Mi az a keresési szándék (teljes útmutató)

A keresési szándék (más néven „search intent”) az a fő cél, amelyet a felhasználó elér, amikor beír egy keresőmotorba egy lekérdezést. A keresési szándék általános típusai közé tartoznak az információs, kereskedelmi, navigációs és tranzakciós szándékok.

Annak megértése, hogy mi motiválja a felhasználókat a keresés során, kritikus fontosságú annak érdekében, hogy weboldalaink valóban releváns és értékes tartalmat kínáljanak. 

Ebben a cikkben megmutatom, hogy mi az a keresési szándék, miért fontos SEO stratégia szempontból, és bemutatom a típusait példákkal együtt.

Tartalomjegyzék

Mit jelent a keresési szándék?

A keresési szándék az a szándék, amelyet egy felhasználó kifejez, amikor keresőmotort használ. Ez magában foglalja azt, hogy a felhasználó pontosan mit keres és milyen típusú információra vagy tartalomra vágyik a keresés során. 

A keresési szándék megértése segít a keresőmotoroknak relevánsabb találatokat szolgáltatni, és a tartalomkészítőknek abban, hogy hatékonyabban célozzák meg a felhasználók igényeit.

Miért fontos a keresési szándék megértése?

Egyszerűen fogalmazva a keresési szándék kielégítése a Google első számú célja.

A keresőmotorok folyamatosan fejlődnek, és a keresési szándék megértése az algoritmusok számára lehetővé teszi, hogy a felhasználóknak pontosan azt a tartalmat szolgáltassák, amire valóban szükségük van. 

A keresési szándék figyelmen kívül hagyása az optimalizálás során jelentős következményekkel járhat: alacsonyabb rangsorolás, alacsonyabb látogatottság és csökkenő konverziós arányok.

Keresési szándék szerepe a SEO-ban

A keresési szándék és a SEO szorosan összefonódik, és azok a weboldalak, amelyek hatékonyan használják, élvezhetik a magasabb találati listák előnyeit. 

Az algoritmusok már nem csak a kulcsszavakat figyelik, hanem azt, hogy a tartalom valóban megfelel-e a felhasználók szándékának. 

Ezért egy weboldal optimalizálás folyamat részeként kell tekinteni erre.

Hogyan találd ki a keresési szándékot?

A keresési szándék megértése nem mindig egyértelmű, de néhány hatékony módszerrel közelebb kerülhetünk a valós szándékhoz.

1. Kutatás a kulcsszavak mögött

Használj kulcsszóelemző eszközöket, és vizsgáld meg, milyen kifejezések kapcsolódnak a fő kulcsszavakhoz. Azok a kiegészítő kifejezések, amelyek gyakran előfordulnak, segíthetnek az igazi szándék felderítésében.

2. Elemezd a SERP-t (Search Engine Results Page)

A SERP (találati lista) elemzése kulcsfontosságú. Nézd meg, milyen típusú tartalmak jelennek meg a találati listán az adott kulcsszóra. Az első helyen lévő tartalmak nagy valószínűséggel jól illeszkednek a keresési szándékhoz.

3. Nézz körbe a közösségi média platformokon

A közösségi média egy kiváló hely a felhasználók közvetlen véleményének meghallgatására. Figyeld, milyen kérdéseket tesznek fel, milyen problémákkal szembesülnek, és mi az, amit valóban keresnek.

4. Készíts felméréseket és interjúkat

Az online felmérések és interjúk segíthetnek abban, hogy mélyebben megérted a célközönséged szándékait és igényeit. Kérdéseket tehetsz fel, amelyek rávilágítanak a valós problémákra és kívánságokra.

Keresési szándék típusai

keresési-szándék-típusok

A keresési szándék négy fő típusa különböztethető meg. 

Az információs célú keresési szándék során a felhasználók információra vágynak, például kérdéseikre választ keresnek. A navigációs célú keresési szándék esetében a felhasználók konkrét weboldalra vagy tartalomra irányulnak. A kereskedelmi célú keresési szándék azt jelzi, hogy a felhasználók termékeket vagy szolgáltatásokat keresnek, és már vásárlásra készek lehetnek. Végül, a tranzakciós célú keresési szándék azt fejezi ki, hogy a felhasználók készen állnak egy konkrét cselekvésre, például vásárlásra vagy regisztrációra.

1. Információs célú keresési szándék

információs-célú-keresési-szándék

Az információs célú keresési szándék esetében a felhasználók információra vágynak, kérdéseikre válaszokat keresnek, vagy megtanulnának valami újat. 

