Linképítés ingyen: 11 működő linképítési technika (2024)

A linképítés a keresőoptimalizálás egyik legfontosabb része.

Valószínűleg hallottál már a keresőoptimalizálásról és arról, hogy a linkek (vagy backlinkek) segítik a weboldaladat a Google kersőben előrebb kerülni.

Tehát ha szeretnél minőségi linkeket építeni weboldaladra (INGYEN), akkor ez a gyakorlatias útmutató neked szól!

Ebben a cikkben olyan ingyenes linképítés stratégiákat gyűjtöttem össze, amik működnek és azonnal hasznosítani tudsz.

Azt már tudod, hogy a linképítés a weboldal optimalizálás fontos része, de mielőtt belevágunk, hogy miként tudsz ingyenes linkeket építeni lépjünk vissza egyet és kezdjük az alapoktól.

Tartalomjegyzék

Mi az a linképítés?

linképítés-ingyen

“A linképítés a weboldalra mutató egyirányú hiperhivatkozások (más néven "backlinkek") építésének gyakorlata, amelynek célja a keresőmotorok láthatóságának javítása. A gyakori linképítési stratégiák közé tartozik a tartalommarketing, a PR megjelenés, a vendégblogolás, a törött linkek építése vagy a komment linképítés.”

A linképétés lényege az, hogy minél több hivatkozást szerezzünk weboldalunkra amit a Google robotjai hivatkozásként használnak fel amikor rangsorolják weboldalunk a keresőben. Minél több minőségű és mennyiségű link mutat oldalunkra annál magasabb helyezést érhetünk el a Google találati listájában (SERP). 

Miért fontosak a linkek?

A linkek (mind a más webhelyekről, mind a saját webhelyén belüli linkek) fontosak a SEO szempontjából, mivel közvetlen összefüggés van a webhelyére mutató linkek minősége/mennyisége és a webhelye által kapott keresési forgalom nagysága között. A kisvállalkozások számára több link = több keresési forgalmat = több ügyfelet eredményez.

Ahhoz, hogy ezt megértsük, vissza kell utazni az internet Google előtti korszakába.

Akkoriban az olyan keresőmotorok, mint a Yahoo! és az Alta Vista voltak a meghatározó szereplők. És a keresési találatokat 100%-ban a weboldal tartalma alapján rangsorolták.

Azóta az algoritmus teljesen megváltozott! Ahelyett, hogy egyszerűen az oldal tartalmát elemezné, a Google azt is nézi, hogy hányan hivatkoztak az adott oldalra.

Azt nézi, hogy milyen mennyiségű és minőségű visszamutató link mutat a weboldalunkra.

De pontosan mi is az a jó minőségű link? Létezik linképítés ingyen? És ha igen hogyan építheted fel őket?

Erről fogok írni a következő fejezetben!

Milyen oldalakról szerezzünk linkeket?

Mielőtt lépésről lépésre belemerülnénk az ingyenes linképítési technikákba, fontos tudni, hogy mitől jó (vagy rossz) egy link.

Így olyan linkek építésére fókuszálhatsz, amelyek valóban javítják a Google rangsorolásod.

A minőségi ingyenes linképítés alapja ott kezdődik, hogy meg tudd határozni azt, hogy mi számít egy jó linknek és mi az amit inkább el kell kerülnöd.

Vannak oldalak ahol vásárolhatsz több ezer linket, azonban ez nem csak hogy ellentmond a Google szabályainak de még büntetésre is számíthatsz. Ennek eredménye pedig az, hogy weboldalad egyáltalán nem fog megjelenni a Google találati oldal listájában.

Most pedig nézzük meg, hogy mit érdemes figyelembe venni amikor linképítést végzünk.

Domain authority

A linkek minőségét a domain egész oldalra kiterjedő “tekintélye” határozza meg.

Általánosságban elmondható, hogy egy olyan oldalról származó linknek, mint a Forbes.hu, sokkal nagyobb hatása van, mint egy névtelen blogger linkjének.

