Technikai SEO: Részletes útmutató lépésről-lépésre

A technikai SEO az a folyamat, amelynek során a weboldalak technikai beállításainak célja, hogy segítse a keresőrobotok hatékonyabb weboldal indexelését, ezzel elősegítve az organikus keresési eredményekben való jobb pozíció elérését.

Tehát ha organikus forgalamat akarunk terelni egy weboldalra, akkor a technikai SEO elengedhetetlen. 

A dizájn mellett a technikai részletek ugyanúgy meghatározóak, hiszen a keresőmotorok számára is érthető és egy keresőbarát weboldal elengedhetetlen a sikerhez. Konkrétan ebben a cikkben azt fogom kifejteni, hogy a technikai SEO miért SZUPER fontos 2023-ban.

Ez a cikk egy teljes útmutató a technikai SEO-hoz.

Itt mindent megtanulsz:

  • Hogyan működik a „crawling” és az „indexing”?
  • Mit jelentenek az XML sitemapok?
  • Mi a teendő a duplikált tartalommal?
  • Hogyan használjuk a strukturált adatokat?
  • Mit kell tudni a „hreflang”-ról?
  • Hogyan gyorsítsuk fel weboldalunk sebességét?

Ha szeretnél mindent megtudni a technikai SEO-ról, akkor ebből a cikkből rengeteg hasznos információt kapsz.

Tartalomjegyzék

Mi az a technikai SEO?

Lehet a tied a legjobb tartalommal rendelkező weboldal az interneten.

Ha technikai SEO beállítások nem megfelelőek, akkor nem lesz forgalom az oldaladon a keresőkből mint például a Google.

Alapvetően a Google-nak és más keresőmotoroknak meg kell tudniuk találni, feltérképezni, megjeleníteni és indexelni a weboldal oldalait.

És technikai SEO elemzés azt jelenti, hogy olyan keresőoptimalizálási lépéseket teszel a weboldaladon, amelyekkel a működését és struktúráját javítod. Ennek célja, hogy a keresőmotorok könnyebben értsék és indexeljék a weboldalad tartalmát.

Ebbe beletartozik például a weboldal felépítése, sebessége, mobilbarát dizájnja, tartalom hierarchiája és még sok más dolog. A technikai SEO elemzés segít abban, hogy a weboldalad hatékonyabban szerepeljen a keresőmotorok találatai között, és jobb felhasználói élményt nyújtson az látogatóknak.

Miért fontos a technikai SEO?

A megfelelő SEO beállítás a weboldalad alapja. 

Akárcsak egy épületnek stabil alapra van szüksége, a weboldaladnak is szüksége van megfelelő technikai alapokra a digitális versenyben való fennmaradáshoz. 

A keresőmotorok egyre okosabbak, de még mindig szükségük van egy segítségre, hogy könnyedén értelmezhessék a weboldalakat.

Technikai SEO vizsgálata

A weboldalad sikerét meghatározza azon képessége, hogy a keresőmotorok és a látogatók számára is megfelelően működjön. A technikai SEO a weboldal alapjait jelenti, amelyek lehetővé teszik a keresőmotorok számára, hogy megértse és rangsorolja a tartalmadat. 

Ebben a teljes útmutatóban megvizsgáljuk, hogyan lehet lépésről lépésre javítani a weboldal technikai SEO beállításait, hogy növelhesd a látogatók számát és javítsd a Google találati listában való elhelyezkedést

1. Weboldal felépítés és navigáció

struktura-felepites

A weboldalad felépítése és a látogatók navigációja alapvetően meghatározza, hogy a látogatók mennyire könnyen találják meg a keresett információkat, és hogyan értékelik az oldaladat a keresőmotorok. 

A technikai SEO javításához nélkülözhetetlen, hogy egy jól strukturált, könnyen navigálható weboldalt hozz létre. Ebben a részben részletesen bemutatom, hogyan alakíthatod ki a tökéletes weboldal felépítését és navigációját a technikai SEO szempontból.