Ez a keresési szándék gyakran függ a felhasználó tudásának vagy érdeklődésének szintjétől. A cél az, hogy valamilyen tudást szerezzenek, problémájukra megoldást találjanak, vagy egyszerűen csak kielégítsék a kíváncsiságukat. 

Összegyűjtöttem pár példát néhány információs célú keresési szándékkal kapcsolatban.

„Hogyan készítsünk tökéletes kávét otthon?”

Kulcsszavak: kávéfőzés, otthoni kávé, tökéletes kávé, kávé receptek.

„Mi a mesterséges intelligencia?”

Kulcsszavak: MI, mesterséges intelligencia magyarázat, MI definíció.

„Hogyan kezdjünk el futni kezdőként?”

Kulcsszavak: futás kezdőknek, futás technika, futás előnyei.

„Miért fontos a meditáció a mindennapi életben?”

Kulcsszavak: meditáció előnyei, meditáció kezdőknek, stresszcsökkentés.

„Melyek az alapvető SEO stratégiák?”

Kulcsszavak: SEO alapok, SEO kezdőknek, SEO stratégiák.

Az információs célú keresési szándék esetében a tartalomnak informatívnak, tanulságosnak és jól strukturáltnak kell lennie. Számos formában megjelenhet, beleértve blogbejegyzéseket, oktató videókat vagy infografikákat.

Az ilyen típusú keresési szándék kezelése során az a cél, hogy a weboldalunk értékes forrássá váljon az információk megszerzésére, segítve ezzel a felhasználókat a problémáik megértésében vagy az új ismeretek elsajátításában.

A navigációs célú keresési szándék akkor jelenik meg, amikor a felhasználók konkrét weboldalra vagy tartalomra irányulnak. 

Ebben az esetben már ismerik a weboldal nevét, és a keresőmotort arra használják, hogy közvetlenül eljussanak a kívánt célponthoz. 

Összegyűjtöttem pár példát néhány információs navigációs célú keresési szándékkal kapcsolatban.

„Facebook bejelentkezés”

Kulcsszavak: Facebook bejelentkezés, Facebook login, Facebook belépés.

„Gmail jelszó visszaállítás”

Kulcsszavak: Gmail jelszó elveszett, Gmail jelszó visszaállítás, Gmail jelszó megváltoztatás.

„Apple weboldal”

Kulcsszavak: Apple weboldal, Apple hivatalos oldal, Apple honlap.

„LinkedIn bejelentkezés”

Kulcsszavak: LinkedIn profil belépés, LinkedIn bejelentkezés.

A navigációs célú keresési szándék általában azt jelzi, hogy a felhasználók már ismerik a kívánt információ forrását, de inkább a keresőmotort használják a gyors és egyszerű elérés érdekében. 

Weboldalaknak, amelyek gyakran célpontjai ilyen típusú keresésnek, fontos, hogy könnyen navigálhatók és a keresőmotort könnyen értelmezhetik, hogy a felhasználók gyorsan eljuthassanak a kívánt tartalomhoz.

3. Kereskedelmi célú keresési szándék

kereskedelmi-célú-keresési-szándék

A kereskedelmi célú keresési szándék akkor jelenik meg, amikor a felhasználók konkrét termékeket vagy szolgáltatásokat keresnek, és általában vásárlásra kész állapotban vannak. 

Ebben a fázisban a felhasználó már elkötelezte magát a vásárlás iránt, és konkrét kritériumok alapján kutat a legjobb ajánlatok után. 

Összegyűjtöttem pár példát néhány kereskedelmi célú keresési szándékkal kapcsolatban.

„Legjobb okostelefonok” 

Kulcsszavak: legújabb okostelefonok, legjobb mobiltelefonok, okostelefon összehasonlítás.

„Olcsó online cipőbolt”

Kulcsszavak: olcsó cipők online, cipő webáruház, cipők kedvezményesen.

„Samsung Galaxy S22 árak és vélemények”

Kulcsszavak: Samsung Galaxy S22 ár, Galaxy S22 vélemények, S22 vásárlás.

„Legjobb szépségápolási termékek” 

Kulcsszavak: szépségápolás újdonságok, legjobb szépségápolási termékek, szépségápolási termékek vásárlása.

„Laptop vásárlás vélemények alapján”

Kulcsszavak: laptop vásárlás, laptop vélemények, legjobb laptopok.

A kereskedelmi célú keresési szándék egyértelmű vásárlási szándékot fejez ki. 

