Landing oldal készítés tippek: 6 azonnal hasznosítható bevált módszer

A landing oldal készítés nem egy egyszerű folyamat. Azonban pár fontos szabály betartásával kiváló eredményeket lehet vele elérni. 

Több konverziót szeretnél, de nem tudod, hogy hol kezdd? Egy landing oldal (vagy másnéven landing page) válasz lehet a kérdésedre.

A landing oldalak kulcsfontosságú elemei az online konverziók növelésének, ezért egy jól átgondolt oldal nagyon fontos szerepet játszik az értékesítési tölcsérben.

Mi is pontosan az a landing oldal, és (ami még fontosabb) hogyan készíthetsz egy hatékony landing oldalt? Ebben a cikkben megmutatom azokat a bevált landing oldal készítés szabályokat, amiket én is követek.

Tartalomjegyzék

Landing oldal jelentése

landing-oldal-készítés

A landing oldal egyetlen oldal a weboldalon, amely egy fő célt szolgál, a konverzió ösztönzését.

Ellentétben a honlap többi oldalával, amely felsorolhatja a vállalkozásod által kínált összes szolgáltatást, bemutatkozást, – a céloldal egyetlen, konkrét művelet elvégzésére ösztönzi a felhasználókat.

Ennek az oldalnak a fő célja, hogy a felhasználókat arra ösztönözze, hogy adják meg weboldaluk címét, hogy kapjanak egy átfogó elemzést honlapjukról.

Úgy döntöttem, hogy a navigációs gombokat megtartom az oldal tetején, de sok landing oldal készítő úgy dönt, hogy ezeket teljesen elhagyja. Javaslom, hogy teszteld mindkét módot, hogy lásd, melyik vezet több konverzióhoz.

Miért van szükséged landing oldalra?

A landing oldal legfőbb előnye, hogy a felhasználó figyelmét egyetlen célra összpontosítja. 

Kizárja a zajt és a zavaró tényezőket, amelyek eltrelhetik a felhasználók figyelmét a konvertálásról.

Íme néhány további ok, amiért a online marketing sikeréhez szükséged van egy landing oldalra:

  • Több adat és betekintés: A landing oldal forgalmának és viselkedésének nyomon követésével egyedülálló betekintést nyerhetsz a felhasználói viselkedésről.
  • Javítja a fizetett hirdetések teljesítményét: A legtöbb fizetett hirdetési platform egy „minőségi pontszámot” használ annak meghatározásához, hogy melyik hirdetés jelenjen meg. A releváns céloldalra vezető hirdetések általában magasabb minőségi pontszámmal rendelkeznek, ezzel magasabb forgalmat eredményezve.
  • Több konverzió: A landing oldalak  mindenekelőtt a konverzióra fókuszálunk. Ez a kizárólagos összpontosítás segít a felhasználókat a megfelelő irányba terelni, anélkül, hogy elterelnéd a figyelmüket. Kövesd a landing oldal készítés szabályait, és a konverziók növekedni fognak. (Arról, hogy ezt hogyan érheted el, később bővebben is beszélünk!)
  • Növeli a márka ismertséget: A landing oldal ugyanazokat a színeket, tónusokat és logókat használják, mint a weboldal többi része. Ez segít megszilárdítani a márkád az ügyfelek és az érdeklődők fejében.

A landing oldalak emellett rendkívül sokoldalúak. Használhatod őket e-mail feliratkozások növelésére, az értékesítés ösztönzésére, a fizetett hirdetési kampányok javítására és még sok másra.

Landing oldal felépítése

landing-oldal-felépítése

Egyes tanulmányok bebizonyították, hogy szinte minden jól konvertáló landing oldal azért konvertál, mert a megfelelő alapokkal rendelkeznek.

Nem számít a konverziós céljuk. Nem számít a célközönségük. Nem számít, hogy milyen árfekvésű az ajánlatuk. És nem számít az sem, hogy milyen típusú kampányt folytatnak. 

