Konverzió jelentése és fontossága az online marketingben

Az online marketingesek állandóan a konverzióról beszélnek. Konverzió mérés, konverziós ráta, konverziónkénti költség, konverzió optimalizálás és így tovább.

De mit jelentenek ezek?

Ha érdekel minden, ami a konverzióval kapcsolatos, akkor ebben a cikkben választ kapsz a kérdéseidre!

Kezdjük egyből azzal, hogy definiáljuk, hogy mit is jelent a konverzió.

Tartalomjegyzék

Konverzió jelentése

konverzió-jelentése

A konverzió az a pont, amikor a potenciális ügyfél végrehajtja a kívánt cselekvést. Más szóval, a konverzió egyszerűen azt jelenti, hogy valakit ráveszünk arra, hogy reagáljon a felhívásodra (más néven call-to-action).

Vállalkozástól függően többféle konverzió létezik. A marketingesek által gyakran említett fő konverziók a következők:

 • Leadek
 • Email feliratkozások
 • Űrlapok kitöltése
 • Regisztráció
 • Előfizetés
 • Egy kulcsfontosságú oldal látogatása
 • Telefonhívások 

Nem minden vállalkozásra vonatkozik az összes konverzió, és lehetnek más konverziók is, amelyeket a vállalkozásod nyomon követhet. 

Bármi, ami az ügyfél érdeklődését jelzi, vagy egy lépéssel közelebb viszi őt a vásárlási ciklusban, konverziónak minősülhet.

Miért fontos a konverzió?

Megfelelő használat esetén a konverzió elemzés feltárhatja, hogy mely online vagy offline csatornák a leghatékonyabbak egy adott termék vagy szolgáltatás népszerűsítésére.

Ha az adatok azt mutatják, hogy alacsony a konverzió, akkor ez azt is jelentheti, hogy valami gond van a szolgáltatással vagy a termékkel.

De mutathatja azt is, hogy a szöveges tartalom nem megfelelő ezért a potenciális ügyfél nem vásárol vagy lép velünk kapcsolatba. 

Konverziókövetés nélkül a sötétben tapogatózunk, hiszen nem tudjuk eldönteni, hogy mi az ami működik is mi az ami nem. Ennek eredménye az lehet, hogy olyan online marketing folyamatokra költünk, ami nem is termel bevételt számunkra.

Konverzió számítás

Az konverzió számítása valójában meglehetősen egyszerű. 

Mindössze annyit kell tenned, hogy elosztod a konverziók számát, amelyet egy adott időintervallumban elértél, az oldalad vagy a landing oldalad meglátogató emberek teljes számával, és megszorzod 100%-kal.

Konverziós ráta = (konverziók / összes látogató) * 100%

Például, ha az a weboldaladnak volt 17 492 látogatója és 2 305 konverziója volt az elmúlt hónapban, akkor a konverziós arány 13,18%. 

Elég egyszerű, igaz? 

Valójában, ha jól állítod be a nyomon követést, a legtöbb online hirdetési (pl. Google Ads, Facebook Ads) és elemzési platform (pl. Google Analytics) képes megmutatni a konverziós rátádat közvetlenül a felületükön.

Így nem kell konverziót számolnod.

Íme néhány különböző típusú konverziós ráta, amelyet használhatsz, és módok, amelyekkel felhasználhatod ezeket az adatokat a teljesítmény vizsgálatára:

 • Kulcsszó konverziós ráta
 • Marketing csatorna konverziós ráta
 • Kampány konverziós ráta
 • Landing oldal konverziós ráta
 • Email marketing konverziós ráta

A konverziós ráta nagyszerű mérőszám az online marketingben, ezért ennek elemzése minden online marketing stratégia részét kell, hogy képezze.

A kattintások növelése nagyszerű dolog, de ha ezek a kattintások nem vezetnek valami olyan eredményre, amely a vállalkozásod számára előnyös, akkor valamit változtatni kell.

Konverziómérés

Bár a konverziós ráta nem feltétlenül a siker végső mércéje, a teljesítmény nyomon követésére nagyszerű eszköz. De ahhoz, hogy kiszámíthasd a konverziós rátát, nyomon kell követned a konverziókat. Ahogy korábban említettem, egy kis extra erőfeszítéssel a legtöbb hirdetési és elemzési platformon belül közvetlenül is nyomon követheted a konverziókat.

