Influencer jelentése: A közösségi média marketing új szereplője

Napjainkban az influencer (az ,,influencer’’ szó jelentése angolul: befolyásoló) jelentése behálózta a közösségi médiát, ahogyan az elmúlt évtizedben jelentősége rohamosan megnőtt.

Egy 2019-es jelentés szerint 3,484 milliárd használja aktívan a közösségi médiát, amely a népesség 45%-át teszi ki. Ezek az emberek felnéznek az influencerekre, akik erősen befolyásolják őket a döntéseikben.

Tartalomjegyzék

Ki az influencer?

ki-az-influencer

Az influencer egy olyan személy, akit egy vállalat fizet azért, hogy megnyerő módon mutassa be és írja le termékeit és szolgáltatásait a közösségi médiában, ezzel is vásárlásra buzdítva a követőket.

Az influencerek rendszerint jelen vannak több közösségi oldalon is, ahol posztokban, videókban és képeken tálalják a cégek kínálatát. Ezek lehetnek például kozmetikai termékek, játékok, ruhadarabok, filmek, tanulási kurzusok, de akár utazások is és még sorolhatnánk…

Az influencernek hatalmában áll befolyásolni a vásárlók döntéseit. Mindezt úgy éri el, hogy tekintéllyel, ismeretekkel vagy olyan pozícióval rendelkezik, amely meggyőzően hat a közönségre. Az influencerek a terméket vagy a szolgáltatást bemutathatják azáltal, hogy ők maguk is először próbálják ki azt, vagy előzetes tapasztalataikról számolnak be.

Az influencerek követői egy adott piaci résből származnak, egy olyan területről, amelyre igény van, de még nincs jelen a piacon. A közönség aktív résztvevője a folyamatnak, amelyben az influencer megszólítja őket. Kérdéseket tesz fel nekik, visszajelzéseket kér, véleményt vár vagy izgalmasabb módokat talál ki a kapcsolatteremtésre, mint például egy sorsolási játék. Az, hogy hányan követnek valakit, függ az adott témakör kedveltségétől.

Fontos kiemelni, hogy az influencerek nem csak eszközök a piacon, hanem inkább olyan hidak a vállalatok és a vevők között, akikkel a márkák együttműködhetnek azért, hogy kitűzött céljaikat elérjék.

Mit csinál egy influencer?

Az influencer bemutatja a vállalatok termékeit és szolgáltatásait, amelyért cserébe pénzügyi támogatást, úgynevezett szponzorálást kap. A követők száma meghatározója annak, hogy kit választ ki az adott cég.

Minél több követője van valakinek, annál valószínűbb, hogy nagyobb márkák keresik meg és nagyobb összegeket ajánlanak neki az együttműködésért.

Egy eltökélt influencer átéli a márkát, amit képvisel. Ha egy influencer azt reméli, hogy elnyeri egy bizonyos márka vagy márkák figyelmét, akkor el kell kezdenie a márka szemléletével élni. Ez több, mint viselni egy terméket vagy megmutatni egy logót. A szakma inkább arról szól, hogy mennyire képes az adott személy alkalmazkodni a márka értékeihez úgy, hogy közben a saját személyiségén keresztül közvetíti mindezt.

Ehhez természetesen időre és kutatómunkára van szükség. Az influencer megérti a központi értékeit a márkának és igyekszik azok szerint élni. Legyen az stílus, vidámság, altruizmus, kaland vagy bármi, amivel foglalkozik. Másképpen a követők előtt nincsen egy egységes kép, amelyet támogatnának.

Például egy vegán kozmetikai termékeket hirdető személy kevésbé hiteles, ha saját közösségi média oldalán húsos ételekről készült fotókat oszt meg.

Az igazi influencerek nem csak egyszerűen magamutogatóak. Terveznek, felkészülnek és tanulnak. Kutatómunkát végeznek a célközönséggel és piaccal kapcsolatban. Felfedezik a hatékony piaci fogásokat, történetmesélési trükköket és kifejezetten koncentrálnak arra, hogy a szociális felületen a legjobbat nyújtsák. Tudják, hogyan kell az emberek figyelmét megnyerni.

Milyen influencer típusok vannak?