Logikus struktúra és hierarchia

Az első lépés a weboldalad felépítésének tervezése során az, hogy logikus struktúrát és hierarchiát hozz létre az oldalaid között. Gondold át, hogy melyik oldal milyen kapcsolatban áll a többivel, és milyen sorrendben érdemes elrendezni őket. 

Használj címeket és alcímeket (H1, H2, H3), hogy támogasd ezt a hierarchiát, és segítsd a látogatókat könnyedén áttekinteni az oldal tartalmát.

A megfelelő menürendszer és belső linkek használata nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a látogatók gyorsan és hatékonyan eljussanak az oldalukra keresett információkhoz. 

A főmenü legyen áttekinthető és könnyen érthető, tartalmazva az összes kulcsfontosságú oldalt vagy kategóriát. Ne felejts el belső linkeket elhelyezni a tartalomban is, hogy az oldalak közötti összefüggéseket erősítsd.

Megfelelő URL struktúra

Az URL struktúra fontos szerepet játszik a keresőmotorok és a látogatók számára is. 

Az URL-eknek rövideknek, érthetőeknek és relevánsaknak kell lenniük. A kulcsszavak beillesztése az URL-ekbe segíthet a keresési rangsorban való javításban. 

Az általánosan elfogadott gyakorlat az, hogy az URL-ek legyenek áttekinthetőek és ne tartalmazzanak felesleges karaktereket vagy számokat.

Mobilbarát design

Ma már elengedhetetlen, hogy a weboldalad mobilbarát legyen. 

Az emberek egyre inkább okostelefonokon és táblagépeken böngészik az internetet, így a mobilbarát design kulcsfontosságú

A responszív design lehetővé teszi, hogy az oldalad automatikusan alkalmazkodjon a különböző képernyőméretekhez, és így minden látogató számára egyenletes és pozitív felhasználói élményt biztosítson.

Felhasználói élmény

A weboldalad felépítésének és navigációjának célja az, hogy a látogatók minél könnyebben megtalálják a keresett információkat ezzel növelve a felhasználói élményt.

Ehhez a felhasználói élményt szem előtt tartva hozd létre az oldaladat. 

Gondolj arra, hogy melyik információ a legfontosabb, és hogyan szolgálhatod ki a látogatók igényeit a lehető legegyszerűbben és hatékonyabban.

Tesztelés és finomhangolás

Az új weboldal felépítését és navigációját mindig teszteld, mielőtt élesíted.

Próbáld ki az oldalt különböző eszközökön és böngészőkben, hogy megbizonyosodj arról, hogy mindenhol megfelelően működik. Gyűjts visszajelzéseket a felhasználóktól, és legyél készen arra, hogy finomhangold az oldal felépítését és navigációját a visszajelzések alapján.

2. Feltérképezhetőség és indexelés

indexeles

Az egyik kulcsfontosságú lépés a technikai SEO javításában a weboldalad feltérképezhetőségének és indexelésének biztosítása. 

A keresőmotorok csak azokat az oldalakat tudják rangsorolni, amelyeket feltérképeztek és indexeltek. Ezért rendkívül fontos, hogy megfelelően beállítsd ezen folyamatokat. 

Ebben a részben részletesen megvizsgáljuk, hogyan érheted el, hogy a weboldalad a keresőbe megjelenjen ezzel ingyenes forgalmat terelve weboldaladra. 

Robots.txt és meta robots direktívák

A robots.txt fájl egy olyan szöveges fájl, amelyet a weboldalad gyökérkönyvtárában helyezhetsz el, és amely útmutatást ad a keresőmotoroknak arról, hogy melyik oldalakat szabad vagy nem szabad feltérképezniük. 

Ennek segítségével blokkolhatod a nem kívánt oldalakat a feltérképezés során. 

A meta robots direktívák pedig a HTML meta tag-ek, amelyeket az oldalad fejlécében helyezhetsz el, hogy kifejezd az adott oldal indexelési és követési szabályait.

Sitemap létrehozása és beküldése

A sitemap egy XML fájl, amely tartalmazza az összes weboldalad URL-jét és más információkat, például az oldal frissítési gyakoriságát. 

