Pinterest marketing: részletes útmutató lépésről-lépésre

Érdekel a Pinterest és az, hogy hogyan tudod használni marketingre?

Az elmúlt években a Pinterest hihetetlenül népszerű platformmá vált, és már nem csak egy kreatív képmegosztó oldal, hanem egy erőteljes eszköz a márkák és vállalkozások számára is. 

Bár Magyarországon annyira nem elterjedt ez a platform mint például a TikTok vagy az Instagram, azért számos magyar felhasználó is megtalálható ezen a felületen.

Valószínűleg nem is gondolnád, hogy hány felhasználója van a Pinterestnek a világban – a legfrissebb adatok szerint több mint 450 millióan használják aktívan a platformot világszerte! 

Ez azt jelzi, hogy óriási lehetőségek rejlenek ebben a közösségben, és a megfelelő online marketing stratégiával hatalmas lépéseket tehetünk, hogy meghódítsuk az online térben rejlő potenciális ügyfeleket és vásárlókat. 

Ha épp most ismerkedsz a Pinteresttel, vagy szeretnéd hatékonyabban kihasználni a lehetőségeit, akkor ez az útmutató neked szól. Lépésről-lépésre vezetlek végig a Pinterest marketing alapjain, és megtudhatod, hogyan építheted fel hatékony stratégiádat kezdőként.

De mielőtt belevágunk, kezdjük az alapoktól!

Tartalomjegyzék

Mi az a Pinterest?

A Pinterest egy vizuális közösségi média platform és keresőmotor, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy képeket, videókat és egyéb tartalmakat gyűjtsenek, szervezzenek és osszanak meg az internetről. A platformot 2010-ben indították el, és azóta rohamosan növekszik, mint egy népszerű eszköz a felhasználók és vállalkozások számára egyaránt.

A Pinterest felhasználók „táblákon” gyűjthetnek és rendszerezhetnek tartalmakat, amelyeket „tűznek ki” (pinnelnek) vagy mentenek el, és ezeket megoszthatják másokkal is. 

Ez a gyűjteménykészítési és megosztási funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kreatív inspirációt találjanak, projektötleteket fedezzenek fel, vagy érdeklődési körüknek megfelelő tartalmakat fedezzenek fel.

A Pinterest a vizuális tartalom központú jellege miatt ideális platform a divat, lakberendezés, DIY projektek, receptek, utazás, üzleti inspirációk és még sok más területen való megosztásra és felfedezésre. 

Sok vállalkozás számára pedig hatékony marketing eszköznek bizonyul, mivel lehetőséget nyújt a márkák számára, hogy eljussanak a célközönségükhöz, és építsék az online jelenlétüket.

A Pinterest népszerűsége az elmúlt években folyamatosan nőtt, és sok vállalkozás felismerte annak potenciálját a közönség elérésében, a márkaépítés és a forgalom növelésében. 

Ezért a Pinterest marketing egyre fontosabbá válik az online marketing stratégiákban, különösen azok számára, akik vizuális és kreatív tartalmakra alapozzák üzeneteiket.

Mire jó a Pinterest?

A Pinterest számos különböző célra használható, és számos előnye van mind a felhasználók, mind a vállalkozások számára. Néhány főbb terület, ahol a Pinterest hasznos lehet:

Inspiráció és kreativitás

A Pinterest egy kiváló hely az inspiráció gyűjtéséhez és kreatív ötletek felfedezéséhez. A felhasználók könnyedén kereshetnek és menthetnek képeket, videókat és linkeket az érdeklődési körüknek megfelelően, legyen az divat, lakberendezés, ételreceptek, utazás vagy bármilyen más téma.

Érdeklődési körök megosztása

A Pinterest lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy a „táblákban” gyűjtsék és rendezzék az érdeklődési körüknek megfelelő tartalmakat. Ezeket a táblákat aztán másokkal is megoszthatják, így mások is könnyedén megtalálhatják és inspirációt meríthetnek belőlük.

Márkaépítés és marketing

A Pinterest kiváló platform a vállalkozások és márkák számára, hogy megjelenjenek a célközönségük előtt és növeljék a márka ismertséget. Kreatív és vonzó vizuális tartalmak létrehozásával és megosztásával a vállalkozások felépíthetik online jelenlétüket, növelhetik az elérést és irányíthatják a forgalmat webhelyükre.

