WordPress weboldal gyorsítás 15 lépésben (teljes útmutató)

A weboldal gyorsítás sok esetben néhány beállítással megoldható.

Azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy a weboldal sebességét milyen tényezők befolyásolhatják.

A lassú weboldalak nem csak bosszantják a látogatókat, hanem kedvezőtlen hatással vannak a keresőmotorok rangsorolására is. 

Az online marketing szakértőként kiemelkedően fontosnak tartom a weboldalak sebesség optimalizálását, hiszen ez növeli a konverziós arányokat és javítja a felhasználói élményt. 

Most pedig nézzük meg azokat a lépéseket, amik segítenek egy WordPress weboldal gyorsításában.

Tartalomjegyzék

Miért fontos a weboldal gyorsítás?

weboldal-gyorsítás

A weboldalak sebessége kulcsfontosságú az online sikerhez. 

Nézzük meg részletesebben, miért:

 • Jobb felhasználói élmény: Gyors weboldalakkal boldogabb és elégedettebb látogatókat szolgálhatsz ki, mivel nem kell várakozniuk az oldalak betöltésére.
 • Magasabb konverziós arányok: A gyors weboldalak hajlamosak magasabb konverziós arányokat produkálni, mivel a látogatók hajlandóbbak végrehajtani a kívánt cselekvéseket.
 • SEO előnyök: A Google és más keresőmotorok rangsorolási szempontból előnyben részesítik a gyors weboldalakat.

Mitől lassú egy weboldal?

Az alábbiakban néhány konkrét tényezőt vizsgálunk meg, amelyek lassúvá tehetik a weboldalt:

 • Nagy méretű képek: Nagy felbontású és rosszul tömörített képek jelentősen lassíthatják a weboldalt.
 • Túlzott bővítmények: Túlzott bővítmények telepítése felesleges HTTP kéréseket generálhat, ami lassíthatja a betöltési időt.
 • Rossz tárhelyszolgáltató: A rossz minőségű vagy túlterhelt tárhelyszolgáltatók is lassítják a weboldalt.
 • CDN hiánya: A tartalomterjesztő hálózat (CDN) nélkül a weboldal lassabban tölt be a távoli látogatók számára.
 • Túlzott átirányítások: Túlzott átirányítások és hibás linkek is lassíthatják a weboldal sebességét.

Hogyan mérjük a weboldal sebességét?

A weboldal sebességének méréséhez használj sebesség tesztelő eszközöket, mint például a:

Ezek a szolgáltatások részletes jelentéseket készítenek, és megmutatják, mely területeken van szükség javításra. Fontos megjegyezni, hogy a Google PageSpeed Insights tesztelés a Google adatközpontjában fut, amely a hálózati feltételek alapján változhat: Észak-Amerika, Európa vagy Ázsia. Általában az hozzád legközelebbi helyszínt választja.

A GTmetrix-nél pedig regisztrációt követően a tesztelési lokációt magunk állíthatjuk be manuálisan.

Mi kell egy weboldal gyorsítás elvégzéséhez?

Miután felmérted a weboldal sebességét és meghatároztad a problémákat, készen állsz a gyorsításra. 

A következő eszközökre lesz szükséged:

 • Admin hozzáférés a WordPress-hez: A módosítások elvégzéséhez adminisztrátori hozzáférésre van szükség.
 • Biztonsági mentés: Mindig készíts biztonsági mentést a weboldalról, hogy könnyen visszaállíthasd az eredeti állapotot, ha hiba lép fel.
 • Idő és türelem: A weboldal gyorsítása időbe telhet, függően a weboldal komplexitásától. Légy türelmes és haladj lépésről lépésre.

WordPress Weboldal gyorsítás lépései

weboldal-sebesség

Most pedig részletesen megvizsgáljuk a lépéseket, amelyek segítenek felgyorsítani a WordPress weboldaladat.

1. Lépés: Weboldal sebesség tesztelés

Először is, használj sebességmérő eszközöket, hogy megismerd a weboldalad jelenlegi sebességét. Ezek az eszközök részletes eredményeket szolgáltatnak, amelyek segítenek azonosítani a problémákat. Sebességmérő eszközök: Google PageSpeed Insights vagy GTmetrix.

2. Lépés: Rangsorold az eredményt fontossági sorrendbe

A riportok és eredmények alapján határozd meg, mely területeken van a legnagyobb szükség javításra, és kezdj azokkal, amelyek a legfontosabbak.

3. Lépés: WordPress bővítmények tesztelése

Nézd át a weboldalon telepített bővítményeket, és távolítsd el azokat, amelyek feleslegesek vagy konfliktusokat okoznak. Minél kevesebb bővítményt használsz, annál gyorsabb lehet a WordPress weboldalad.

4. Lépés: WP Rocket használata

A WP Rocket egy kiváló cache bővítmény a WordPress számára, amely jelentősen felgyorsíthatja a weboldalad betöltési idejét. Telepítsd és konfiguráld be a szükséges beállításokat. Én is ezt használom és nagyon megvagyok vele elégedve!

5. Lépés: Tárhely szolgáltató választás

Válassz megbízható és gyors tárhelyszolgáltatót. A weboldal sebessége nagyban függ a tárhely minőségtől. Ne spórolj a tárhelyen, mert egy gyenge szolgáltató lassú weboldalt eredményezhet.