A sitemapet létrehozhatod manuálisan vagy automatikusan generálhatod különböző eszközök segítségével. 

Miután elkészült, be kell nyújtanod a Google Search Console-ba és más keresőmotorokhoz, hogy segítsd a keresőket a weboldalad tartalmának hatékonyabb feltérképezésében.

Canonical tag használata

A canonical tag egy HTML tag, amelyet az oldal fejlécében helyezhetsz el, és amely arra utal, hogy az adott oldal tartalma hasonló vagy megegyezik egy másik oldallal. 

Ez segíthet elkerülni a duplikált tartalom problémáit, és segít a keresőmotoroknak meghatározni, melyik oldalt indexeljék és rangsorolják.

Feltérképezési hibák ellenőrzése

Használj SEO elemző eszközöket vagy a Google Search Console-t arra, hogy ellenőrizd, vannak-e feltérképezési hibák az oldaladon.

Ezek lehetnek olyan hibák, mint a hibás linkek, nem elérhető oldalak vagy “túl mélyen” elhelyezkedő oldalak, amelyeket a keresőmotorok nehezen érhetnek el.

Indexelés figyelése

Google Search Console lehetőséget nyújt arra, hogy ellenőrizd, hány oldalad van indexelve a Google keresőben, és hogy melyik oldalakat találták megfelelőnek az indexelésre. 

Ha azt veszed észre, hogy fontos oldalak kimaradtak, vagy éppen olyan oldalakat indexelnek, amelyeket nem szeretnél, figyelj oda a meta robots direktívák és a canonical tag használatára.

Többnyelvű weboldalak kezelése

Ha többnyelvű a weboldalad van, gondoskodj arról, hogy a keresőmotorok és a látogatók könnyen navigálhassanak az egyes verziók között. 

Használhatsz hreflang címkéket, amelyek segítenek a keresőmotoroknak megérteni, melyik verzió melyik nyelvet vagy réteget célozza meg.

3. Rossz minőségű vagy duplikált tartalom

duplikalt-szoveges-tartalom

A minőségi tartalom nem csak a látogatók számára, hanem a keresőmotorok szempontjából is kiemelkedően fontos. 

Gyenge vagy duplikált tartalom jelenléte hátrányosan befolyásolhatja a weboldalad keresési rangsorolását és a teljesítményét. 

Ebben a részben körbejárjuk, hogyan lehet elkerülni és kezelni ezeket a problémákat a technikai SEO szemszögéből.

Mi számít rossz minőségű tartalomnak?

A rossz minőségű tartalom olyan tartalmat jelent, amelyek nem nyújtanak hasznos vagy releváns információt a látogatók számára. 

Ez lehet túlzottan rövid tartalom, amely nem fejt ki mélyebb megértést egy témáról, vagy olyan tartalom, amely csak a kulcsszavak ismétlését tartalmazza, hogy a keresőmotorokat megtévessze.

 Az ilyen tartalom az olvasók számára értéktelen, és a keresőmotorok is negatívan értékelik.

Hogyan jelentkezik a duplikált tartalom?

A duplikált tartalom akkor jelentkezik, amikor ugyanazt vagy nagyon hasonló tartalmat többszörösen publikálod az oldaladon vagy más weboldalakon. 

Ez lehet véletlenszerűen, plágium formájában vagy tartalmi másolatként megjelenő tartalom. 

A keresőmotorok nehezen tudják eldönteni, melyik verziót rangsorolják, így a duplikált tartalom hátrányosan befolyásolhatja a rangsorolást mindkét oldalon.

Hogyan javítsd a rossz minőségű tartalmat?

A gyenge tartalom kijavításának első lépése a tartalom minőség javítása

Kínálj értékes és releváns információkat, amelyek segítenek megoldani a látogatók problémáit vagy választ adnak kérdéseikre. Használj támogató adatokat, példákat vagy vizuális elemeket a tartalomban. 

A hosszabb és mélyreható tartalmak általában jobb eredményeket hoznak a Google keresőben.

Hogyan kezeld a duplikált tartalmat?

A duplikált tartalom kezelése során több megoldás is létezik. 