Ez nagyrészt azért van így, mert a landing oldal felépítése a meggyőzésre fókuszál, és vannak olyan elemek, amelyek segítenek ebben a meggyőzésben.

Ha megérted a landing oldal anatómiáját, és betartod ezeket a szabályokat, biztosíthatod, hogy valóban konvertálj.

Landing oldal szövege

A landing oldal látogatóinak figyelmét megragadni nem olyan egyszerű, mint azt gondolnád.

Csak kis időd van arra, hogy elmeséld a legfontosabb tudnivalókat a termékedről vagy szolgáltatásodról. 

Ha valaha is próbáltál már beszélgetni valakivel, aki egy kicsit szétszórt, akkor tudod hogy néha milyen nehéz is, hogy a legfontosabb információkkal vezesd be a beszélgetést. Ez a gondolat a landing oldal szövegének elkészítésekor is működik, mivel a weboldal látogatói sokszor több feladatot is ellátnak, miközben a szükséges információkat keresik.

Egy jó landing oldal szövege pár sor, tömör és célratörő. Ezt vedd figyelembe,  amikor a landing oldal készítés folyamatát írod össze.

Landing oldal készítés tippek

Készen állsz egy olyan landing oldal létrehozására, amely az üzleti növekedésedet segíti? Ez a hét tipp segíteni fog abban, hogy olyan magas konverziós landing oldalakat készíts, amelyekről mindig is álmodtál.

1. Cselekvésre való ösztönzés

A CTA (Call-to-action) a landing oldal legfontosabb részei.

A cselekvésre való felhívásnak kifejezetten a célodhoz kell kapcsolódnia, és azt minden másnak támogatnia kell az oldaladon, a főcímtől és a főszövegtől kezdve a képekig és az elrendezésig.

A CTA gomb legyen egyértelmű, és győződjön meg róla, hogy a felhasználók tudják a következő lépést.

Íme néhány CTA példa a teszteléshez:

  • Vásárolj most!
  • Iratkozz fel és 10%-ot kapsz!
  • Jelentkezz a tanfolyamra!
  • Kezdd el az ingyenes próbaverziót!
  • Foglalj időpontot!

Kerüld az olyan unalmas CTA-kat, mint a „Küldés”, amelyek nem mondják el a felhasználóknak, hogy mik a következő lépések, vagy, hogy mit kap cserébe.

2. Egyszerű kapcsolati űrlap

Ha az oldalad tartalmaz űrlapot, győződj meg róla, hogy az csak a legfontosabb információkat kéri el a látogatótól! 

Ha egy e-mail hírlevélre való feliratkozásra próbálod rávenni a látogatókat, akkor győződj meg róla, hogy csak a nevüket és az e-mail címüket kéred el.

Ne bonyolítsd túl a dolgokat.

Ha arra kéred őket, hogy vásároljanak, akkor kérd el a számlázási és szállítási adatokat, mielőtt leadják a rendelést. Várd meg a megrendelés leadása utáni időszakot, hogy további információkat tudj bekérni tőlük!

A túl sok információ korai bekérése csökkenti annak az esélyét, hogy a felhasználó befejezi a kívánt műveletet. Ezt mindig tartsd szem előtt amikor landing oldalt készítesz. 

3. Érthető és átlátható

A landing oldal szövegének világosnak, könnyen olvashatónak és jól megfogalmazottnak kell lennie. Használj felsorolás pontokat, címsorokat és vastag betűtípust, hogy a tartalom könnyebben olvasható legyen.

Eléggé biztosra vehető, hogy a legtöbb ember, aki meglátogatja a landing oldalad, már érdeklődik a mondanivalód iránt, mivel vagy PPC-hirdetésből vagy e-mailből kattintottak rá. Azonban csak azért, mert érdeklődnek, még nem jelenti azt, hogy érdeklődni is fognak, ha nem térsz a lényegre.

A landing oldal készítés során ügyelj arra, hogy minden egyes mondatod egy célt szolgáljon, és ennek a célnak annak kell lennie, hogy támogassa a call-to-action-t.

