Google első helyre kerülés 2024-ben (példákkal)

A Google első helyre kerülés nem egyszerű feladat! 

Ha weboldalad a Google keresési találatok első helyén jelenik meg, sokkal nagyobb valószínűséggel kap kattintásokat. Kevesen kattintanak a második oldalon megjelenő eredményekre. 

Ahhoz, hogy a Google első helyére kerüljön egy weboldal, vagy legalábbis a TOP10-be, meg kell érteni a keresőoptimalizálás alapjait.

Ha sok versenytársad van online, akik ugyanarra optimalizálták a weboldalukat, és jól szerepelnek a keresőben, akkor nem könnyű az első helyre kerülni.

Számít, hogy ezek a versenytársak mennyi ideje vannak a piacon, milyen tartalommal vannak jelen, és milyen erős oldalra mutató linkekkel rendelkeznek.

Ha nem akarsz fizetni a megjelenésért, akkor ki kell érdemelned az első helyet. 

A Google öt fő tényező alapján rangsorolja az organikus keresési eredményeket:

  • Jelentés: A felhasználó keresése mögött álló szándék
  • Relevancia: Mennyire felel meg a tartalom a felhasználó szándékának.
  • Minőség: A tartalom minősége és hasznossága
  • Használhatóság: Az oldal funkcionalitása és hozzáférhetősége
  • Kontextus: A felhasználó keresési beállításai és előzményei

Ebben a cikkben megmutatom, hogy mi kell ahhoz, hogy a Google első helyére kerülj weboldaladdal. Tapasztalaton alapuló tippeket (amik működnek) és valós példákat fogok bemutatni neked.

Nézzük meg, hogy mégis mi kell a Google első helyre kerüléséhez!

Tartalomjegyzék

Mi alapján rangsorolja a weboldalakat a Google?

google-első-helyre-kerülés

A Google a weboldalakat számos tényező alapján rangsorolja a keresési eredményekben, ideértve a tartalom relevanciáját és minőségét, a weboldal technikai felépítését és sebességét, a linkprofil minőségét és hitelességét, valamint a felhasználói élményt, beleértve az oldal felépítését és a mobilbarát design-t. 

Több mint 100 különböző paramétert figyel a Google, amikor egy weboldalt rangsorol a találati listában.

A keresőmotor algoritmusai folyamatosan változnak és fejlődnek, hogy jobban megfeleljenek a felhasználói szándékoknak és igényeknek, így fontos az átfogó és folyamatos SEO stratégia kialakítása és alkalmazása a weboldal rangsorolásának javítása érdekében.

Miért jó ha a Google első helyére kerülsz?

Az első helyen szereplés a Google keresési eredményeiben kiemelkedő organikus forgalmat eredményez, mivel a felhasználók általában a legelső találatokra kattintanak, így nagyobb esély van arra, hogy a weboldal látogatókat vonzzon. 

Emellett az első helyen szereplő linkek nagyobb hitelességet és tekintélyt sugallnak a felhasználóknak, ami növeli a weboldalba vetett bizalmat. A felhasználók számára is javítja a felhasználói élményt, mivel gyorsan megtalálhatják a keresett információt, ami hozzájárul a weboldal elégedettségéhez és visszatérő látogatókhoz. 

Ezenkívül az első helyen szereplés jelentős versenyelőnyt jelent a konkurens weboldalakkal szemben, mivel nagyobb láthatóságot és kattintási arányt biztosít a felhasználók számára, ami növeli az organikus forgalmat és az üzleti eredményeket. 

Végül, az első helyen való megjelenés ingyenes, hosszú távú reklám lehetőséget kínál a weboldalnak, mivel nem kell fizetni a hirdetésekért vagy a kattintásokért, így ez egy hatékony és fenntartható módszer az online jelenlét és az üzleti teljesítmény növelésére.

Mennyi időbe telik mire a Google első helyére kerülsz?

Az idő, amíg egy weboldal eljut az első helyre a Google keresési eredményeiben, változó, és számos tényezőtől függ. 

Általában hosszabb távú és átfogó SEO stratégiára van szükség, és az eredmények nem mindig azonnaliak. A versenyképesség, a kulcsszavak, a tartalom minősége és frissítése, valamint a linkprofil minősége mind befolyásolhatja azt, hogy mennyi idő alatt érhető el az első hely. 

Az átlagos hat hónaptól akár egy évig is eltart, amíg egy weboldal stabilan az első helyen szerepel a keresőmotorokban, de ez csak általános becslés, és minden helyzet más és más lehet. 

Fontos azonban folyamatos figyelemmel kísérni a weboldal teljesítményét, és alkalmazkodni a változásokhoz az algoritmusokban és a piaci környezetben, hogy maximalizáljuk az esélyeket az első hely elérésére.

Google első helyre kerülés 10 lépésben

Ahhoz, hogy egy weboldal a Google keresőjének első helyére kerüljön, számos tényezőt kell figyelembe venni és megfelelően optimalizálni kell a keresőmotorok számára. 