Az egyik lehetőség az oldalak összevonása vagy átirányítása egy központi oldalra. Az átirányítások segíthetnek a keresőmotoroknak eldönteni, melyik verziót rangsorolják. 

Használj 301-es átirányításokat, hogy átirányítsd a látogatókat és a keresőmotorokat az új helyre.

Canonical tag használata a duplikált tartalomnál

A canonical tag, amelyet korábban már említettem, itt is segítségedre lehet. 

Ha több verziója van ugyanannak a tartalomnak, helyezz el egy canonical taget a preferált verzió fejlécében, hogy a keresőmotorok megtudják, melyik verziót indexeljék.

Plágium ellenőrzés és megelőzés

Ha tartasz attól, hogy a tartalmadat mások másolják vagy plágiumot követnek el, használj online plágium ellenőrző eszközöket. 

Ezek segíthetnek azonosítani a tartalom eredetiségét és az esetleges plágiumot.

4. Betöltési sebesség

betoltesi-sebesseg

Az internetezők türelme véges, és a keresőmotorok sem szeretik a lassú weboldalakat. 

A betöltési sebesség gyakorlatilag azonnal befolyásolja a látogatók elköteleződését és az oldalad SEO-ját. 

Ebben a részben megvizsgáljuk, hogy miért olyan fontos a gyors betöltés és hogyan javíthatod meg a weboldalad sebességét a technikai SEO segítségével.

Miért fontos a gyors betöltési sebesség?

A lassú weboldalak elriaszthatják a látogatókat. 

Az internetezők nem szeretnek várni, és ha az oldalad nem töltődik be elég gyorsan, könnyen elhagyhatják. A magasabb elhagyási arány (más néven bounce rate) negatívan befolyásolhatja a keresőmotorok szempontjából az oldalad minősítését és helyezését. 

Emellett a gyorsabb oldalakat a Google is preferálja a rangsorolás során.

Képek és média optimalizálása

A weboldalak egyik fő lassulási tényezője a nagy méretű képek és médiafájlok

Használj olyan fájl formátumokat, mint például JPEG vagy PNG, és minimalizáld azok méretét anélkül, hogy elveszítenéd a minőséget. 

Az egyes oldalakhoz használt képek méretezésével és optimalizálásával csökkentheted a letöltési időt.

Tömörítés és cache megoldások

A tömörítés lehetővé teszi, hogy a weboldalad letöltési méreteit jelentősen csökkentsd. 

Ezzel felgyorsíthatod a letöltési időt anélkül, hogy a tartalmat veszítenéd. 

Használj cache megoldásokat is, amelyek lehetővé teszik a böngészők és a látogatók számára, hogy a már letöltött elemeket ne kelljen újra letölteniük a következő látogatás alkalmával.

Kód optimalizálás

A felesleges szóközök, üres sorok és egyéb formázási elemek lassíthatják az oldal betöltést. 

Használd a minify eszközöket, hogy minimalizáld a CSS, JavaScript és HTML kód méretét. 

Ezzel nemcsak csökkented a letöltési időt, de elősegíted a böngészők hatékonyabb feldolgozását is.

CDN használata

A CDN egy olyan hálózat, amelynek célja, hogy a weboldalad tartalmát eloszlassa különböző szerverekre, amelyek geográfiai közelségben vannak a látogatókkal. 

Ez csökkenti a letöltési időt, mivel a tartalmat a lehető legközelebbi szerverről tölthetik le a látogatók.

Mobilbarát design és gyorsaság

Mobilbarát weboldalak esetén is fontos a gyors betöltés. 

Az okostelefonokon és táblagépeken a lassú oldalbetöltés különösen kellemetlen és elriaszthatja a látogatókat. 

Optimalizáld a mobil eszközökhöz, hogy a weboldalad minden eszközön megfelelő sebességgel töltődjön be.

Tesztelés és folyamatos optimalizálás

Használj különböző online eszközöket, mint például a Google PageSpeed Insights vagy a GTmetrix, hogy rendszeresen ellenőrizd az oldalad betöltési sebességét. 

