Instagram felhasználók száma Magyarországon (2024)

Az Instagram több mint 1,35 milliárd havi aktív felhasználóval rendelkezik. Ezzel a számmal az Instagram a 4. legnépszerűbb közösségi média platform világon.

Az Instagram, amelyet Kevin Systrom és Mike Krieger alapított 2010-ben, olyan digitális térként kezdte életét, ahol képeket és történeteket lehetett megosztani. 

Azóta azonban sokkal többre nőtte ki magát és a közösségi média és a digitális marketing fontos szereplője lett. A kérdés, hogy „hány felhasználója van az Instagramnak”, egyike azoknak a kulcsfontosságú témáknak, amelyekre az emberek és vállalkozások kíváncsiak világszerte. 

Azt kijelenthetjük, hogy az Instagram felhasználók száma folyamatosan növekszik.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a 2023-as évben mennyi felhasználója van az Instagramnak a világon és Magyarországon, és hogy miért is fizetett a Facebook több mint 1 milliárd dollárt ezért a fotómegosztó platformért.

Tartalomjegyzék

Instagram statisztika (érdekességek)

instagram-felhasznalok
 • Az Instagramot 2010-ben alapította Kevin Systrom és Mike Krieger.
 • 2021-ben a világ összes lakosának mintegy 35%-a használta az Instagramot.
 • A legtöbb követővel rendelkező Instagram-fiók a @instagram hivatalos fiók, több mint 400 millió követővel.
 • Az Instagramon naponta átlagosan több mint 1,2 milliárd lájkot osztanak ki.
 • A #love volt a legnépszerűbb hashtagek között 2021-ben.
 • Az Instagramon naponta több mint 100 millió új posztot osztanak meg.
 • Az influencerek jelentős része pénzt keres az Instagramon keresztül. Az influencer marketing piac becslések szerint 2023 végére elérheti a 15 milliárd dollárt.
 • A legnépszerűbb Instagram-fotó 2021-ben egy tojás képe volt, amely világrekordot állított fel a legtöbb lájkkal.
 • Az Instagram a tinédzserek körében népszerű platform, az amerikai tinédzserek 72%-a rendszeresen használja.
 • Az Instagram posztok 30%-a videó formátumban van.
 • Az Instagram alkalmazás több mint 40 nyelvet támogat.
 • Az Instagram alkalmazás 2020-ban a világ egyik legtöbbet letöltött alkalmazása volt.
 • Az Instagramon a felhasználók átlagosan 53 percet töltenek naponta.
 • Az étel- és ital fotók a legnépszerűbb típusú tartalmak az Instagramon.
 • Az Instagram felhasználók 80%-a követ legalább egy üzleti fiókot.
 • Az Instagramon a legnépszerűbb időpontok a posztolásra az esti órák (7 és 9 között) és a hétvégék.

Instagram felhasználók a világon

instagram-felhasznalok-szama

Az Instagram világszerte több mint 1,35 milliárd aktív felhasználót vonz, és egyre növekvő népszerűsége számos izgalmas statisztikával és trenddel jár.

Instagram felhasználók száma

Az Instagram globális felhasználói bázisa lenyűgözően nagy. Több mint 1,35 milliárd aktív felhasználóval büszkélkedhet, ami több mint a világ teljes lakosságának közel 10%-át teszi ki. Az Instagram az egyik legnépszerűbb közösségi média platform a Facebook és a YouTube mellett.

Korosztály

Az Instagram felhasználói nemzetközi szinten rendkívül változatos korosztályokból tevődnek össze. A Pew Research Center adatai szerint az 18 és 29 év közötti korosztály tagjai teszik ki a legnagyobb részt, de az 50 év felettiek körében is egyre népszerűbb. Ez mutatja, hogy az Instagram univerzális platformmá vált, amely minden generációnak lehetőséget nyújt a képi és videós tartalmak megosztására és felfedezésére.

Nemek közötti arányok

A nemek közötti arányok is érdekesen alakulnak az Instagramon. A platform felhasználóinak mintegy 51%-a nő, míg 49%-a férfi. Ez azt jelzi, hogy a közösség kiegyensúlyozottan oszlik meg a nemek között, és mindkét nem aktívan részt vesz a tartalmak megosztásában és interakciókban.