Az ilyen típusú kereséseknél a felhasználók már az árukat vagy szolgáltatásokat keresik, és a döntésüket általában az ár, a minőség és más szempontok alapján hozzák meg. 

Az online kereskedelmi webhelyeknek és vállalkozásoknak ebben a fázisban kell a leginkább hangsúlyt helyezniük az átlátható termékinformációkra, az egyszerű vásárlási folyamatra és az elégedett vásárlói véleményekre a magas felhasználó élmény érdekében.

4. Tranzakciós célú keresési szándék

tranzakciós-célú-keresési-szándék

A tranzakciós célú keresési szándék a legvégső fázisban jelenik meg, amikor a felhasználó már készen áll egy konkrét cselekvésre, például vásárlásra vagy regisztrációra. 

A felhasználó itt már meghozta a döntést, és kifejezi szándékát a konverzióra. 

Összegyűjtöttem pár példát néhány tranzakciós célú keresési szándékkal kapcsolatban.

„iPhone 15 vásárlás”

Kulcsszavak: iPhone 15 rendelés, iPhone 15 árak, új iPhone vásárlás.

„Repülőjegy Budapest Barcelona”

Kulcsszavak: repülőjegy foglalás, Budapest Barcelona repjegy, repülőjegy árak.

„Fitness tagság regisztráció”

Kulcsszavak: fitness regisztráció, edzőterem tagság, fitnesz klub csatlakozás.

A tranzakciós célú keresési szándék azt mutatja, hogy a felhasználó már a vásárlási vagy konverziós folyamat végpontjára lépett. 

Ebben a szakaszban a weboldalnak és az üzletnek kiemelkedően fontos szerepet kell játszania a könnyű és biztonságos tranzakciók, valamint a megfelelő utánkövetési eljárások biztosítása érdekében. 

Az ajánlatoknak világosnak, vonzónak és a vásárlási szándékra összpontosítónak kell lenniük, hogy a felhasználók könnyen és gyorsan elvégezhessék a kívánt cselekvéseket.

Keresési szándék a gyakorlatban

Most, hogy megértettük a keresési szándék elméleti alapjait és különböző típusait, nézzük meg, hogyan alkalmazhatjuk ezt a gyakorlatban. 

Tekintsük át néhány hasznosítható példát az előzőleg említett típusokban.

Információs célú keresési szándék

Ha weboldalad célközönsége információra vágyik, készíts részletes blogbejegyzéseket, oktatóanyagokat és infografikákat, amelyek megválaszolják azokat a kérdéseket, amelyeket a felhasználók feltehetnek.

Navigációs célú keresési szándék 

Optimalizáld weboldaladat úgy, hogy könnyen navigálható legyen, és a fontos oldalak könnyen elérhetők legyenek a menüből vagy a keresőmezőből.

Kereskedelmi célú keresési szándék

Ha webáruházat üzemeltetsz, győződj meg róla, hogy a termékeid jól prezentálva vannak, és az oldalad könnyen kezelhető a vásárlók számára.

Tranzakciós célú keresési szándék

Optimalizáld a vásárlási folyamatot az egyszerű regisztrációtól a biztonságos fizetésig. Biztosítsd a vásárlókat arról, hogy a vásárlás sikeres volt és minden rendben van.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan segít a keresési szándék a tartalom optimalizálásában?

A szándék ismerete segít a releváns kulcsszavak kiválasztásában és a tartalom célzottabb kialakításában.

Hogyan befolyásolja a keresési szándék a tartalomstruktúrát?

A szándék diktálja a tartalom logikus struktúráját, beleértve a címeket és alcímeket is.

Mi a különbség az információs és tranzakciós keresési szándék között?

Az információs szándék információt keres, míg a tranzakciós keresési szándék konkrét cselekvést jelöl, például vásárlást.

Hogyan határozható meg a keresési szándék? 

Kulcsszókutatás, analitika és felhasználói viselkedés elemzése segít a szándék megértésében.

Konklúzió

A keresési szándék megértése a sikeres SEO egyik kulcseleme. 

A szakértőknek nem csak a kulcsszavakra, hanem a valós problémákra és igényekre is figyelniük kell. A keresési szándék folyamatosan változik, így az adaptáció és a rendszeres elemzés elengedhetetlenek az eredmények optimalizálása érdekében.

Mindenekfelett, a keresési szándék elemzése nem csak a keresőmotorok számára előnyös. 

Azok a weboldalak, amelyek valódi értéket nyújtanak és megfelelnek a felhasználói szándéknak, hosszú távon építhetik online jelenlétüket és növelhetik az elégedett látogatók számát.

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól! 

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.