Az eredmények alapján finomhangold a fenti módszerek valamelyikét vagy kombinációját, hogy a lehető legjobb sebességet érd el.

5. Külső hivatkozások (backlinkek)

A külső, oldalra mutató hivatkozások, más néven visszahivatkozások vagy backlinkek, kulcsfontosságú szerepet játszanak a weboldalad hitelességének és keresőmotorokban való rangsorolásának szempontjából. 

Ezek a hivatkozások azt mutatják, hogy más weboldalak ismerik el a te tartalmaid értékét és relevanciáját. 

Ebben a részben megvizsgáljuk, hogyan érd el és kezeld ezeket a fontos hivatkozásokat a technikai SEO segítségével.

Hivatkozások értéke és relevanciája

Nem minden hivatkozás egyforma. 

A backlinke értéke a hivatkozó oldal hitelességétől és „rangjától” függ

Az olyan elismert és megbízható forrásokból származó hivatkozások, mint az ismert média vagy az iparág szakértői, nagyobb értéket képviselnek. 

Emellett a hivatkozások relevanciája is számít. Ha a hivatkozás a tartalom témájához kapcsolódik, nagyobb súllyal bír a rangsorolásban.

Hogyan szerezz backlinkeket?

A legjobb módja annak, hogy linkeket szerezz, az értékes és minőségi tartalmak készítése. 

Amikor olyan tartalmakat kínálsz, amelyek egyedi, információval teli és érdekesek, más weboldalak könnyebben hivatkoznak rájuk.

Emellett érdemes olyan online közösségekben részt venni, ahol a te területeden ismert szakemberekkel lehet kapcsolatot teremteni.

Ennek van egy manuális módja is, aminek linképítés a neve.

Backlinkek ellenőrzése

Rendszeresen ellenőrizd a weboldaladra mutató hivatkozásokat, hogy megbizonyosodj arról, hogy azok még mindig működnek és relevánsak. 

A hivatkozásokat ellenőrizheted manuálisan, vagy használhatsz erre különböző online eszközöket vagy SEO elemző eszközöket (Ahrefs, SEMrush).

Ha hibás vagy eltűnt hivatkozásokat találsz, próbálj meg kapcsolatba lépni az illető weboldal tulajdonosával és kérj javítást vagy frissítést.

Hivatkozások átirányítása

Ha egy weboldal már nem érhető el vagy már nincs releváns tartalommal, lehetőséged van egy másik, hasonló vagy releváns tartalmat kínáló oldalra átirányítani a hivatkozást. 

Ezzel megőrizheted a hivatkozás értékét és segíthetsz a látogatóknak megtalálni a releváns információt. Ugyanakkor, ha egy hivatkozás kiemelten fontos, fontolóra veheted annak megkísérlését, hogy az adott oldalra újra hivatkozzanak.

NoFollow és DoFollow backlinkek

A NoFollow és DoFollow hivatkozások közötti különbség abban rejlik, hogy a DoFollow hivatkozásokat a keresőmotorok követik és figyelembe veszik a rangsorolásnál, míg a NoFollow hivatkozásokat nem követik

A NoFollow hivatkozások gyakran az olyan felhasználói generált tartalom esetében alkalmaznak, mint például a közösségi média bejegyzések vagy a blog hozzászólások.

Követés és elemzés

Használd a Google Search Console-t és más SEO analitikai eszközöket, hogy kövesd a hivatkozásokat és figyelemmel kísérd azok hatását az oldaladra.

Ismerd fel, hogy melyik hivatkozások hoztak forgalmat és melyek voltak a legértékesebbek a rangsorolás szempontjából. Ezek az adatok segíthetnek abban, hogy finomhangold a hivatkozás gyüjtési stratégiat.

6. Monitorozás és finomhangolás

A technikai SEO nem egy egyszeri tevékenység, hanem egy állandó folyamat, amely megköveteli a monitorozást és finomhangolást az idő múlásával. 