Aktív felhasználók és interakciók

Az aktív felhasználók aránya is emelkedik, és ezáltal a platformon zajló interakciók is fokozódnak. Több mint 500 millió felhasználó naponta használja az Instagram Stories funkciót, és az átlagosan elosztott lájkok száma naponta meghaladja a 4,2 milliárdot. Ez jelzi, hogy a felhasználók aktívan részt vesznek a tartalmak előállításában és fogyasztásában is.

Instagram felhasználók országonként

instagram-felhasznalok-orszagonkent

Az Instagram felhasználók eloszlása országok szerint érdekes és változatos képet fest. Az alábbiakban bemutatok egy listát a top országról, ahol a legnagyobb számban találhatók meg az Instagram felhasználók.

India: India az Instagram legnagyobb felhasználóbázisával rendelkezik, több mint 229 millió aktív felhasználóval.

Amerika: Amerika közel 145 millió aktív felhasználóval követi Indiát, és a felhasználói bázis továbbra is dinamikusan nő.

Brazília: Brazília is egy jelentős Instagram közösséget tartalmaz, közel 114 millió aktív felhasználóval.

Indonézia: Indonézia hasonlóan magas felhasználói számmal rendelkezik, mint Brazília, közel 90 millió aktív felhasználóval.

Törökország: Törökországban is széles körben használják az Instagramot, több mint 49 millió aktív felhasználóval.

Japán: Japánban is jelentős az Instagram jelenlét, közel 46 millió aktív felhasználóval.

Mexikó: Mexikóban is népszerű a platform, közel 37 millió aktív felhasználóval.

Egyesült Királyság: Az Egyesült Királyságban is jelentős a felhasználói aktivitás, közel 30 millió aktív felhasználóval.

Ezt követi Németország és Olaszország.

Ezek a statisztikák jól mutatják az Instagram globális népszerűségét és sokszínűségét, amely egyes országokban már szinte mindennapi életünk részévé vált, míg másutt folyamatosan növekszik a platform felhasználóinak száma.

Instagram felhasználók Magyarországon

instagram-felhasznalok-magyarorszagon

Az Instagram Magyarországon is egyre nagyobb népszerűséget élvez. Most megvizsgáljuk a magyar Instagram felhasználói bázist, kitérve a felhasználói számokra, korosztályi diverzitásra, a nemi arányokra, az aktív felhasználókra és az interakciókra.

Instagram felhasználók száma

Magyarországon az Instagram felhasználói bázisa folyamatosan növekszik. A legfrissebb adatok szerint több mint 3 millió aktív felhasználót számlál. Ez a szám rendkívül figyelemre méltó, mivel az ország lakossága körülbelül 10 millió fő. Az Instagram tehát jelentős részét teszi ki a magyar digitális közösségnek.

Korosztály

A magyar Instagram felhasználók között széles körű korosztályi diverzitás figyelhető meg. Bár az 18 és 29 év közötti korosztály továbbra is a legnagyobb arányt képviseli, az idősebb generációk is egyre inkább csatlakoznak a platformhoz. Az 50 év felettiek között is egyre többen vannak, akik a képek és tartalmak megosztásának örömét élvezik az Instagramon.

Nemek közötti arányok

A magyar Instagram felhasználók között a nemek aránya kiegyensúlyozott. A legfrissebb adatok szerint a felhasználók mintegy 52%-a nő, míg 48%-a férfi. Ez azt mutatja, hogy az Instagram nem csak egyik nem számára vonzó, hanem mindkét nem aktívan vesz részt a platformon.

Aktív felhasználók

Az aktív felhasználók aránya Magyarországon igen magas. Több mint 70% használja az alkalmazást naponta, és további 20% hetente legalább egyszer belép a platformra. Ez azt mutatja, hogy az Instagram fontos részét képezi a felhasználók mindennapi rutinjának.

A magyar Instagram felhasználói közösség dinamikusan növekszik és változik. 

Az aktív és sokszínű felhasználók, az életkorok és nemek közötti kiegyensúlyozott eloszlás, valamint az intenzív interakciók mind azt mutatják, hogy az Instagram nem csak egy egyszerű alkalmazás, hanem egy olyan platform, ahol a magyarok széles körben megoszthatják életüket, tartalmaikat és élményeiket. 