Bár ezeket a linkeket nehéz megszerezni, megéri az erőfeszítést.

MOZ Google Chrome ingyenes bővítménye megmutatja, hogy egy adott oldalnak milyen Domain Authority (DA) értéke van.

Minél magasabb ez a szám annál nagyobb link értéket képvisel a Google szemében.

Tehát a linképítés folyamán törekedni kell a minőségre, nem pedig a mennyiségre. 

A linkek esetében a weboldal “authority” száma más néven autoritása számít.

De az oldal relevanciája is számít!

Tegyük fel például, hogy a te egy weboldalt üzemeltetsz önismeret coaching témában.

És kapsz egy linket egy minőségi oldalról, tegyük fel a hasznaltato.hu-ról. Számít ez a link még mindig? Egy ex-Googler interjúja szerint nem igazán.

A Google mérnöke szerint:

"...régen mindig értékes volt egy magas PageRank-értékű oldalról linket kapni, ma már inkább az oldal témájának relevanciája számít a tiédhez képest, a relevancia az új PageRank."

Általánosságban elmondható, hogy olyan oldalakról szeretnél linkeket építeni, pontosabban olyan MINŐSÉGI oldalakról, amelyek szorosan kapcsolódnak a weboldalad és vállalkozásod témájához.

Amiről keveset lehet olvasni az a link elhelyezésének fontossága.

Kiderült, hogy a link pozíciója az oldalon nagyon is fontos!

Konkrétan a láblécekben és oldalsávokban elrejtett linkek közel sem érnek annyit, mint az oldal fő tartalmának közepén vagy elején található linkek.

Tehát azt szeretnénk, ha a linkek a weboldal illetve a blogbejegyzés fő szövegében jelennének meg.

Horgonyszöveg

A horgonyszöveg a link kattintható szövegrésze.

A Google a horgonyszöveget rangsorolási jelként használja.

Tegyük fel például, hogy szerzel egy linket a weboldaldra horgonyszöveggel: „önismeret coaching”.

A Google meglátja ezt a horgonyszöveget, és azt mondja: „Hmmm. Ez az oldal használta a horgonyszöveget: „önismeret coaching”. Az oldal, amelyre hivatkoznak, biztosan a „önismeret coachingról” szól.

Természetesen, mint mindennel a SEO-ban, a kulcsszóban gazdag horgonyszöveggel is visszaélnek. Manapság a sok, pontosan megegyező horgonyszövegű link építése spammelésnek számít.

Tehát nem javaslom, hogy csak kulcsszavakban gazdag horgonyszöveggel rendelkező linkek építését. De ha olyan linket kapsz, amelynek a horgonyszövegében szerepel a kulcsszó az jó!

No-follow és Do-follow linkek

A rel=”nofollow” egy olyan címke, amely egy linkhez adódik, és a keresőmotoroknak szól: „Az algoritmus ne vegye figyelembe ezt a linket.”.

Nyilvánvaló, hogy ha SEO-ról van szó, akkor csak „dofollow” linkeket szeretnél építeni.

Ezt a NoFollow Google Chrome bővitménnyel is tudod könnyedén ellenőrzni.

Most, hogy már tudod, hogyan mérheted fel egy link minőségét, itt az ideje, hogy elkezd a linképítést!

11 ingyenes linképítés lépésről lépésre

Milyen linképítés stratégiákba érdemes időt fektetni? És hogyan szerezhetsz kiváló minőségű linkeket más weboldalról?

Most megmutatom ezeket az ingyenes linképítés technikákat, amiket az elmúlt években sikeresen használtam saját és ügyfeleim weboldalain.

Kísérletezz, és találd meg a számodra és vállalkozásod számára legjobban működő stratégiát.