A Google és más keresőmotorok algoritmusai folyamatosan változnak, és az online verseny is folyamatosan növekszik. Ebben a részben körbejárjuk, miért fontos a monitorozás és finomhangolás, és hogyan tarthatod frissen a technikai SEO stratégiádat.

Miért szükséges a monitorozás és finomhangolás?

Az online környezet dinamikus és gyorsan változik. 

Ami ma működik, holnap már nem biztos, hogy hatékony lesz. 

A monitorozás és finomhangolás segít abban, hogy lépést tarts az új trendekkel, algoritmus változásokkal és az oldalad teljesítményével. Az ilyen rendszeres vizsgálatok lehetővé teszik, hogy azonnal reagálhass a változásokra és optimalizálni tudd a weboldaladat.

Rendszeres SEO elemzés végzése

Végezz rendszeres SEO elemzést, hogy feltárhasd a lehetséges problémákat és optimalizációs lehetőségeket. 

Az audit során vizsgáld meg a hivatkozásokat, a betöltési sebességet, a keresők által látott problémákat és más technikai szempontokat. Az audit eredményei alapján hozz döntéseket a finomhangolásról.

Keresőmotor algoritmusok követése

Kövesd a keresőmotorok algoritmusának frissítéseit és változásait. 

Ezek az algoritmusok befolyásolják a rangsorolást és az oldalad láthatóságát a keresőben. 

Ha a keresőmotorok jelentős változásokat hajtanak végre az algoritmusukban, lehet, hogy finomhangolásra lesz szükség a weboldaladon is, hogy az új kritériumoknak megfeleljen.

Analitikai adatok elemzése

Használj webanalitikai eszközöket, mint például a Google Analytics, hogy kövesd és elemezd a weboldalad teljesítményét. 

Vizsgáld meg, hogy mely oldalak a legnépszerűbbek, melyek generálják a legtöbb forgalmat, és hol van lehetőség a javításra. Az analitikai adatok segítenek a látogatói viselkedés megértésében és a teljesítmény optimalizálásában.

Konkurencia elemzés

Vizsgáld meg a versenytársaid weboldalait és azok teljesítményét. 

Tanulj tőlük, ha látsz olyan gyakorlatokat, amelyek jól működnek. A benchmarking segíthet abban, hogy megtaláld a saját weboldalad fejlesztési területeit és ahol lehetne javítani.

User Experience (UX) elemzés

A felhasználói élmény (UX) kiemelkedő fontosságú a látogatók megtartása és az oldal rangsorolásának szempontjából. 

Vizsgáld meg, hogyan navigálnak a látogatók az oldaladon, hol hagyják el az oldalt és hol töltik a legtöbb időt. A felhasználói élmény elemzése segíthet abban, hogy javítsd a tartalom elrendezését és az oldal használhatóságát.

A/B tesztelés és kísérletezés

Végezz A/B teszteket az oldaladon, hogy kipróbáld különböző változtatások hatását

Tesztelhetsz címsorokat, call to action szavakat, hivatkozások elrendezését és más elemeket. Az A/B tesztek segíthetnek megtalálni a legjobb megoldásokat a látogatói konverziók növeléséhez.

7. Hibás oldalak feltérképezése és törlése

hibas-oldalak-torlese

Az internetes környezet dinamikus, és a weboldalak tartalma is folyamatosan változik. 

Ennek eredményeként előfordulhat, hogy idővel olyan oldalak jönnek létre vagy válnak elérhetetlenné, amelyek már nem szolgálnak hasznos információval vagy értékkel. 

Ezeket a hibás vagy elavult oldalakat a keresőmotorok is figyelembe veszik, és azok negatívan befolyásolhatják az oldalad teljesítményét és rangsorolását. 

Ebben a részben megvizsgáljuk, hogyan tárhatod fel és törölheted az ilyen hibás oldalakat a technikai SEO segítségével.

Hibás oldalak feltérképezése

A hibás oldalak feltérképezése a technikai SEO egyik alapvető lépése. 

A Google Search Console és más SEO eszközök lehetővé teszik számodra, hogy ellenőrizd a weboldalad hivatkozásait és a hivatkozott oldalak elérhetőségét. 