Az Instagram továbbra is jelentős szerepet fog játszani a digitális közösség építésében és a kapcsolatok ápolásában Magyarországon.

Instagram felhasználók életkora

instagram-felhasznalok-eletkora

Az Instagram felhasználók életkora változatos, és az évek során sok generáció tagjai csatlakoztak a platformhoz. Az alábbiakban bemutatom az Instagram felhasználók életkori eloszlását.

18-24 évesek: Az Instagram a fiatalabb generációk körében különösen népszerű. Az 18-24 éves korosztály tagjai általában aktív felhasználók, és gyakran használják az Instagram Stories és a Reels funkciókat is.

25-34 évesek: A 25-34 éves korosztály továbbra is nagy számban használja az Instagramot. Ők is részt vesznek a tartalom létrehozásában és fogyasztásában, és a platformot gyakran üzleti és személyes célokra is felhasználják.

35-44 évesek: Az idősebb Y generáció és a kora X generáció tagjai is megtalálhatók az Instagramon. Ők is aktívak lehetnek a platformon, bár lehet, hogy nem olyan gyakran, mint a fiatalabb korosztályok.

45-54 évesek: A középkorúak körében is egyre növekszik az Instagram használata. Ebben a korosztályban az emberek gyakran családi, utazási és életmód tartalmakat osztanak meg.

55+ évesek: Az idősebb generációk is fokozatosan felfedezik az Instagram lehetőségeit. A 55 év felettiek között is vannak aktív felhasználók, akik a platformot családi események dokumentálására vagy hobbi szempontból használják.

Fontos megjegyezni, hogy bár az Instagram a fiatalabb korosztályok körében a legnépszerűbb, az élet korosztályok közötti használati trendek folyamatosan változnak. Az Instagram a sokféle funkciójával és kreatív lehetőségeivel igyekszik vonzóvá tenni minden generációt a tartalmak létrehozásában és fogyasztásában.

Instagram felhasználók nem és életkor alapján

Az alábbi táblázatban bemutatom az Instagram felhasználói számot életkor és nem alapján. Az adatok csak példák, és a valóságban eltérhetnek.

Ez a táblázat egy példa arra, hogyan oszlik meg az Instagram felhasználói bázis életkor és nem alapján. Az aktuális adatok függhetnek a lokációtól és az idő múlásával változhatnak. 

Instagram felhasználói bázis összetételét érdemes megbízható kutatások és statisztikák alapján elemezni.

Instagram felhasználók száma a többi oldalhoz képest

Az Instagram a közösségi média platformok között egyike a legnagyobbaknak, és jelentős számú aktív felhasználót vonz magához. Az alábbiakban összehasonlítom az Instagram felhasználói számát néhány másik népszerű közösségi média platformhoz képest.

Facebook: A Facebook a világ legnagyobb közösségi média platformja, és az Instagram anyavállalata. A Facebooknak több mint 2,5 milliárd havi aktív felhasználója van világszerte.

YouTube: A YouTube a legnagyobb videomegosztó platform, és a Google tulajdonában van. Több mint 2,7 milliárd bejelentkezett felhasználója van, akik hetente nézik vagy feltöltik a tartalmakat.

Twitter: A Twitter egy mikroblogging platform, amelyen rövid üzeneteket lehet megosztani. Mintegy 450 millió havi aktív felhasználója van.

TikTok: A TikTok egy rövid videomegosztó alkalmazás, amely rövid, kreatív videókat engedélyez. Több mint 1 milliárd havi aktív felhasználója van.

Az Instagram 1,35 milliárd aktív havi felhasználóval rendelkezik, ami a közösségi média platformok között jelentős pozíciót jelent. A sokféle tartalomtípus, a vizuális kreativitás és az interaktív lehetőségek miatt az Instagram népszerűsége továbbra is növekszik.

Hamis Instagram felhasználók száma

A hamis Instagram felhasználók száma nehezen meghatározható, mivel a platform folyamatosan dolgozik az ilyen hamis fiókok azonosításán és eltávolításán. Azonban a hamis fiókok jelenléte a közösségi média platformokon, így az Instagramon is valós probléma, és az évek során számos becslés és tanulmány készült ezzel kapcsolatban.