4. Lényeges információk az oldal tetején

Bár sok vita folyik arról, hogy a weboldal készítésben mennyire fontos az “above the fold” tehát az oldal felső része, a landing oldalak esetében ez az egyik olyan terület, ahol ez a rész kulcsfontosságú.

A CTA gombnak az oldal teteje közelében kell lennie, ahol valaki anélkül tud rá kattintani, hogy görgetnie kellene.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a látogatóid nem görgetik lefelé az oldalt, hogy további információkat olvashassanak.

Remélhetőleg a látogatók legalább egy kis százaléka készen áll a vásárlásra, amint megérkezik a céloldalra. Vagy azért, mert az e-mail vagy a link, amely oda vezette őket, már meggyőzte őket, vagy azért, mert nem először látogatnak el az oldaladra.

5. Landing oldalak megjelenése

Ha az oldalad egy e-mail kampányhoz vagy PPC-kampányhoz kapcsolódik, győződj meg róla, hogy a landing oldal a hirdetés vagy az e-mail megjelenését tükrözi.

Ha a kettő dizájnja merőben eltérő, akkor a látogatóid elgondolkodhatnak azon, hogy vajon jó helyen kötöttek-e ki.

Ennek legegyszerűbb módja, ha a kampányból átviszed a betűtípusokat, képeket és színeket a céloldalra. Ez különösen fontos a fizetett hirdetések esetében.

6. Minimális kép és nagy betű használata

Törekedj arra, hogy egy vagy két képet használj, ne többet! A vizuális rendetlenség elvonja a figyelmet az üzenetről és a CTA gombról.

A nagyobb betűméret szintén jó ötlet, hogy a látogatók szeme a lényeges dolgokra koncentráljon, és csökkentse a szem megerőltetését. Csak ne ess túlzásba!

A szöveg olvashatósága érdekében az ideális sorhossz 2-3, ezért a betűtípust ennek megfelelően méretezd.

Sikeres landing oldalak

Mitől lesz jó egy landing oldal? Az igazság az, hogy különböző stratégiák működnek a különböző vállalkozásoknál. Vessünk egy pillantást három sikeres landing oldalra, és beszéljük meg, mi az, ami működik, hogy adjon némi inspirációt a saját oldalad elkészítéséhez!

Landing-oldal-minta-0

Véleményem szerint ez a landing oldal felépítés a legjobb. Saját oldalaimon is rendszeresen használom ezt az elrendezést és nagyon jól konvertálnak. Egy jó minőségű kép, rövid célratörő cím és egy pár soros bevezető megfejelve a CTA gombbal. 

Landing-oldal-minta-1

Ha megnézed ezt a landing oldalt, akkor feltűnhet az, hogy igen kevés rajta a szöveges tartalom. Azonban mégis rengeteg üzenet van benne. Piacvezető szolgáltatás, 30 napos pénzvisszafizetési garanciával és még működik is? Ide vele!

Landing-oldal-minta-2

Ez a landing oldal felépítés nagyon kedvelt, hiszen a felhasználónak ebben az esetben nem egy, hanem két opciót is adunk. Az egyik opció, hogy ingyenesen csatlakozzon (később meghívjuk a prémium szolgáltatásra) vagy egyből fizessen be a Pro csomagra.

Ahogy a korábbi landing oldal mintáknál, itt is láthatod, hogy a szöveges tartalom rövid és tömör.

Konklúzió: Landing oldal készítés

A landing oldal az online marketing egyik központi eleme. 

Van egy dolog, amit a legtöbb ember nem vesz észre. A landing oldalakat nagyon egyszerű elkészíteni. 

Ne tölts órákat azzal, hogy melyik címszót fogod használni! Ehelyett használd a fent felsorolt tippeket, készítsd el a landing oldalad két változatát, és A/B teszteld őket.

Válaszd ki azt, ami a legjobban teljesített, majd ismételd meg ezt a folyamatot addig, amíg meg nem találod a legtöbb konverziót eredményező landing oldalt.

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól! 

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.