9 Online marketing stratégia a vállalkozásod növekedéséhéz

Szeretnél több ügyfelet elérni, több bevételre szert tenni és növelni vállalkozásod? Akkor egy megfelelően kialakított online marketing stratégia segíthet. 

Ebben a cikkben olyan marketing stratégiákat gyűjtöttem össze, amiket azonnal hasznosíthatsz.

Tartalomjegyzék

Mi az az online marketing stratégia?

online-marketing-stratégia

Az online marketing stratégia olyan tervezett online tevékenységek összessége, amelyekkel konkrét üzleti célokat lehet elérni. Egyszerűbben fogalmazva ez azt jelenti, hogy a megfelelő időben, a legmegfelelőbb online csatornákon keresztül következetes lépéseket hajtunk végre a bevételek növelése és a közönséggel való kapcsolatok javítása érdekében.

Online marketing csatornák

Az online marketing csatornák olyan platformok, amelyeken keresztül elérheted célközönséged a weboldaladdal, munkáddal, termékeddel vagy szolgáltatásoddal. A csatornák kihasználásával segíthetsz megválaszolni ügyfeleid bármilyen kérdését, miközben jól pozícionálhatod vállalkozásodat, így egy lépéssel közelebb kerülhetsz marketing céljaidhoz.

Tudnod kell, hogy melyik digitális marketing csatornát használja célközönséged, majd a legjobb gyakorlatokat kell alkalmaznod az adott cél eléréséhez.

Most pedig nézzük meg mit tartalmaz egy jó online marketing stratégia.

1. Keresőoptimalizálás (SEO)

keresőoptimalizálás vagy másnéven SEO egy olyan gyűjtőfogalom, amelynek az eredménye az organikus, ingyenes forgalom terelése egy adott weboldalra.

A SEO két kategóriára bontható: On-page és off-page SEO.

Az on-page SEO a weboldaladon végzett bármilyen optimalizálásra utal. Ez magában foglalhatja a következőket:

  • A weboldal sebességének javítása
  • Kulcsszavak hozzáadása a tartalomhoz, URL-hez, az oldal címekhez
  • A termékeiddel és szolgáltatásaiddal kapcsolatos tartalmak létrehozása és frissítése

Az off-page SEO másrészt a weboldaladon kívül végzett optimalizálásra utal. Ez elsősorban azt jelenti, hogy más, jó hírű weboldalakról linkeket (az oldaladra mutató linkeket) szerzel.

Mind az on-page, mind az off-page SEO segíthet abban, hogy weboldalad magasabb helyezést érjen el a keresési eredményekben, és végső soron lehetővé teszi, hogy több ügyfelet érj el és ezáltal több bevételt szerezz online.

Rengeteg SEO szakértő van aki tud ebben segíteni, de saját magad is elvégezheted weboldalad optimalizálását.

2. Pay-per-click (PPC) hirdetés

A Pay-per-click (PPC) egy népszerű online hirdetési modell. A PPC-vel a marketingesek gyakorlatilag licitálnak a keresőmotorok szponzorált linkjei között meghatározott kulcsszavakra. A Google Ads hirdetés esetén minden kulcsszónak van egy ára amit a Google határoz meg. 

Amennyiben ezt valaki lekattintja, azért neked fizetned kell.

Ha a te ajánlatod a legmagasabbak között van egy adott kulcsszóra, a te hirdetésed az organikus keresési eredmények felett jelenik meg, amikor a felhasználók beírják az adott kulcsszót a keresőbe.

A PPC mint online marketing stratégia egyik előnye, hogy hirdetéseid már abban a pillanatban releváns, minőségi forgalmat terelnek a weboldaladra, amint feladod a online hirdetésed.

A PPC költséghatékony is, és csak akkor fizetsz érte, ha az emberek rákattintanak a hirdetéseidre. Ez azt jelenti, hogy elkerülheted, hogy pénzt pazarolj arra, hogy olyan embereket próbálj elérni, akiket nem érdekelnek a termékeid és szolgáltatásaid.

A PPC segítségével remarketing hirdetéseket is létrehozhatsz, hogy elérjed azokat az embereket, akik érdeklődést mutattak a termékeid vagy szolgáltatásid iránt, azonban még nem vették fel veled a kapcsolatot vagy nem vásároltak.

Ha például valaki elhelyez egy terméket a webshopod kosarában, majd vásárlás nélkül távozik, akkor a remarketing segítségével hirdetéseket jeleníthetsz meg neki, amikor más oldalakon böngészik, és arra ösztönözheted, hogy visszatérjen és vásároljon.