Tapasztalatom alapján összegyűjtöttem tíz lépést, amelyek segítenek abban, hogy a weboldalad hatékonyan versenyezzen a legfelső pozíciókért a Google keresési eredményeiben.

1. Kulcsszókutatás

A kulcsszavak meghatározása az első lépés a siker felé vezető úton. A SEO kulcsszókutatás során ne csak a keresési volumenre, hanem a versenytársak által használt kulcsszavakra is figyelj oda. A cél az olyan kulcsszavak megtalálása, amelyek relevánsak a weboldalad témájához, ugyanakkor a verseny sem nagy. Illetve ne feledkezzünk meg a keresési szándékról sem, hogy megtudjuk mi motiválja a felhasználót és milyen célja van, amikor egy adott keresést elindít.

Példa: Egy fogorvos weboldalának kulcsszavai között a „fogfehérítés” túl versenyképesnek bizonyult a helyi piacon. Ezért inkább olyan kulcsszavakat választottunk, mint „fogfehérítés budapest”, amely specifikusabb és kevésbé versenyképes.

2. Technikai SEO optimalizálás

A technikai SEO alapvető fontosságú a weboldal teljesítménye és láthatósága szempontjából. Bizonyosodj meg arról, hogy a weboldalad sebessége megfelelő, az URL-ek értelmezhetőek és keresőbarátak, valamint a weboldal struktúrája könnyen navigálható és indexálható. A mobilbarát tervezés és a HTTPS használata is fontos tényezők.

Példa: Egy online ruházati üzletben felfedeztük, hogy a weboldal betöltési ideje túl hosszú volt, ami negatívan befolyásolta a felhasználói élményt és a Google rangsorolását. Ezért tömörítettük a képeket és optimalizáltuk a kódokat, hogy gyorsabbá tegyük az oldalt.

3. Magas minőségű és releváns tartalom készítés

A tartalom a Google keresőjének egyik legfontosabb rangsorolási tényezője. Készíts magas minőségű, releváns és értékes tartalmat, amely megválaszolja a felhasználók kérdéseit és problémáit, és segítsen nekik megoldani azokat. Fontos, hogy a tartalom egyedi legyen, és ne tartalmazzon más weboldalakról másolt információkat.

Példa: Egy recept blog esetében olyan tartalmakat hoztunk létre, amelyek nemcsak recepteket tartalmaztak, hanem lépésről-lépésre bemutatták a főzési technikákat is. Az olvasók nagyra értékelték az ilyen részletes és hasznos tartalmakat.

4. On-page SEO optimalizálás

Az on-page SEO segít a Google-nek megérteni, hogy miről szól az oldalad. Használj kulcsszavakat természetesen módon és stratégikusan az oldal címében, alcímeiben, bekezdésekben és képaláírásokban. Ne felejtsd el optimalizálni a meta leírást és címkéket is az adott kulcsszavakra.

Példa: Egy wellness és szépség blogon az oldal címeit és alcímeit úgy optimalizáltuk, hogy tartalmazzák a releváns kulcsszavakat, például „természetes szépségápolás” vagy „egészséges életmód tippek”.

5. Off-page SEO optimalizálás

Az off-page SEO azokat az intézkedéseket foglalja magában, amelyeket a weboldaladon kívül hajtasz végre a rangsorolási pozícióid javítása érdekében. Építs ki egy erős és minőségi linkprofilt a weboldalad számára. Ehhez linképítés szükséges. Keresd meg azokat a lehetőségeket, hogy más weboldalak hivatkozzanak az oldaladra, és részt vegyél az iparágadban releváns fórumokon, blogokon és közösségi média platformokon.

Példa: Egy étterem weboldalához partnerkapcsolatokat építettünk ki más helyi vállalkozásokkal és szervezetekkel, akik hivatkoztak az étteremre a saját weboldalaikon vagy a közösségi média platformjaikon.

6. Lokális SEO optimalizálás (ha releváns)

Ha a vállalkozásod helyi tevékenységet folytat, különösen fontos a lokális SEO optimalizálás. Regisztrálj és optimalizáld a vállalkozásod Google My Business listáját, és győződj meg arról, hogy a vállalkozásod neve, címe és telefonszáma egységes és pontos minden online platformon.

Példa: Egy szépségszalon esetében optimalizáltuk a Google My Business listát, és rendszeresen frissítettük az üzlet nyitvatartási idejét, a foglalások elérhetőségét és az üzletben kapható szolgáltatások listáját. Töltsük fel a weboldal URL címét és képeket is.

7. SEO elemzés és folyamatos optimalizálás

Ne felejtsd el folyamatosan figyelni és elemezni az oldalad SEO teljesítményét. Használj webanalitikai eszközöket, hogy megértsd, hogyan teljesít az oldalad a keresőmotorokban, és alkalmazz folyamatos optimalizálási stratégiákat az eredmények javítása érdekében. Monitorozd a kulcsszavak rangsorolását és a weboldal forgalmát. SEO elemzés során számos fontos tényezőre kell odafigyelni annak érdekében, hogy egy weboldal vagy tartalom jól teljesítsen a keresőmotorokban.