Az Instagram saját adatai és az iparági elemzők becslései alapján az aktív felhasználói bázis viszonylag kevés részét teszik ki a hamis vagy spam fiókok. Az Instagram 2021-ben adatai szerint körülbelül 9,5%-a az aktív fiókoknak tekinthető hamis vagy spam fiók volt.

Fontos megjegyezni, hogy a hamis fiókok típusai változatosak lehetnek: ezek közé tartozhatnak a valódi emberek által létrehozott fiókok, amelyeket később botokkal irányítanak, valamint teljesen automatizált botok által létrehozott hamis fiókok is. Az ilyen fiókok célja lehet az Instagram követőszám növelése, spam tartalmak terjesztése, vagy akár adathalászat.

Az Instagram és más közösségi média platformok folyamatosan fejlesztik az eszközöket és algoritmusokat a hamis fiókok felismerésére és kezelésére.

Leghíresebb Instagram felhasználók

Az Instagram tele van híres emberekkel és influencerekkel, akik rengeteg követőt és rajongót vonzanak magukhoz. Az alábbiakban néhány a legismertebb Instagram felhasználók közül:

Cristiano Ronaldo (@cristiano): A világhírű labdarúgó egyike a legkövetettebb személyeknek az Instagramon, és gyakran megosztja sportteljesítményt és személyes életét is.

Dwayne „The Rock” Johnson (@therock): Az egykori profi birkózó és színész szórakoztató tartalmakkal szórakoztatja követőit, és gyakran oszt meg motivációs üzeneteket.

Kylie Jenner (@kyliejenner): Az üzletasszony és valóságshow-sztár a divat, smink és életmód terén tartalmaz tartalmakat, és sok követőt vonz magához.

Selena Gomez (@selenagomez): A színésznő és énekesnő nem csak kreatív tartalmakat oszt meg, de gyakran beszél fontos ügyekről is.

Kim Kardashian West (@kimkardashian): A reality show-sztár divattal és életmóddal kapcsolatos tartalmakat oszt meg, és a divatiparban is jelentős szerepet játszik.

Leo Messi (@leomessi): A labdarúgó legendája, Messi, sok rajongót inspirál futball teljesítményeivel és személyes életével.

Beyoncé (@beyonce): A Grammy-díjas énekesnő és színésznő lenyűgöző képeket oszt meg a koncertjeiről és személyes életéről.

Neymar Jr. (@neymarjr): A brazil labdarúgó világszerte rajongókat gyűjt bejegyzéseivel és szórakoztató tartalmaival.

Ariana Grande (@arianagrande): Az énekesnő és dalszerző zenés és személyes tartalmakkal kápráztatja el követőit.

Kendall Jenner (@kendalljenner): A modell és valóságshow-sztár divat és életmóddal kapcsolatos tartalmakat oszt meg, és fontos szerepet játszik a divatvilágban.

Ezek csak néhány példa a sok híres Instagram felhasználó közül, akik nagy hatással vannak a platformon és a közösségi média világában.

Konklúzió

Az aktív felhasználók száma folyamatosan növekszik. Egy olyan platform, amely globális és magyarországi szinten is komoly mértékű követőtáborral rendelkezik. 

Az Instagramot a Facebook és a YouTube mellett a legnépszerűbb közösségi média platformok közé sorolhatjuk, hiszen több mint 1,35 milliárd aktív felhasználót regisztráltak világszerte.

Az életkori csoportokon belüli diverzitás is érdekes szempont. Az 18-29 éves korosztály tagjai dominálnak a platformon, de az 50 év felettiek körében is növekvő népszerűséget tapasztalunk. Az Instagram felhasználóinak 51%-a nő, és 49%-a férfi.

Az összegzésben megállapíthatjuk, hogy az Instagram a digitális élet meghatározó platformja lett. A sokrétű korosztályi eloszlás, az aktív interakciók és a tartalom teremtés lehetőségei mind azt mutatják, hogy az Instagram több mint egyszerű képmegosztó platform. 

Ez egy dinamikus közösség, ahol a tartalom létrehozásának és felfedezésének számtalan lehetősége adódik mind a felhasználók, mind a vállalkozások számára. A platform folyamatosan fejlődik, új funkciókkal bővülve, így a jövőben további izgalmas trendek és lehetőségek várhatók.

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól!

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.