3. Tartalommarketing

A tartalommarketing használata egy kiváló online marketing stratégia és az egyik leghatékonyabb módja az új online leadek generálásának.

Ez magában foglalja az infografikák, blogbejegyzések, e-könyvek, útmutatók és egyéb eredeti tartalmak készítését. Használhatsz vizuális tartalmakat, például fényképeket és videókat is, hogy az emberek betekintést nyerjenek vállalkozásodba.

A tartalommarketing bizalmat épít, és az emberek nagyobb valószínűséggel akarnak majd többet megtudni a termékeidről vagy szolgáltatásaidról, miután elolvastak egy általad létrehozott hasznos tartalmat.

Ahelyett, hogy ezeket a tartalmakat értékesítési célokra használnád, keress olyan lehetőségeket (kulcsszavakat), amelyekkel bevonhatod az olvasóidat, és értékes információt adhass át nekik a weboldalon keresztül.

Ezután megkereshetsz más bloggereket akár influenszereket, hogy megnézzék és esetleg megosszák a tartalmad az oldalukon. Minél több linket szerzel jó hírű, jó minőségű weboldalakról, annál erősebb lesz a weboldalad, és végül magasabbra kerül a keresőmotorok találati listáján is.

4. Közösségi média

A közösségi média platformokon való jelenlét segíthet cégednek a jelenlegi, és új potenciális ügyfelekkel való kapcsolattartásban, így ez egy kihagyhatatlan online marketing stratégia.

A közösségi médiát arra is használhatod, hogy bevond a felhasználókat, hasznos információkkal lásd el őket, és olyan kapcsolatokat alakíts ki, amelyek vásárlásra ösztönzik őket. Ha valakinek kérdése van a vállalkozásoddal kapcsolatban, közvetlenül veled léphet kapcsolatba a közösségi médián keresztül, és te segíthetsz neki a következő lépések megtételében.

Közösségi média csatornák:

Nézd meg, hogy ezek közül melyek azok a felületek, ahol a potenciális ügyfeleid vannak, majd ezt figyelembe véve alakítsd online marketing stratégiád.

5. Email marketing

Az e-mail marketing lehetővé teszi, hogy az embereket közvetlenül az email fiókjukon keresztül szólítsd meg. Gyakorlatilag ez olyan mintha SMS-t küldenél a felhasználóknak, hiszen a mai világban mindenkinek ott van a zsebében a telefon, amin van egy email alkalmazás. 

Ha például valaki letölt egy útmutatót egy email címért cserébe az oldaladról, akkor a későbbiekben erre az email címre tudsz nekik küldeni további hasznos anyagokat, illetve szolgáltatásaid vagy termékeid.

Az e-mail egy nagyszerű módja annak, hogy kapcsolatot tarts a jelenlegi és potenciális ügyfeleiddel, és hasznos információkkal lásd el őket.

6. Weboldal készítés

Egy jó weboldal elengedhetetlen eleme egy online marketing stratégiának.

Sokszor a weboldal az első interakciós pont a vállalkozások és a potenciális ügyfelek között. Ez azt jelenti, hogy nagyszerű első benyomást kell keltened már az első perctől fogva.

Egy profin felépített weboldal segíthet vállalkozásodnak abban, hogy több ügyfelet érj el, és több bevételt szerezz online. A letisztult dizájn, a gyorsaság és az egyszerű navigáció javíthatja a felhasználói élményt a webdoldaladon, és megkönnyítheti a látogatók számára, hogy megtalálják a szükséges információkat, és így vásárlókká illetve ügyfelekké váljanak.

Ha a weboldal jól van elkészítve, az emberek több időt töltenek majd a tartalom olvasásával és többet tudnak meg vállalkozásodról. Ez növeli annak valószínűségét, hogy vásárlókká váljanak.

Meglévő weboldal esetén javasolt egy teljeskörű honlap elemezés elvégzése, hogy az esetleges hibákra fény derüljön.

7. Konverziós ráta optimalizálás

Ha többet szeretnél kihozni a webes forgalmadból, a konverziós ráta optimalizálás (CRO) elengedhetetlen.

A CRO lehetővé teszi, hogy teszteld a weboldaladon található elemeket, például a gombokat, képeket és különböző elrendezéseket, hogy megtudd, a látogatók mely változatokat részesítik előnyben.

Például lehet, hogy egy zöld gombra több kattintás érkezik, mint egy pirosra, vagy lehet, hogy látogatói egy képet jobban kedvelnek egy másiknál.