Termék és szolgáltatás promóció

A Pinterest lehetőséget nyújt az e-kereskedelmi vállalkozásoknak, hogy bemutassák termékeiket, növeljék az eladásokat, és közvetlenül eljussanak a vásárlókhoz. A különböző termékekhez kapcsolódó képek és linkek megjelenítése segíti a vásárlókat a vásárlási döntések meghozatalában.

Közösség és kapcsolatépítés

A Pinterest közösségi platform is, ahol a felhasználók követhetik egymást, és megoszthatják egymással az érdekes tartalmakat. Ez lehetőséget teremt a közösségépítésre és az azonos érdeklődésű emberekkel való kapcsolatfelvételre.

Összességében a Pinterest egy sokoldalú platform, amelyet a felhasználók inspirációért, tartalom gyűjtésre, közösségépítésre és kapcsolatépítésre, valamint a vállalkozások értékes marketing eszközként használhatnak a célközönség eléréséhez és a brandépítéshez.

Kik használják a Pinterestet?

A Pinterest egy olyan online vizuális közösségi média platform és keresőmotor, amelyet széles körben használnak világszerte. 2021 szeptemberéig a Pinterestnek több mint 450 millió aktív felhasználója volt, akik naponta keresnek és osztanak meg képeket, videókat és egyéb tartalmakat. 

A felhasználók között kiemelkedően magas a női arány, és különböző demográfiai csoportokat vonz, beleértve a kreatív embereket, építészeket, lakberendezőket és utazókat is.

pinterest-felhasználók

(Pinterest felhasználók 2023 januárjában, nemek szerint. Forrás: statista.com

A vállalkozások és márkák is aktívan használják a Pinterestet marketing eszközként, mivel a platform lehetőséget nyújt számukra a márkaépítsére és a célközönségük elérésére a vizuális tartalmak segítségével. 

Az e-kereskedelmi vállalkozások is kedvelik a Pinterestet, mivel lehetőséget nyújt termékeik bemutatására és közvetlen kapcsolatfelvételre a vásárlókkal. 

A Pinterest sokoldalúsága és vonzó képi tartalmai miatt számos területen és szereplők körében népszerű, és továbbra is fontos szerepet játszik az inspiráció keresésében, a kreativitás megosztásában és a közösségépítésben az online térben.

Kiknek ajánlott a Pinterest?

A Pinterest széles körben ajánlott olyan embereknek és szervezeteknek, akik szeretnék inspirálni magukat, kreatívak lenni, inspirációt keresnek, és megosztanák érdeklődési körüket és tartalmaikat másokkal. Itt van néhány csoport, akik számára különösen hasznos lehet:

Kreatív emberek

Mindenféle kreatív tevékenységet folytató embereknek, mint például kézművesek, festők, fotósok és művészeknek, a Pinterest remek eszköz az inspiráció gyűjtésére és a munkáik bemutatására.

Lakberendezők és építészek

A Pinterest segíthet a lakberendezőknek és építészeknek bemutatni a tervezési ötleteiket és inspirációkat adni a klienseknek.

Utazók

Az utazás szerelmesei számára a Pinterest ideális hely a következő úti célok felfedezéséhez és tervezéséhez, utazási tippek és élmények megosztásához.

Receptek és ételfotók

Azoknak, akik szeretnek főzni és új recepteket kipróbálni, a Pinterest rengeteg ételreceptet és ételfotót kínál.

Divatrajongók 

A Pinterest kiváló hely a divat kedvelőknek, akik friss trendeket keresnek, ötleteket gyűjtenek és öltözködési stílusukat alakítják.

Bloggerek és vállalkozók

A bloggerek, írók és kreatív vállalkozók számára a Pinterest remek eszköz a tartalmaik promótálására, forgalmuk növelésére és az online jelenlétük erősítésére.

E-kereskedelmi vállalkozások

Az e-kereskedelmi vállalkozások számára a Pinterest lehetőséget kínál termékeik bemutatására és közvetlenül eljutni a potenciális vásárlókhoz. Sőt még affiliate marketingre is használják, hogy további kattintásokat és eladásokat érjenek el.

Összességében a Pinterest széles körben ajánlott mindenkinek, aki érdeklődik a vizuális inspiráció iránt, és szeretné megosztani és felfedezni az érdeklődési körébe tartozó tartalmakat. Legyen szó kreativitásról, inspirációról, utazásról, divatról, receptekről vagy marketingről, a Pinterest sokféle célokra kínál lehetőségeket az online közösségben.