Az influencerek típusok szerint több kategóriákba sorolhatóak. A leggyakoribb kategóriák közül néhány a követők száma, a tartalom típusa és a befolyás mértéke. Aszerint is csoportosíthatjuk az influencereket, hogy milyen piaci résen vannak jelen. Tehát azok az influencerek, akik az egyik meghatározó kategóriában alacsonyan teljesítenek, más szemszögből vizsgálva kiemelkedőbbnek tűnhetnek.

Például sok mega-befolyásoló egyben híresség is, mégis mind a két csoportnak legtöbbször kisebb a valós befolyása a közönségükre, mivel nem feltétlenül rendelkeznek elegendő szakértelemmel egy kifejezetten szűk téren.

Néhány mikro-, sőt nano-influencer viszont óriási hatást gyakorolhat a követőire a saját szakterületén. Ez jelentős előnyt jelenthet egy olyan cég számára, amely az adott ágazatot célzó termékeit vagy szolgáltatásait próbálja érvényesíteni.

Influencer típusok a követők száma alapján

A következő sorokban bemutatásra kerülnek nagysági sorrendben azok az influencer típusok, akiket a követőik száma alapján bontunk csoportokra. A legkisebbtől kezdve, a nano-influencer kategóriától, egészen a mega-influencerekig.

Nano-influencer

Egy mostanában felbukkant influencer-típusról beszélünk a nano-influencer esetében. Ezek az emberek kis számú követőtáborral rendelkeznek és leginkább egy homályos vagy nagyon szűk szakterület hozzáértői.

Sok esetben követőiknek a száma kevesebb, mint ezer, viszont az a kis tábor rajong értük. Üzeneteket küldenek neki, igyekszenek kapcsolatba kerülni vele és kikérik a véleményét.

Talán sok márka jelentéktelennek tartja a nano-influencerek, tekintve azt a kevés követői számukat, mégis fontosak lehetnek a nagyon különleges és hiánypótló termékeket gyártó és forgalmazó cégek számára.

Mikro-influencer

Eltekintve attól, hogy egyes nézetek eltérhetnek, a mikrobefolyásolókat úgy soroljuk be, mint akiknek 1000 és 40 000 közötti követői táboruk van egyetlen közösségi felületen. 

Elképzelhető, hogy egy mikroinfluencer nem tud egy vállalat létezéséről, mielőtt az adott cég megpróbálja felvenni vele a kapcsolatot. Ebben az esetben, a vállalatnak először el kell nyernie az influencer tetszését az általuk képviselt értékekről.

Általában a mikro-influencerek olyan követőkkel bírnak, akik hisznek hitelességében és szakmai tudásában, így valószínűleg nem fogadnak el olyan felkérést, amely a népszerűségüket rossz hírnévvé alakítaná.

A mikrobefolyásolók egyre többen vannak és egyre nagyobb hírnévre tesznek szert. Néhányan közülük az internetes világ ismeretlen ködéből emelkedtek ki és váltak olyan híressé, mint a hagyományosan ismert személyek.

Ez különösen igaz a Z generációra, akik több időt töltenek az interneten, mint tévénézéssel, sportolással vagy mozizással. A mikro-influencerek a legesélyesebbek szilárd helyzetet kialakítani maguknak a területükön, hiszen még ha valami viszonylag ismeretlen dologgal is foglalkoznak, de nagy az esély rá, hogy találunk olyan csoportokat vagy fórumokat a közösségi média felületeken, amelyeket kimondottan a képviselt témának szenteltek.

Makro-influencer

A makro-befolyásolókat már csak egy lépés választja el a mega-influencerektől, de pont kisebb hatalmuk miatt elérhetőbbek a vállalatok számára. Azokat a személyeket nevezzük makro-influncernek, akiknek követői tábora 40 000 és 1 millió között mozog egy közösségi hálózaton.

Ezt a csoportot két felé tudjuk osztani: egyik részük a B-kategóriás hírességeket erősíti, másik felük pedig sikeres online szakértőkből áll.

Az első csoport hírneve még nem jutott el a nagyok közé, míg a második csoport esetében nagyobb követőtáborról beszélhetünk, így ők valószínűleg hasznosabbak a cégek számára. Ez a típusú influencer csapat kiválóan alkalmas lehet a figyelemfelkeltésre.

Mega-influencer

Őket hatalmas közönség követi figyelemmel a hálózatukon. Az általános nézet szerint ezeknek az influencereknek körülbelül több, mint 1 millió követőjük van legalább egy közösségi platformon.