1. Vendégblog linképítés

vendegblogolas

A vendégblogolás (angolul guest blogging) egy másik személy vagy márka weboldalához vagy blogjához való tartalmi hozzájárulás. Ezt a taktikát vendégblogolásnak is nevezik. A vendégposztolás során az író közreműködőként vagy vendégszerzőként jár el, és tartalmat küld egy másik weboldal tulajdonosának.

Ennek célja, hogy mi ingyenes tartalmat biztosítunk egy másik weboldal tulajdonosának cserébe olyan linket helyezünk el a tartalomba ami hivatkozik a saját weboldalunkra.

A folyamat egyszerű.

Keressük fel azokat az oldalakat Domain Authority alapján, akik linképítés szempontjából relevánsak lehetnek számunkra.

Ezeket gyűjtsük össze, majd küldjünk nekik egy emailt, hogy szeretnénk vendégszerzőként megjelenni a weboldalukon. Ebben az emailben mutatkozzunk be, hogy kik vagyunk, küldjünk pár tartalom referenciát, illetve 3-4 cikk téma ötletet, amit írnánk az oldalra mint vendégszerző.

2. Törött linképítés

törött-linképítés

A törött linképítés magában foglalja a törött linkek felkutatását és a weboldalon tulajdonosok megkeresését egy olyan forrással, amelyet a link helyettesítésére készítettél.

Tegyük fel találsz egy törött linket egy minőségi weboldalon, ami egy olyan cikkre linkelt eredetileg amilyen a te weboldalon is van. Ekkor írsz a weboldal üzemeltetőjének, hogy ezt a törött linket érdemes lenne javítani, és mivel neked van pont egy ilyen bejegyzés az oldalon egyből megoldást is adsz neki.

Ez egy hatékony eszköz lehet a linképítés stratégiádba, elvégre segít a weboldal tulajdonosnak miközben egy, a saját weboldaladra mutató linket szerzel.

A törött linkeket többféle eszközzel is el lehet végezni, azonban én a Broken Link Checker programok használom erre a célra.

Ha megtaláltad a törött linket és szertnéd megtudni, hogy korábban milyen tartalom volt az, amire a „host oldal” linkelt, akkor azt a Wayback Machine-al tudod ellenőrzni.

3. Komment linképítés

komment-linképítés

A komment linkszerzés nem más mint amikor egy a saját témádban lévő blogbejegyzés alá kommentet írsz majd itt elhelyezed weboldalad linkjét.

Ez az ingyenes linképítés kiváló példája!

Ahhoz, hogy olyan oldalakat találj akiknél van ilyen kommentelési lehetőség írd be a következő keresést a Google-be.

Példa: ingatlan „Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük”

Természetesen az “ingatlan” szót lecseréled a saját témádra. Ezzel kilistázol a Google segítségével olyan oldalakat ahol tudsz kommentelni.

Fontos, hogy a kommenteddel értéket adj az oldalhoz!

Kérdezz vagy oszd meg saját tapasztalatodat a témával kapcsolatban, így biztos lehetsz abban, hogy az oldal moderátora elfogadja az általad írd kommentet és linket.

4. Lap.hu linképítés

lap-hu-linképítés

Az egyik bevált ingyenes linképítési módszer Magyarországon az a lap.hu linképítés.

Itt egy gyors Google keresésel kilistázzuk azokat az oldalakat amik fogodnak linkajánlást a mi témánkban.

Példa: „generálkivitelezés lap hu” keresés a Google keresőben.

Nézzük át a különböző témákat, és ha találsz olyat ahol eltudnád képzelni a saját weboldalad linkjét akkor nézd meg az a gyűjtő oldalt.

Majd azon az oldalon kattints a Linkajánlás gombra és töltsd ki az adatokat.

Egyből nem fog megjelenni a link, hiszen egy moderátor ellenőrzi a beküldött linket, azonban ez pár nap alatt megszokott történni.

5. Közösségi média linképítés

A definíció szerint a backlinkek közé tartozik minden olyan link, amely egy weboldalon jelen van, és visszamutat az te oldaladra. 