Pinterest adatok és statisztikák

Bár a konkrét statisztikák folyamatosan változnak és frissülnek, az alábbiakban bemutatok néhány érdekes Pinterest statisztikát 2023-ban:

 • Több mint 460 millió aktív felhasználó: A Pinterestnek több mint 450 millió aktív felhasználója volt világszerte. Ez azt jelenti, hogy hatalmas közösség él és használja a platformot naponta. Forrás: datareporolat.com
 • Női felhasználók túlsúlya: A Pinterest felhasználók között kiemelkedően magas a női arány. Több mint 75%-a a női felhasználók aránya, míg a férfi felhasználók aránya körülbelül 20%. Forrás: statista.com 
 • Életkor: A 25-34 éves nők a Pinterest hirdetési célközönségének 29,1%-át teszik ki.
 • Inspirációs tartalmak nagy népszerűség: A Pinterestet különösen azért kedvelik a felhasználók, mert inspirációt és kreatív ötleteket kínál. Az „inspiráció” keresőszó az egyik leggyakoribb kifejezés a platformon.
 • Eszköz: az emberek 82%-a használja a Pinterestet mobilon. Forrás: blog.hootsuite.com
 • Vásárlói hajlandóság: A Pinterest rendkívül hatékony platform az e-kereskedelmi cégek számára. A felhasználók 85%-a kifejezte azt az álláspontját, hogy a Pinterest segít nekik olyan termékeket megtalálni, amelyekre vásárlási szándékuk van, és vásárlásra ösztönzi őket.
 • Kereső: havonta több mint 5 milliárd keresés történik a Pinteresten.
 • Hosszú élettartamú tartalmak: A Pinteresten megosztott tartalmak hosszabb élettartamúak, mint például a Twitter vagy a Facebook posztok. A tartalmak akár hónapokkal később is relevánsak és felfedezhetők lehetnek.
 • Brand lojalitás és vásárlásösztönzés: A Pinterest felhasználók 83%-a állítja, hogy a platform segít nekik felfedezni új márkákat és termékeket, és 66%-uk olyan tartalmakat oszt meg, amelyeket a kedvenc márkáikhoz kapcsolódóan talál meg.

Ezek csak néhány érdekes statisztika, amelyek bemutatják a Pinterest népszerűségét, hatékonyságát a vásárlói hajlandóság növelésében, valamint a platformon megosztott tartalmak hosszú élettartamát. 

Ezek az adatok azt mutatják, hogy a Pinterest jelentős lehetőségeket kínál mind a felhasználóknak, mind a vállalkozásoknak az inspiráció keresésében, tartalom megosztásában és az elérés növelésében.

Pinterest marketing stratégia példa

Cél: Növelni az online értékesítéseket és építeni a brand ismertséget a Pinteresten keresztül.

Célcsoport azonosítása: Az első lépés a célcsoport azonosítása. Vegyük például, hogy a divatmárka célközönsége a 25-35 éves nők, akik érdeklődnek a divat iránt és szeretnek követni a legújabb trendeket.

Pinterest profil optimalizálása: A Pinterest profil létrehozásakor fontos, hogy a márka logójával és márkanevével egységes megjelenést biztosítsunk. A profil leírásában hangsúlyozzuk a márkánk egyedi értékeit és stílusát.

Táblák létrehozása: Hozzunk létre különböző táblákat a Pinterest profilunkon, amelyek az érdeklődési körökhöz kapcsolódnak, például „Divatos ruhák tavaszra”, „Elegáns estélyi ruhák”, „Stílusos kiegészítők” stb.

Kreatív és vonzó képek: Az egyik kulcsfontosságú elem a Pinterest marketingben a vonzó képek használata. Készítsünk minőségi, magas felbontású képeket a termékeinkről és a márkánkról, amelyek elbűvölik a célközönséget.

Tartalmak megosztása: Osszunk meg a Pinterest tábláinkon tartalmakat, amelyek érdekesek és inspirálóak a célközönség számára. Ez lehetnek termékfotók, inspirációs képek, stílustippek, vagy akár blogbejegyzések, amelyek a divattrendekről szólnak.

SEO optimalizálás: Használjunk releváns kulcsszavakat és leírásokat a tábláinkban és a „tűzött” tartalmainkban, hogy segítsük a tartalmak felfedezhetőségét a Pinterest keresőjében.

Közösségi aktivitás: Lépjünk kapcsolatba a Pinterest felhasználókkal, kövessünk másokat, reagáljunk a követőink visszajelzéseire és szóljunk hozzá mások tartalmaihoz. Az interakció növeli a láthatóságot és a márkahűséget.