Ha az ellenőrzés során hibás vagy elérhetetlen oldalakra bukkansz, ezeket azonnal ki kell javítani vagy eltávolítani.

HTTP hibakódok azonosítása

Az HTTP hiba kódok segítenek azonosítani a hibás oldalakat. 

Például a 404-es hiba azt jelzi, hogy az oldal nem található, míg a 500-as hiba a szerver oldali hibát jelez. 

Használd az online eszközöket vagy az SEO elemző eszközöket, hogy ellenőrizd a weboldalad különböző oldalainak HTTP státusz kódjait.

Hivatkozás hibaellenőrzés

Vizsgáld meg a weboldaladról mutató hivatkozások érvényességét és elérhetőségét. 

Ha olyan hivatkozásokat találsz, amelyek elavultak vagy a címzett oldal már nem létezik, javítsd vagy töröld ezeket a hivatkozásokat. Ez javítja a látogatói élményt és segít megőrizni a hivatkozások értékét.

Elavult tartalmak feltárása

Az elavult vagy régi tartalmak is negatívan befolyásolhatják az oldalad teljesítményét és hitelességét. 

Vizsgáld meg rendszeresen az oldalad tartalmát, és frissítsd azokat, amelyek már nem relevánsak vagy pontatlanok. Az aktualizált és pontos tartalmak segíthetnek megőrizni a látogatók érdeklődését és a keresőmotorok figyelmét.

Törlés vagy átirányítás

Ha hibás vagy elavult oldalakra bukkansz, döntened kell arról, hogy azokat töröljed vagy átirányítsd.

Ha az oldal tartalma már nincs relevanciában az oldalad többi részével, az oldal törlése megfontolandó lehet. A hibás oldalra mutató hivatkozásokat pedig át lehet irányítani egy releváns oldalra, hogy megőrizd az értéküket és segíts a látogatóknak megtalálni a releváns tartalmat.

8. Core Web Vitals optimalizálás

A Core Web Vitals olyan „mértékegységek”, amelyek segítenek a weboldalak sebességének, teljesítményének és felhasználói élményének értékelésében. 

Google keresőmotorja is figyelembe veszi ezeket a metrikákat a weboldalak rangsorolásakor. A Core Web Vitals optimalizálása nem csak a keresőmotorokhoz, hanem a látogatókhoz is előnyöket hoz. 

Ebben a részben megvizsgáljuk, miért fontosak a Core Web Vitals és hogyan lehet optimalizálni a weboldaladat a jobb ügyfélélmény érdekében.

Mi az a Core Web Vitals?

A Core Web Vitals három kulcsfontosságú mutatót tartalmaz:

Largest Contentful Paint (LCP): Ez méri az oldal fő tartalmának betöltési idejét. Az LCP azt mutatja, hogy mennyi időbe telik az első nagyobb méretű elem, például egy kép vagy szöveg, megjelenése a felhasználók számára.

First Input Delay (FID): A FID azt méri, mennyi időbe telik, amíg egy felhasználó először kölcsönhatásba lép az oldallal, például egy kattintással vagy billentyűleütéssel. Minél alacsonyabb a FID, annál jobb a felhasználói élmény.

Cumulative Layout Shift (CLS): A CLS azt méri, hogy az oldal betöltése közben mennyire mozdulnak el az elemek. Azaz, mennyire stabil az oldal elrendezése a betöltési folyamat során. Minél kisebb a CLS értéke, annál kevésbé zavaró az oldal mozgása.

Hogyan optimalizáld a Core Web Vitals-t?

Oldal betöltési sebesség: Az LCP javításához optimalizáld a nagyobb méretű elemek betöltési idejét. Kompresszálj és méretezz le képeket, és minimalizáld a CSS és JavaScript kódokat. Használj Gzip tömörítést, és aktiváld a böngésző caching funkcióját.

Interaktivitás és FID: A FID csökkentése érdekében minimalizáld a JavaScript renderelést, és győződj meg róla, hogy a böngésző ne legyen túlterhelve. Az aszinkron vagy késleltetett betöltési módok használata segíthet elkerülni a blokkolási problémákat.