Annak megértése, hogy mely elemek működnek jobban a potenciális vásárlók körében, segíthet optimalizálni a weboldalad, és végső soron több konverziót és bevételt érhetsz el. Ezért használja sok vállalat a CRO-t mint folyamatos online marketing stratégia.

Optimalizálásról akkor beszélhetünk ha már van elegendő forgalom az adott weboldalon, ha pedig nincs, akkor erre térj vissza később, amikor már folyamatos látogatók vannak a weboldaladon.

8. Influencer marketing

Az influencer marketing segítségével kapcsolatba léphetsz ismert emberekkel az interneten, és elérheted, hogy ők osszák meg a termékeidről vagy szolgáltatásodról szóló információkat a követőikkel.

Más szóval, az influencer marketing lehetővé teszi, hogy olyan kapcsolatokat építs ki, amelyek segíthetnek a hűséges vásárlók megnyerésében.

9. Podcast marketing

A podcast a tartalom marketing egyik legerősebb eszköze lehet az online jelenlét erősítésére.

A podcastok segítségével a vállalkozások azonosíthatják a célközönségüket, megteremthetik a bizalmat és megerősíthetik a márkájukat.

Az online marketing stratégiában a podcastok a következőképpen használhatók:

  1. Célközönség meghatározása: A podcast témájának megválasztásával a vállalkozások könnyedén meghatározhatják a célközönségüket. A megfelelő téma kiválasztásával a vállalkozások biztosíthatják, hogy a célközönség megtalálja őket.

  2. Bizalom építése: A podcast segítségével a betekintést nyerhetnek a nézők/hallgatók gondolataiba és érzéseibe. A tartalomnak érdekesnek és értékesnek kell lennie, hogy a hallgatók megbízzanak a márkában.

  3. Márkaépítés: A podcast segítségével a vállalkozások könnyedén megteremthetik a márka hangját. A megfelelő hangvétellel és tartalommal a vállalkozások kialakíthatják a márkájukat, amelynek a hallgatók emlékezni fognak.

  4. Hírnev növelése: A podcast segítségével a vállalkozások növelhetik a hírnevüket ezzel építve a hitelességet, bizalmat és a márkát.

Gyakran ismételt kérdések az online marketing stratégiáról

Hogyan készítsek online marketing stratégiát?

Ismerd meg a célközönséged, és határozz meg egyértelmű marketing célokat! Kezdd el tesztelni és kísérletezz addig, amíg meg nem találod meg azt, ami működik!

Könnyű az online marketing?

Határozottan nem, de közel sem lehetetlen megtanulni. Kötelezd el magad a tanulási folyamat mellett, és végül olyan online marketing stratégiád lesz, amely a hosszú távú növekedésben támogatni fog.

Az online marketinghez kódolásra van szükség?

Egyáltalán nem! Sok technikát el kell sajátítanod, ahhoz, hogy sikeres legyen az online marketing stratégiád. Azonban vannak már nagyon jó tanfolyamok online, amelyek segítenek a kezdésben.

Mi az a KPI?

A KPI vagy kulcsfontosságú teljesítménymutató mérőszám, amelyet a márkák tudnak nyomon követni, hogy meghatározzák, mennyire hatékony a marketingjük. Ilyenek például: konverziós ráta, visszafordulási arány, ROI stb.

Online marketing stratégiai: Konklúzió

Első pillantásra egy online marketing stratégia készítése bonyolult lehet, mivel több tucat különböző marketing csatorna létezik. Rengeteg mérőszámot kell nyomon követni. Őszintén szólva, olyan sok mindent kell kibogozni, hogy nem meglepő, hogy néhány márka egyszerűen kiszervezi ezt a munkát a marketinget ügynökségeknek.

Ha nincs erre költségvetésed, vagy egyszerűen csak szereted teljes mértékben magad irányítani a marketinged, akkor komolyan el kell kötelezned magad. 

Szánj időt arra, hogy megértsd a célközönségedet, és győződj meg arról, hogy kézzelfogható marketing célokat tűztél ki!

Kísérletezz, amíg meg nem találod a megfelelő csatornát és kommunikációs eszközöket!

Ha sikeresen be tudod vezetni ezeket a lépéseket az online marketing stratégiádba, akkor túlszárnyalhatod versenytársaid, és egy ütős online jelenlétet hozhatsz létre.

Sok sikert, és ha kérdésed van keress bizalommal!

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól!

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.