Pinterest hirdetések: Fontoljuk meg a Pinterest hirdetések használatát a brand további növelése és a forgalom irányítása érdekében. A Pinterest hirdetési platform különféle lehetőségeket kínál a márkák számára, például tűzött hirdetések, reklámtáblák és katalógus hirdetések.

Mérések és elemzések: Rendszeresen ellenőrizzük a Pinterest analitikáját, hogy nyomon kövessük a teljesítményt, például a látogatók számát, az elérés mértékét és a közösségi aktivitást. Ez segít abban, hogy kiértékeljük a stratégiánk hatékonyságát és szükség esetén módosítsunk rajta.

A fenti példa egy általános keretet ad egy Pinterest marketing stratégiához. 

Fontos megjegyezni, hogy minden vállalkozásnak és márkának egyedi igényei vannak, ezért a stratégia pontos részletei a célcsoporttól és a vállalkozás egyéb jellemzőitől függhetnek. 

A stratégia folyamatos finomításával és testreszabásával a Pinterest remek lehetőséget kínál a brand építésre és az online értékesítések növelésére.

Pinterest kép készítés

A Canva egy könnyen használható grafikai tervezőeszköz, amely lehetővé teszi, hogy személyre szabott, professzionális megjelenésű képeket készítsetek, akár kezdőként is. 

Ebben a bevezetőben megismerhetited a Pinterest kép készítésének folyamatát a Canvával, és hamarosan magabiztosan létrehozhatod saját képeidet, amelyek inspirálnak és vonzzák a célközönséget. 

Pinterest kép készítéséhez Canva-val:

 1. Lépés: Regisztráció és bejelentkezés Canva fiókba

Látogass el a Canva weboldalára (www.canva.com) és regisztrálj vagy jelentkezz be a meglévő fiókoddal.

 1. Lépés: Pinterest kép méret kiválasztása

A Canva főoldalán keresd meg a „Készítés” gombot és kattints rá.

A következő oldalon válaszd ki a „Média” lehetőséget, majd a „Pinterest kép” méretét.

 1. Lépés: Képek és háttér kiválasztása

A bal oldali menüsorban találsz választékot a háttérképek, elemek és fényképek közül. Kattints az egyik kategóriára, majd húzd és ejtsd a kívánt elemet a tervező felületre.

A jobb oldali menüsorban válaszd ki a háttérszínt, vagy használj egy képet háttérként. A Pinterest képek általában függőleges elrendezésűek, ezért érdemes erre figyelni a kép választásakor.

 1. Lépés: Szöveg hozzáadása

A bal oldali menüsorban válaszd ki a „Szöveg” lehetőséget, majd húzd és ejtsd a tervező felületre a kívánt szöveges elemet.

Írd be a szöveget, majd válaszd ki a betűtípust, méretet és színt a jobb oldali menüsorból.

 1. Lépés: Elemek testreszabása

Válaszd ki a hozzáadott elemeket vagy szöveget, majd a jobb oldali menüsorban találsz opciókat a méret, elrendezés és szín testreszabásához.

 1. Lépés: Letöltés vagy megosztás

Amikor elégedett vagy a Pinterest képpel, kattints a jobb felső sarokban található „Letöltés” gombra.

Válaszd ki a kívánt fájlformátumot és minőséget, majd a kép letöltődik az eszközödre.

Ezzel elkészítetted a Pinterest képedet a Canva segítségével! 

Most már készen áll arra, hogy feltöltsd a Pinterest profilodra, és megoszd a közösséggel. Ne feledd, hogy a Pinteresten a vonzó és inspiráló tartalmak kiemelkedően fontosak, így igyekezz kreatív és figyelemfelkeltő képeket létrehozni a célközönséged számára.

Pinterest kulcsszókutatás

A kulcsszókutatás az egyik legfontosabb lépés a sikeres Pinterest marketing stratégiában. Ennek a folyamatnak a célja a releváns és megfelelő kulcsszavak megtalálása, amelyek segítenek növelni a tartalmaink felfedezhetőségét és elérését a Pinterest közösségben.

A kulcsszavak keresése a Pinteresten kezdődik. 

Fontos azonosítani a célcsoportunk érdeklődési körét és keresni olyan kulcsszavakat, amelyekre valószínűleg rákeresnek. A Pinterest keresőmezőjébe írva különböző kulcsszavakat, megfigyelhetjük a releváns találatokat és a “Pinterest Suggest” segítségével kapcsolódó kulcsszavakat is találhatunk.