A lehetséges konverziók és platformok sokasága miatt a konverziókövetés megvalósításának ismertetése önmagában is egy cikk sorozat lenne, de íme egy gyors lista több nagynevű platformról:

 • Google Ads
 • Google Analytics
 • Facebook hirdetések
 • Twitter hirdetések
 • Pinterest hirdetett pinek

A konverziókövetés beállítása a legegyszerűbb, ha van egy jó fejlesztőd, de hidd el, a jó konverziókövetés megéri az erőfeszítést. Nem tudsz javítani azon, amit nem értesz, és ha nem követed az online marketinged eredményeit, honnan tudod, hogy mi működik és mi nem?

A jó hír az, hogy a konverziós arány nyomon követése és felhasználása az online marketingesek viszonylag elit csoportjába helyezhet téged, ami nagy versenyelőnyt jelenthet számodra.

Konverzió optimalizálás

Az egy dolog, hogy tudod, mi az a konverziós ráta és hogyan kell nyomon követni, de mit kezdesz valójában a konverziós ráta adataiddal? És ami még fontosabb, hogyan javíthatod a konverziós rátát?

A konverziós ráta optimalizálás (CRO) a céloldal és a weboldal optimalizálásának folyamata.

A CRO-ban az a nagyszerű, hogy segít a legtöbbet kihozni a már meglévő forgalomból. Ha például a weboldalad forgalmának növelése nélkül is 1%-ról 2%-ra javítod a konverziós rátádat, az megduplázza a konverzióidat.

Látod miért olyan fontos része a CRO az online marketing stratégiának? Ha nem optimalizálod a konverziós rátádat, akkor pénzt pazarolsz.

Konverzió növelés

Konverzió növelésnek rengeteg módszere van. Ez teljesen egyedi minden weboldal esetében, azonban van pár olyan tippem, ami szinte minden esetben hasznosítható.

Szöveg tesztelés

Egy jól megírt szöveg elengedhetetlen ahhoz, hogy növelni tudd a weboldalad konverzióját. Sokan abba a hibába esnek, hogy regényeket írnak egy landing oldalra vagy nem a megfelelő kifejezéseket használják.

Pár mondatban írd le a terméked vagy szolgáltatátosod és emeld ki az előnyeit!

Képzeld magad a potenciális vásárló vagy ügyfél helyébe és próbáld meg a lehető legjobban elmagyarázni azt amit nyújtasz neki!

Eredmények bemutatása

Ha már vannak eredményeid vagy esetleg visszajelzéseid korábbi vásárlóktól, akkor jelenítsd meg a weboldaladon. 

Minél több referenciát tudsz bemutatni annál jobb.

Gondolj csak bele, Te sem szeretnél olyan valakivel dolgozni vagy olyan cégtől vásárolni, akinek nincsenek referenciái!

Betöltési sebesség optimalizálás

A betöltési sebesség nagyon fontos eleme a konverzió növelésnek, de sokan nem fektetnek elegendő időt és energiát a javítására.

Gondolom Te sem szeretsz várni, hogy egy weboldal betöltődjön… na látod, az ügyfeleid sem.

Már a weboldal készítés folyamata során érdemes erre odafigyelni, de természetesen ezt utólag is lehet optimalizálni a betöltési sebességet.

Videó használata

Amennyiben lehetséges akkor használj videót az oldaladon.

Egy videóval sokkal többet el lehet mondani a termékről vagy szolgáltatásról mint egy egyszerű szöveges tartalommal.

Ahogy a szövegnél is fontos, a videó is rövid és célratörő legyen (maximum 30-60 másodperc).

Konklúzió

A konverziós ráta az egyik legfontosabb marketing metrika. 

Az átkattintási aránnyal ellentétben a konverziós ráta azt mutatja meg, hogy a látogatók hány százaléka teszi meg azt, amit szeretnél, hogy megtegyenek. Vásárolhatsz annyi kattintást, amennyit csak akarsz, de ha ezek a kattintások nem konvertálnak… valami nincs rendben.

Most, hogy már tudod, mit jelent a konverzió és mi az a konverziós ráta, hogyan kell használni, és hogyan javíthatod a konverziós arányt, itt az ideje, hogy ezeket megvalósítsd.

A lényeg, hogy teszteld a változtatásokat és folyamatosan mérd az eredményeket.

Ha pedig segítséget szeretnél a konverziókövetés beállításában vagy a konverziós rátád optimalizálásában, szólj nekünk! Mi szívesen segítünk!

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól! 

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.