Call to action jelentése a marketingben

A Call to action (magyarul cselekvésre való felszólítás) az első számú módja annak, hogy a weboldalunkon keresztül konverziót érjünk el. CTA nélkül a látogatóknak fogalmuk sincs arról, hogy mit szeretnél, mit tegyenek.

Ha nem kéred meg őket, hogy iratkozzanak fel egy hírlevélre vagy töltsenek le egy e-könyvet, akkor egyszerűen ezt nem fogják megtenni.

A Call to action-nel azonban sokszor az a probléma, hogy nem megfelelőek. Ebben a cikkben megmutatom, hogy mi kell ahhoz, hogy egy hatékony Call to action-t hozz létre.

Tartalomjegyzék

Mi az a Call to action?

call-to-action-jelentése

A cselekvésre való felhívás (Call to action, CTA) egy olyan felszólítás egy weboldalon, amely a felhasználót valamilyen meghatározott cselekvésre szólítja fel.

A Call to action jellemzően egy parancs vagy cselekvésre utaló kifejezés, például „Regisztrálj” vagy „Vásárolj most”, és általában egy gomb vagy hiperhivatkozás formájában jelenik meg. 

Az online marketingben ez lehet egy gombon lévő szöveg (CTA gomb) vagy link, az e-mail kampányokban pedig a CTA-k gyakran egy olyan weboldalra mutató linkek, ahol a felhasználó további lépéseket tehet.

Miért fontos a Call to action?

A Call to action egy weboldal kulcsfontosságú eleme, amely tudatja a felhasználóval, hogy mit kell tennie a továbbiakban. A weboldal készítés során ez a lépés nagyon fontos.

Egyértelmű CTA nélkül a felhasználó nem tudja, hogy milyen következő lépéseket kell tennie egy termék megvásárlásához vagy egy hírlevélre való feliratkozáshoz, és valószínűleg feladatának elvégzése nélkül hagyja el az oldalt.

A cselekvésre való felhívás (Call to action) egyértelművé teszi a potenciális vásárlók számára, hogy milyen lépést kell megtenniük legközelebb, és segít a felhasználónak az értékesítési tölcsérben való továbblépésében. 

Egy oldalon több Call to action is lehet, ha a felhasználónak több kívánt műveletet kell végrehajtania.

Ha például egy olvasó egy blogcikk hatására érkezik, és nincs egyértelmű cselekvésre való felhívás a bejegyzés alján, akkor valószínű, hogy az olvasó minden további feladat elvégzése nélkül elhagyja az oldalt. 

Ha azonban a bejegyzés alján van egy CTA, amely további cikkek elolvasására vagy egy hírlevélre való feliratkozásra kéri az olvasót, az arra ösztönözheti, hogy folytassa az interakciót az oldallal.

Call to action szöveg példák

A Call to action utalhat bármilyen kérésre, amelyet a felhasználó a weboldalon végez el, így a CTA a kontextustól függően számos formát ölthet. 

A cselekvésre való felhívás lehet egy blogbejegyzés zárómondata, egy sor egy e-mailben, vagy egy CTA gomb egy weboldalon.

Íme néhány példa a cselekvésre való felhívásra, amelyet tipikusan egy blogon láthatsz:

 • További cikkek olvasása
 • Iratkozz fel hírlevelünkre
 • Megosztás a közösségi médiában
 • Kérdés esetén keressen bizalommal

Egy B2B vállalat esetében a cselekvésre ösztönző CTA gombok olyan szöveget tartalmazhatnak, mint például:

 • Ajánlatkérés
 • Feliratkozás
 • Ingyenes próbaidőszak
 • Kapcsolatfelvétel az értékesítéssel

Egy hatékony Call to action egyértelműen közli, hogy mire számíthat a felhasználó, ha rákattint a gombra vagy végrehajtja a következő műveletet, ami javíthatja az átkattintási arányt.

Míg egy webáruház esetén a CTA gombok inkább kereskedelmi célúak:

 • Kosárba helyezés
 • Pénztár
 • Vásároljon most
 • Hozzáadás a kívánságlistához

Mindkét esetben az oldalon található CTA-k közlik a felhasználóval, hogy milyen lépést kell tennie a következő lépésként, hogy folytassa a webhelyen való interakciót és tovább haladjon a konverziós tölcsérben.

Hogyan készítsünk Call to action-t?

A szakemberek számos online marketing stratégiát alkalmaznak, hogy hatékony CTA-t készítsenek. Az alábbiakban néhány gyakori stratégiát mutatok be neked.

Jó tervezés: A legjobb Call to action-nek meg kell ragadnia a felhasználó figyelmét, ezért hatékony stratégia az élénk színű gomb, amely kontrasztban van az oldal vagy az e-mail színével.

Kiváló láthatóság: Mivel a cselekvésre való felhívásnak kell lennie a legfeltűnőbb dolognak az oldalon, a betűméretnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy felkeltse a látogató figyelmét.

Egyértelmű haszon: Egyértelmű előny leírása, amelyet a felhasználó a tranzakció befejezésével kap, hatékony módja annak, hogy rávegyed a kattintásra.

Cselekvésre alkalmas szöveg: A Call to action, ahogy a neve is mutatja, arra szolgál, hogy cselekvésre késztesse a felhasználót, ezért a hatékony CTA-nak olyan szavakat kell használnia, mint a „fedezd fel”, „tudj meg többet” vagy „vásárolj most”.

Rövid szöveg: A hatékony cselekvésre való felhívásnak egy rövid mondatból kell állnia, nem pedig egy hosszú mondatból. A legtöbb nem hosszabb öt-hét szónál.

Sürgősség érzet: A felhasználók könnyen elterelik a figyelmüket az interneten, ezért egy erős sürgősség érzet, például egy korlátozott ideig érvényes ajánlat segíthet arra késztetni a felhasználókat, hogy azonnal cselekedjenek, ahelyett, hogy halogatnák a cselekvést.

Call to action A/B tesztelése

Minden közönség másképp reagál a különböző cselekvésre való felhívásokra. Nincs garancia arra, hogy az egyik Call to action felülmúlja a másikat.

A cselekvésre való felhívás általános sikere egy “konverziós arány” képlet segítségével mérhető, amely kiszámítja a kattintások számát osztva a megjelenések számával, vagyis azzal, hogy hányszor látták a CTA gombot.

Konklúzió

A weboldaladon vagy a cél oldaladon található különböző felhívások hatékonyságának teszteléséhez használhatsz egy A/B tesztelési platformot is.

Azonban készíthetsz több landing oldalt is, amin különböző variációkat adsz meg, ezzel tesztelve, hogy melyik működik és melyik nem. 

Ez kiküszöböli a találgatásokat, és adatokkal alátámasztott információkat ad, amelyek segítenek optimalizálni a legmagasabb konverziót biztosító CTA-kat.

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

AJÁNDÉK 20 PERCES VIDEÓS TANFOLYAM, AZÉRT MERT ITT VAGY

Megmutatom azt a bevált módszert, ami 7 számjegyű bevételt eredményez

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

kovacs-david

Kovács Dávid

INGYENES ONLINE VÁLLALKOZÁS ÉPÍTÉS TANFOLYAM 🎁

Ha online vállalkozást szeretnél indítani akkor ez a videós tanfolyam kimondottan neked szól.