A Facebook (mint az összes többi közösségi médiaplatform: Twitter, Instagram, LinkedIn, PinterestTikTok stb.) „weboldalnak” minősül, így minden olyan, a Facebookon jelen lévő link, amely a te weboldalára vezet, visszamutató linknek minősül.

Bár ez közel sem olyan erős link mint a korábban említett linkek, de ez is egy jelzés a Google robotjainak, hogy jelen vagy ezeken a platformonok tehát a weboldal aktív és valódi tulajdonossal rendelkezik.

Fontos megjegyezni, hogy ezek inkább autoritás szempontból számítanak, nem pedig link érték szempontból.

6. Fordított képkereséssel linképítés

A Google-ben lehetőségünk van nem csak szöveges tartalomra keresni, de képekre is.

Itt nem kell mást tenned csak megnyitni a Google keresőt majd rákattintani arra, hogy “Képek” is ide behúzni egy képet.

Olyan képet akarunk keresni amit mi készítettünk. 

Lehet egy infógrafika, amit korábban már említettem, vagy bármilyen érdekes kép amit saját kezüleg készítettünk és más felhasználta a saját weboldalon (hivatkozás nélkül).

Ha találsz ilyen oldalt, akkor írj neki egy emailt, hogy örömmel látod, hogy felhasználta a képedet viszont szeretnéd, ha hivatkozásként megjelölné a te weboldalad.

Ezzel az ingyenes linképítés stratégiával már több linket szereztem magas minőségű weboldalakról.

7. Wikipédia ingyenes linképítés

wikipédia-linképítés

A Wikipédia az egyik legnagyobb, legrégebbi és leghitelesebb weboldal az interneten, ami a Wikipedia backlinkeket az egyik legerősebb linkek egyikévé teszi.

A Google szereti a Wikipédiáról származó linkeket, és ezt meg is kell tenniük, mivel valódi moderátorok vizsgálják felül a linkeket, ezért érdemes linkeket építeni erről az oldalról.

Az elmúlt néhány évben találtam egy egyszerű és hatékony módszert a Wikipédia linképítésre.

Mivel a Wikipédia rengeteg oldalra külsős oldalra is mutat, ezért tele van olyan linkekkel, amik már nem működnek egyáltalán, vagy a tartalom azon az oldalon már teljesen meg is szűnt.

Ezek lehetőséget nyújtanak linképítés szempontból, hiszen ezeket a linkeket le tudjuk cserélni saját oldalunk linkjére. 

Emellett pedig ki tudjuk egészíteni az adott Wikipédia oldalt hasznos informatív tartalommal, amit saját oldalunkra linkelünk mint információforrás.

8. Nem linkelt márkaemlítések

nem-linkelt-márkaemlítések

Ez a linképítési módszer csak olyan cégeknél működik, ahol már van márkaismertség. 

A link nélküli említés olyan ingyenes linképítési technika, amikor azt használjuk ki, hogy egy másik oldal megemlíti a márkánkat, szolgáltatásunkat vagy termékünket egy weboldalon, de nem linkel vissza az oldalunkra.

Ezt úgy tudjuk elvégezni, hogy a Google keresőbe rákeresünk a márkánkra majd kilistáztatjuk azokat az oldalakat, ahol a márkánk említésre került.

Majd végignézzük ezeket az oldalakat, összegyűjtjük azokat, akik nem linkeltelt a mi oldalunkra.

Ha ez megvan, akkor írunk nekik egy emailt, hogy örülünk az említésnek, de legyenek kedvesek egy linket is beletenni a tartalomba.

Ezt be is lehet állítani a Google Alerts-ben, hogy ha az interneten megjelenik cégünkről valami információ, ahol megemlítik a márkát, akkor kapjunk automatikusan egy email értesítést.

Így biztosan nem maradunk le erről az ingyenes linképítés lehetőségről.