6. Lépés: CDN használata

Használj tartalomterjesztő hálózatot (CDN), hogy a weboldal tartalma gyorsabban elérhető legyen a világ különböző pontjairól érkező látogatók számára.

7. Lépés: Képméret optimalizálása

Tömörítsd és méretezd le a weboldalon használt képeket. Az optimalizált képek kevesebb sávszélességet igényelnek és gyorsabban betöltődnek. Erre létezik egy kiváló ingyenes WordPress bővitmény a SMUSH, aminek használata nagyon egyszerű.

8. Lépés: Átirányítások helyreállítása

Ellenőrizd és javítsd az esetleges hibás átirányításokat a weboldalon, hogy ne terhelje feleslegesen a szerver erőforrásait.

9. Lépés: HTTP kérések limitációja

Csökkentsd a weboldal HTTP kéréseinek számát. Az összevont vagy minimalizált kérések gyorsabb WordPress oldal betöltést eredményeznek.

10. Lépés: Tömörítés

Engedélyezd a GZIP tömörítést a weboldal szerverén. Ez csökkenti a letöltött adatmennyiséget és a weboldal betöltési sebességére is hatással van.

11. Lépés: WordPress gyorsítótár használata

Használj gyorsítótárat (cache) a weboldaladon, hogy a gyakran látogatott oldalak gyorsabban betöltődjenek. Erre korábban már említettem a WPRocket nevű prémium bővitményt de létezik egy másik ingyenes verzió is erre a W3 Total Cache

12. Lépés: 404 hibák javítása

Ellenőrizd és javítsd az összes 404 hibát a weboldalon. A hibás linkek lassíthatják a betöltést és ronthatják a felhasználói élményt.

13. Lépés: Mobilra való optimalizálás

Győződj meg róla, hogy a weboldalad mobilbarát és jól működik kisebb kijelzőkön is. A mobil sebesség is fontos a mobil első indexelés korában. Ezt külön tudod tesztelni a korábban már említett sebesség mérő eszközökkel.

14. Lépés: Megfelelő CMS használata

Ha a jelenlegi tartalomkezelő rendszer (CMS) lassú, akkor fontold meg a váltást egy gyorsabb CMS-re, például a WordPressre. Természetesen ez csak akkor érvényes ha jelenleg nem WordPress tartalomkezelőt használsz. Frissítsd a tartalomkezelőt, hogy mindig a legújabb verziót használja weboldalad.

15. Lépés: Javascript és CSS tömörítés

Tömörítsd a JavaScript és CSS fájlokat, hogy kisebbek legyenek és gyorsabban betöltsenek.

Ezek a lépések segítenek abban, hogy a WordPress weboldalad sokkal gyorsabbá váljon, javítva ezzel a felhasználói élményt és a keresőmotorokban való rangsorolást.

Gyakran ismételt kérdések

Miért fontos a WordPress weboldalam gyorsítása?

A weboldal sebessége rendkívül fontos a felhasználói élmény és a SEO szempontjából. A lassú weboldalak rossz benyomást keltenek a látogatókban, és csökkentik a konverziós arányokat. Emellett a Google és más keresőmotorok is rangsorolási szempontként veszik figyelembe a weboldal sebességét, tehát egy gyors weboldal magasabb találati pozíciókat eredményezhet.

Hogyan tudom mérni a WordPress weboldalam sebességét?

A WordPress weboldal sebességét számos online eszközzel lehet mérni, például a Google PageSpeed Insights, a GTmetrix vagy a Pingdom Tools segítségével. Ezek az eszközök részletes jelentéseket készítenek a sebességről és ajánlásokat adnak a javításokhoz.

Mit tehetek a képek optimalizálásával a weboldalam gyorsításáért?

A képek optimalizálása kulcsfontosságú. Használj olyan képszerkesztő eszközöket vagy bővítményeket, amelyek lehetővé teszik a képek tömörítését és méretezését anélkül, hogy elveszítenék minőségüket. Ezenkívül fontos az ALT szövegek használata a képekhez, hogy javítsd a SEO-t.

Hogyan használhatom a cache-t (gyorsítótárat) a WordPress weboldalam sebességének növelésére?

A cache használata a WordPress weboldalak gyorsításának egyik legfontosabb lépése. Ehhez használhatsz cache bővítményeket, például a WP Super Cache vagy a W3 Total Cache, amelyek gyorsítják az oldal betöltését a tárolt (cache) verziók használatával.

Hogyan válasszak gyors tárhelyszolgáltatót a WordPress weboldalamhoz?

A tárhelyszolgáltató választása kulcsfontosságú. Válassz olyan tárhelyszolgáltatót, amely SSD meghajtókat használ, gyors szerverekkel rendelkezik, és kínál kimondottan WordPress oldalakra optimalizált szolgáltatásokat. Népszerű és megbízható tárhelyszolgáltatók például a Tarhely.eu, amit én is használok.

Konklúzió

A weboldal gyorsítás kulcsfontosságú az online siker szempontjából. 

A látogatók gyors és zökkenőmentes élményre vágynak, és egy gyors weboldal növeli a konverziós arányokat és a visszatérő látogatók számát. 

Ne hagyd, hogy egy lassú weboldal hátráltasson, kövesd ezeket az alapos és részletes lépéseket, hogy felgyorsítsd a WordPress weboldaladat, és növeld az online jelenléted hatékonyságát.

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól! 

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.