A legtöbben közülük nem a közösségi médiában szerezték a hírnevüket, ide tartoznak a filmsztárok, sportolók, zenészek vagy a valóságshow-ban felbukkant sztárok is. Ezt a közeget csak a legnagyobb márkáknak érdemes felkeresnie, hiszen ők alaposan megválogatják kivel szövetkezzenek.

Influencerek tartalomtípus szerint

Az influencer világ nagy része a közösségi médiában, elsősorban a mikrobefolyásolókkal és a blogolással történik, azonban a videók feltörekvésével a YouTuberek is egyre inkább előtérbe kerülnek.

Bloggerek

Ők rendelkeznek a leghitelesebb és legaktívabb kapcsolatokkal a rajongóikkal, amelyre a márkák is felfigyelnek. A blogolás már régóta kapcsolódik az influencer szerephez.

Ha egy népszerű blogger pozitívan tűntet fel egy terméket egy írásában, az azt eredményezi, hogy támogatói is jó eséllyel ki akarják majd próbálni azt. Sok blogger számottevő követőtáborral rendelkezik egy-egy ágazatban, például a személyes fejlődés, a pénzügy, az egészség, a zene és még sok más téma terén.

A sikeres blogok elengedhetetlen közös vonása az olvasók tisztelete.

YouTuberek

A blogok mellett egyre jobban felfelé ívelő tartalomtípus a videó. Ahelyett, hogy minden egyes videókat alkotó külön oldalt készítene a tartalmainak, a YouTube felületén hoz létre egy csatornát.

A márkák gyakran alkalmazkodnak a népszerű YouTuberekhez. Sok esetben a bloggerek rendelkeznek YouTube csatornával is, hogy több felületen népszerűsítsék magukat és szélesebb közönséget érjenek el.

Podcasterek

A podcasting az internetes tartalom viszonylag újonnan érkezett formája, amely egyre népszerűbbé válik. Mára már elég sok nevet tett ismertté, akik közül Magyarországon említésre méltó a Partizán vagy a Márkó és Barna Síkideg podcast csatornák.

Ha még nem volt alkalmad kipróbálni a podcastok által nyújtott élvezetet, akkor egy előző cikkükben megtekintheted a 2021-es magyar toplistát.

Közösségi hozzászólások

Természetesen mind a bloggerek, a podcasterek és a YouTuberek is csak ritkán számítanak kizárólag a már meglévő közönségükre arra várva, hogy új tartalmak nélkül visszatérjenek oldalukra. Bevett szokásuk, hogy rendszeresen osztanak meg posztokat vagy videókat is a közösségi médiában.

Az influencer körben mozgók nagy része manapság a közösségi médiában szerez hírnevet, így már az összes élen járó közösségi csatornán fellelhetjük őket.

Influencerek befolyásolási szint szerint

Hírességek

Az influencer fogalom megtestesítői a hírességek, akiknek még mindig hordozzák ezt a szerepet, habár a befolyásolási jelentőségük csökken. Az influencer piac a hírességek támogatásából fejlődött ki. A vállalkozások már évek óta társulnak hírességekkel, hogy felhasználják népszerűségüket a termékeik reklámozására.

A hírességek hatása a közönségükre vitatható, mivel ismertségük nem feltétlenül csak azokhoz jut el, akik az általuk érdekesnek tartott értékeket kedvelik is. Így megtörténhet, hogy a célközönség számára nem elég hiteles a személy, aki a terméket bemutatja. 

Kulcsfontosságú véleményvezérek

A közönség számára talán kevésbé ismert, akár rejtett szakértők és gondolatmegosztók, szintén felruházhatóak influencer szereppel. Bizonyos ágazatokban elismert vezetők a szakterületükön szerzett tapasztalataik, tudásuk és helyzetük miatt szereznek tiszteletet. Ez a tisztelet inkább a munkahelyükből adódik.

Például egy nagy szerkesztőség újságírója valószínűleg nem ért minden témához, amelyről cikket ír, de elismerik, mert alkotásai minőségiek.

Az újságok még mindig nagy jelentőséggel bírnak a társadalumkban. Ha egy országos napilap pozitívan nyilatkozik egy vállalatról, az ugyanúgy tekinthető influencer szerep hatásának, mint egy blogger vagy egy közösségi média influencer tartalma.