Ha mélyebb kulcsszókutatást szeretnénk végezni, használhatunk kulcsszókutató eszközöket, mint a Google Keywords Planner vagy a SEMrush, hogy megtudjuk a kulcsszavak keresési volument és versenyességét.

A kiválasztott kulcsszavakat értékelnünk kell a relevanciájuk és versenyességük alapján. Olyan kulcsszavakat válasszunk, amelyek relevánsak a célközönségünk számára és lehetőleg nem túl versenyzettek a Pinteresten.

A megtalált kulcsszavakat hatékonyan használjuk fel a Pinterest profilunkon és tartalmainkban. 

Alkalmazzuk ezeket a kulcsszavakat a Pinterest tábláink és tűzött tartalmaink címeiben, leírásaiban és alt szövegeiben. Így segítünk abban, hogy a tartalmaink könnyebben megtalálhatók legyenek a Pinterest keresőjében, és növeljük a láthatóságunkat és elérésünket a közösségben.

A Pinterest kulcsszókutatás kulcsfontosságú lépése a sikeres Pinterest marketingnek, és lehetővé teszi, hogy hatékonyan kommunikáljunk a célközönségünkkel és növeljük a brand ismertségét a platformon.

Pinterest hirdetések

A Pinterest hirdetési lehetőségek lehetővé teszik a márkáknak és vállalkozásoknak, hogy hatékonyan növeljék a láthatóságukat és elérésüket a Pinterest közösségben. 

A Pinterest hirdetési platform számos lehetőséget kínál a tartalmak promótálására, a célok és a célközönség alapján testreszabva. Íme néhány fontos részlet a Pinterest hirdetésekről:

Pinterest hirdetés típusok

Tűzött hirdetések (Promoted Pins): A tűzött hirdetések olyan képek vagy videók, amelyek megjelennek a felhasználók hírfolyamában vagy a keresési találatok között. Ezek a hirdetések natív módon illeszkednek a Pinterest tartalmak közé, ami jobb felhasználói élményt eredményez.

Videóhirdetések (Promoted Video Pins): A videóhirdetések lehetővé teszik a márkáknak, hogy vonzó és figyelemfelkeltő videókat tűzzenek ki, amelyekkel elérhetik a célközönségüket.

Carousel hirdetések (Promoted Carousel Pins): A karusell hirdetések lehetővé teszik a márkáknak, hogy több képet vagy terméket jelenítsenek meg egyetlen hirdetési egységben, amelyet a felhasználók egymás után görgethetnek.

Hirdetési célok

Tudatosság növelése: Ha a cél az ismertség és a brand tudatosságának növelése, a hirdetések a lehető legtöbb felhasználónak jelenhetnek meg, hogy minél több embert érjenek el.

Forgalom növelése: A Pinterest hirdetések irányíthatják a felhasználókat a webhelyedre, blogodra vagy más online tartalomra.

Telepítések és konverziók: A Pinterest lehetőséget kínál a mobilalkalmazások és az online vásárlások promótálására is, ami ideális a konverziók növelésére.

Célközönség

A hirdetések célközönségét a demográfiai adatok, érdeklődési körök, viselkedési adatok és keresési szavak alapján lehet meghatározni. Ez lehetővé teszi a pontos célzást, hogy a hirdetések a releváns felhasználóknak jelenjenek meg.

Költség és teljesítmény

A Pinterest hirdetési platform lehetővé teszi a költségkeretek beállítását, és a teljesítményt is nyomon követheted a hirdetések hatékonyságának mérésére.

A Pinterest hirdetések használata nagyszerű módja annak, hogy növeld a márka láthatóságát, növeljék a forgalmat, és elérjük a célközönséget a platformon. A hatékony kampányokhoz fontos, hogy jól megválasztott kulcsszavakat és vizuálisan vonzó tartalmakat használjunk, hogy felkeltjük az érdeklődést és elérjük a várt eredményeket.

Konklúzió

A Pinterest egy erőteljes eszköz a vizuális inspiráció megosztására és az elérés növelésére. 

A megfelelő kulcsszókutatás, az inspiráló tartalmak és a közösségi interakciók segítenek abban, hogy hatékony Pinterest marketing stratégiát hozz létre. Ha követed ezt a lépésről-lépésre útmutatót, biztos lehetsz abban, hogy sikeresen használhatod a Pinterestet vállalkozásod vagy márkád promótálására és a célközönséged elérésére. 

Kezdd el felfedezni a Pinterest marketing lehetőségeit és hagyd, hogy a kreativitásod vezessen a sikerhez!

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól!

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.