Példa: Egy utazási ügynökség weboldalán folyamatosan monitoroztuk a kulcsszavak rangsorolását és a forgalmat, és az adatok alapján finomítottuk az oldal tartalmát és az optimalizációs stratégiát.

8. UX (felhasználói élmény) optimalizálás

A felhasználói élmény kulcsfontosságú a Google rangsorolásában. Bizonyosodj meg arról, hogy az oldalad könnyen navigálható, intuitív és felhasználóbarát, hogy a látogatók könnyen megtalálják, amit keresnek, és jó élményt kapjanak az oldal használata során. Készíts mobilbarát és gyorsan betöltődő weboldalt.

Példa: Egy online webáruházban a weboldal felhasználói élményét optimalizáltuk úgy, hogy könnyen navigálható kategóriákat és szűrőket biztosítottunk a termékek böngészéséhez és kereséséhez.

9. A verseny figyelemmel kísérése és reagálás

Ne felejtsd el figyelemmel kísérni a versenytársakat és a változásokat a Google keresőben. Tanulj más oldalak SEO stratégiáiból, és reagálj gyorsan a változásokra, hogy folyamatosan javítsd az oldalad helyezését a keresőmotorokban. Legyél naprakész az aktuális SEO trendekkel és algoritmus frissítésekkel kapcsolatban.

Példa: Egy szállodai weboldalán figyelemmel kísértük a versenytársak tartalmát és promóciókat kínáló kampányait, majd reagáltunk ezekre a saját promócióink és ajánlataink optimalizálásával.

10. Tartalommarketing és közösségi média

A tartalommarketing és a közösségi média jelenléte is fontos tényező a Google első helyére kerülésben. Készíts rendszeresen friss, értékes tartalmat, és osszd meg azt a közösségi média platformokon is. A közösségi média jelenlét segíthet a márkád ismertségének növelésében és a weboldaladhoz való hivatkozások szerzésében.

Példa: Egy kutyatáp esetében tartalommarketing stratégiát alkalmaztunk a weboldalon és a közösségi média platformokon, például Instagramon és Pinteresten, ahol inspiráló tartalmakat és tippeket osztottunk meg a követőkkel. Ezáltal növeltük a márkafelismerést és az online jelenlétet.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen stratégiákat alkalmazhatok az első hely eléréséhez a Google-ben?

Az első hely elérése érdekében fontos az átfogó SEO stratégia kialakítása, beleértve a kulcsszókutatást és optimalizálást, a technikai SEO-t, a tartalommarketinget és az off-page SEO-t is, valamint folyamatos figyelemmel kísérni és optimalizálni az oldal teljesítményét.

Hogyan monitorozhatom az előrehaladást az első helyre kerülés érdekében?

Az előrehaladás monitorozása érdekében fontos rendszeresen ellenőrizni a kulcsszavak rangsorolását, a weboldal látogatottságát és a konverziós arányokat, valamint használni webanalitikai eszközöket és SEO audit eszközöket a teljesítmény elemzésére és az optimalizálási lehetőségek azonosítására. Erre kiváló lehetőséget kínál a Google Analytics, Google Search Console, Ahrefs vagy a SEMRush.

Szükségem van SEO szakemberre az első hely eléréséhez a Google-ben?

Bár a saját SEO stratégia kialakítása és végrehajtása lehetséges, sok vállalkozás előnyt élvezhet azáltal, hogy tapasztalt SEO szakembert vesz igénybe, aki segíthet a hatékony és eredményes stratégia kidolgozásában és végrehajtásában.

Milyen gyakran kell frissíteni az oldalt az első hely megtartása érdekében?

Az oldal frissítése rendszeres és folyamatos tevékenység kell legyen az első hely megtartása érdekében. Fontos frissítéseket végezni a tartalomban, optimalizálni az oldal technikai részét, és reagálni a változásokra az algoritmusokban és a piaci környezetben. Emellett pedig a folyamatos, minőségi linkek szerzése is nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy egy weboldal megtartsa az első pozíciót.

Mi a teendő, ha az első helyre kerülés nem sikerül?

Ha a Google első helyre kerülés nem sikerül, érdemes átgondolni a SEO stratégiát, elemzést végezni a hiányosságokról, és szükség esetén kérni szakértő segítségét. Fontos folyamatosan tanulni az eredményekből, és alkalmazkodni a változó piaci környezethez a további eredmények eléréséhez.

Konklúzió

A Google első helyezésének elérése komoly munkát és odafigyelést igényel, de ha követed ezt a tíz lépést, növelheted az esélyeidet. Ne felejtsd el, hogy az SEO nem egyik napról a másikra hoz eredményt, és a legfontosabb az, hogy törekedj a minőségi tartalom létrehozására és a felhasználók igényeinek kielégítésére. 

Az eredmények nem mindig azonnal mérhetők, de a kitartás és aa megfelelő stratégiák alkalmazása hosszú távon kifizetődő lehet.

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól! 

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.