A bloggerek és a tartalomkészítők gyakran dolgoznak együtt szakterületi vezetőkkel és az sem ritka, hogy blogbejegyzéseikben idézik őket. A hagyományos média és a közösségi média közötti határvonal egyre inkább elhalványulni látszik.

Mennyit keres egy influencer?

Attól függően, hogy az influencer milyen közösségi felületeken van jelen és tevékenykedik, eltérő fizetésre számíthatnak. Van azonban néhány leggyakoribb módja az influencer pénzkeresésének.

A legtöbbet emlegetett forma a szponzorált posztok, képek, videók és márkakampányok megosztása. Ebben az esetben az influencer a kiküldött termékeket vagy kért szolgátatásokat kell bevonja az elkészített tartalmaiba. Ennek egy kiterjedtebb és hosszútávú együttműködést igénylő formája a márkaképviselő vagy nagykövet szerepe. Ez megköveteli, hogy az influencer folyamatosan, heti vagy akár napi rendszerességgel osszon meg tartalmakat a márka feltüntetésével.

Egy másik módja a keresetnek, ha az influencer saját lábára áll. Például olyan különleges tartalmakat hirdet, amelyeket csak azok a rajongók érhetnek el, akik fizetnek a hozzáférésért. Emellett népszerűsíthet saját árucikkeket is, amelyek tovább növelik a kapcsolat erősségét a követőivel és segítenek több emberhez is eljutni.

Az influencer típusától függően is változik keresete annak fényében, hogy követőinek száma mekkor mértéket ölt. Egy nano-influencer a legismertebb influencer közösségi felületen például átlagosan 10 és 100 ezer forint között keres egy poszt megosztásával, míg egy mega-influencer már akár több millió forintot is elkérhet ugyanezért.

Hogyan legyek influencer?

A következőekben néhány tipp olvasható arról, ami elengedhetetlen az influecer világba való bekerüléshez.

1. Válassz egy témát, amit közel érzel magadhoz

Döntsd el, hogy mi az amiről szólni fog a profilod, az a kép, amelyet a követőid felé szeretnél közvetíteni. A legfontosabb, hogy olyan témát válassz, ami őszintén érdekel, amit igazán szeretsz csinálni és szenvedéllyel tudod bemutatni.

2. Fogalmazz meg egy hatásos bemutatkozót

Ha sikerült egy testhez álló témát választanod, akkor következő lépésként fordíts elegendő időt arra, hogy frappáns bemutatkozást írj magadról. Egy kapós bemutatkozás magába foglalja, hogy ki vagy, és mivel foglalkozol.

3. Ossz meg érdekes tartalmakat

Egy influencer sem lett még úgy népszerű, hogy olykor-olykor megosztott egy szép képet. A legtöbb feltöltésedhez írj tartalmakat, amelyek bemutatják a kép történetét és segítenek a követőknek tájékozódni.

Ezek a tartalmak éppen olyan fontosak, mint a kép minősége. Ne próbálj meg sablonos, felszínes tartalmakat gyártani, hiszen ezek kevésbé fogják lekötni a közönségedet.

4. Tedd vonzóvá a profilodat

Próbáld meg egy lehetséges követőd, vagy akár egy jövőben téged szponzoráló márka bőrébe képzelni, ahogyan a profilodat böngészi. Mit gondolsz, mit szeretne látni? Fontos az egységes stílus és az összefüggő tartalom. Figyelj arra, hogy a profilod kisugárzása összhangot sugalljon.

5. Ügyelj a rendszeres posztolásra

A rendszeresség fontos tényező a közösségi média felületeken, különösen akkor, ha az ember szeretné megtartani újonnan szerzett követőit. A legtöbb influencer napi szinten posztol, míg egyesek naponta többször is. Általánosságban megéri ezt a divatot követni, de figyelj, hogy ha egyszer kialakult egy megszokott rendszer, ehhez tartsd magad.

Magyar influencer toplista

Íme néhány személy a legismertebb influencer közösségi médiából. A magyar influencer közösség élén elsőként Palvin Barbara, világhírű modell áll, akinek a követői száma meghaladja a 16 millió főt.

Utána következik Dzsudzsák Balázs focista, már jóval kevesebb, 1 millió fős rajongó táborával. A listán szerepel még Kasza Tibort, Kulcsár Edina, Vasvári Vivien, Majka és még sokan mások.

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól!

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.