Oldal stabilitás és CLS: Az elemek méretének és pozíciójának megadása a HTML-ben és CSS-ben segíthet minimalizálni a váratlan elmozdulásokat. Használj helyfoglaló elemeket (placeholders), és győződj meg arról, hogy a betöltődő tartalom ne tolja el a meglévő elemeket.

Tesztelés és folyamatos optimalizálás

Használj olyan eszközöket, mint a Google PageSpeed Insights vagy a GTmetrix, hogy ellenőrizd a Core Web Vitals értékeit és az oldalad teljesítményét. 

A teszteredmények alapján pedig hajts végre további optimalizációkat. 

Legyen ez folyamatos és rendszeres, mivel az oldalad tartalma és felépítése változhat, így a Core Web Vitals értékei is változhatnak.

9. Technikai SEO hatása (példa)

technikai-seo-pelda

Most megosztok veled egy személyes történetet arról, hogyan változtatta meg a technikai SEO a saját weboldalam teljesítményét.

Egy éve kezdtem el ezt a blogot, és bár a tartalom és az ötletek rendelkezésre álltak, a látogatók számában és az oldalam keresőben való láthatóságában mégis hiányzott valami.

Indulás nehézségei

Az első hónapokban komoly nehézségekkel kellett szembenéznem. 

Habár rendelkeztem értékes tartalommal, a látogatószám csekély volt, és a látogatók többsége a közösségi médiából érkezett. 

Ekkor döntöttem úgy, hogy alaposan megvizsgálom a technikai SEO aspektusait, hogy megérthessem, miért marad el a weboldalam a várt teljesítménytől.

Technikai SEO megvalósítása

Elkezdtem tanulmányozni a technikai SEO legfontosabb elemeit, mint például a meta címkék, leírások, címsorok, hivatkozások és a weboldal sebességének optimalizálása. 

Alaposan átnéztem a weboldalam szerkezetét és navigációját, és meggyőződtem arról, hogy azok logikusak és könnyen követhetők-e.

Az egyik legfontosabb változtatás a kulcsszókutatás és az ezekre optimalizált tartalom volt. 

Megtudtam, hogy mely kulcsszavakra keresnek a legtöbben, és az oldalam tartalmát ezekre a kulcsszavakra hangoltam. 

Emellett bevezettem a strukturált adatokat is, hogy segítsek a keresőmotoroknak a tartalom megértésében és jobb eredmények elérése érdekében.

Eredmények megjelenése

Ahogy elkezdtem végrehajtani a technikai SEO javításokat, a változások lassan de biztosan kezdték érezhetővé válni. 

Az oldalam betöltési sebessége jelentősen javult, és ezáltal a látogatók kevesebb időt töltöttek a várakozással. Az optimalizált kulcsszavak és a strukturált adatok bevezetése eredményeképpen pedig a keresőmotorokban való rangsorolásom is javult.

Látogatószám és rangsorolás növekedése

A technikai SEO stratégiák eredményeként a látogatószám fokozatosan emelkedett. 

Az oldalam egyre több organikus forgalmat generált, amely a technikai SEO frissítéseknek köszönhetően a keresőmotorokban előrehozta a weboldalamat. 

Az oldalam tartalma jobban megjelenik a keresőtalálatokban, és a kulcsszavakra történő keresések során is jobb helyezéseket értem el.

Konklúzió

A személyes tapasztalatom azt mutatja, hogy a technikai SEO kulcsfontosságú szerepet játszik egy weboldal sikerében. 

Az optimalizált weboldal sebessége, strukturált adatok használata, kulcsszavakra optimalizált tartalom és egyéb technikai elemek javítása mind hozzájárultak az oldalam látogatószámának és keresőben való rangsorolásának növekedéséhez. 

A technikai SEO nem csak a látogatók élményét javítja, hanem segít a weboldalnak a keresőmotorokban való előrejutásban és a versenyben.

Most pedig rajtad a sor! 

Végezd el a cikkben szereplő technikai SEO beállításokat, és az eredmények jönni fognak!

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól!

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.