9. Versenytársak linkelemzése

versenytársak-linkelemzése

A versenytársak elemzése egy SEO stratégia tervezés fontos lépése.

Léteznek olyan szoftverek, amikkel meg tudjuk vizsgálni, hogy a versenytársunk oldalára milyen forrásokból érkeznek linkek.

Ezeket a linkeket vizsgálva, pedig fel tudjuk keresni mi is azt az adott portált linképítés céllal.

Vannak fizetős programok, mint például az Ahfres vagy a SEMRUSH, ami betekintés ad mindenki számára a versenytársak linkjeink vizsgálatára.

Azonban van egy ingyenes megoldás is (igaz ez nem ad egy teljes képet), mégpedig az Ahfres Backlink Checker

Csak be kell másolni a vizsgálni kívánt versenytárs weboldal címét, majd a “Check backlink” gombra kattintva kilistáztatni azokat az oldalakat, amik linkelnek az adott weboldalra.

A listában szereplő oldalak üzemeltetőjének pedig lehet írni egy emailt, hogy nyitottak e vendégblogolásra, vagy egyéb más linképítési megoldásra.

10. Linkszerző tartalomírás

linkszerző-tartalomírás

Az egyik legjobb ingyenes linképítési technika az nem más mint amikor olyan tartalmat hozunk létre a weboldalunkon, amikre organikusan épülnek a linkek.

Ezt úgy tudjuk elérni, hogy olyan minőségi tartalmat hozunk létre weboldalunkon, amikre más portálok hajlandóak linkelni.

Ezek lehetnek esettanulmányok, statisztikai elemzések és bármi olyan információ, amiket más még abban az adott iparágban nem tett közzé.

Ezt a tartalmat megtalálja egy újságíró, aki épp az adott témáról ír, majd felhasználja mint forrás, és máris szerztünk egy linket!

11. Infógrafika linképítés

infógrafika-linképítés

Az infografika egy ingyenes linképítési eszköz lehet, ami segíthet a linkszerzésben.

Egy linképítés céljából készített infografika elkészítése azonban nem olyan egyszeri, mint egy szöveges tartalom megírása.

Többről van itt szó mint az elsőre gondolnád.

Az első és legfontosabb, hogy mindig olyan témáról készítsünk infografikát, ami egy olyan témát fed le, ami érdekli az embereket és felkapott.

A téma lehet statisztikai adatok, idővonal, összehasonlítás, földrajzi adatok grafikai megjelenítése stb.

Amint elkészült a linképítésre gyártott remekmű fontos, hogy ez eljusson az emberekhez, illetve azokhoz a portálokhoz, akik szívesen felhasználnák az általunk készített grafikai anyagot.

Ezért nagyon fontos az, hogy osszuk meg a közösségi média oldalakon, illetve hirdessük is a nagyobb elérés érdekében.

Konklúzió

Ez az én útmutatóm az ingyenes linképítéshez!

Amikor egy teljesen kezdőnek magyarázom el a linképítést, mindig ugyanazt a metaforát használom.

Nagyon nehéz barátokat szerezni, ha nem vagy érdekes (és nagylelkű) ember.

Ugyanez vonatkozik a weboldaladra is! Ha nincs rajta semmi érdekes vagy hasznos, akkor miért akarná bárki is linkelni?

Ezért állítja sok SEO szakértő, hogy soha nem épít proaktívan linkeket. Ők csak arra koncentrálnak, hogy figyelemre méltó, „linkre érdemes” dolgokat csináljanak a weboldalukon, és ezt a munkát népszerűsítsék a releváns közönségnek.

És a linkek ingyenesen, természetesen jönnek.

Melyik stratégiát szeretnéd először kipróbálni ebből útmutatóból? Vagy esetleg kérdésed van a linképítéssel kapcsolatban?

Akárhogy is, ha kérdésed van a linképítéssel kapcsolatban, akkor keress bizalommal!

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól! 

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.