SEO elemzés 15 lépésben 2024-ben (példákkal)

Ebben a cikkben megmutatom, hogyan kell elvégezni egy SEO elemzést. 

Valójában ez ugyanaz a folyamat, amely hozzásegített ahhoz, hogy weboldalam organikus forgalmát növeljem az elmúlt évben.

organikus-forgalom

Ahogy az online marketing is változik, a SEO stratégiát is frissíteni kell ahhoz, hogy a weboldal kitűnjön a versenytársak közül és a keresőmotorok szemében előkelő pozíciót foglaljon el. 

Ebben a bejegyzésben részletesen körbejárjuk a 15 lépéses SEO ellenőrző listát, amit én is használok. Tehát ha több forgalmat szeretnél weboldalra, akkor ez a cikk neked szól!

Vágjunk bele!

Tartalomjegyzék

Mi az SEO elemzés?

Az SEO elemzés egy olyan folyamat, amely során egy weboldal teljesítményét értékeljük a keresőmotorok rangsorolása szempontjából. Ez magában foglalja a kulcsszókutatást, a technikai elemzést, a tartalomvizsgálatot és a linkprofil elemzést. Ez azért fontos, mert segít azonosítani az optimalizálási lehetőségeket, növelve ezzel a weboldal láthatóságát és látogatóinak számát a keresési eredményekben.

SEO elemzés lépései

A SEO elemzés során végzett lépések meghatározzák egy weboldal jelenlegi helyzetét és optimalizálási lehetőségeit a keresőmotorokban. Ezek a lépések magukban foglalják a kulcsszókutatást, a technikai elemzést, a tartalomvizsgálatot és a linkprofil elemzést is. A következő részben részletesen bemutatom neked az egyes lépéseket, és megvizsgáljuk, hogy miért fontosak az egyes elemek az SEO sikeréhez.

1. Mobilbarát weboldal ellenőrzése

mobilbarát-teszt-1

A mobilbarát kialakítás nemcsak a felhasználói élményt javítja, hanem kulcsfontosságú tényező a Google rangsorolásában is. A legjobb módja ennek ellenőrzésére, hogy saját mobiltelefonon vagy tableten böngészed végig weboldaladat. Győződj meg arról, hogy a tartalom könnyen olvasható és navigálható, és hogy a képek és gombok megfelelően méretezettek a kisebb kijelzőkhöz. Illetve ellenőrizheted ezt a Google Mobile-Friendly Test ingyenes eszközzel is.

Tapasztalatom szerint a mobilbarát kialakítás kulcsfontosságú. Amikor először átalakítottam az egyik weboldalamat mobilbarát verzióra, azonnal észrevettem a növekvő látogatószámot és a hosszabb böngészési időt. A mobilbarát weboldal nem csak a Google rangsorolását javítja, hanem a látogatók elégedettségét is növeli.

Példa: Ha például egy online cipőboltot üzemeltetsz, ellenőrizd, hogy a termékek és az árak jól láthatóak-e mobil nézetben, és a vásárlás folyamata egyszerű-e mobilon keresztül.

2. Google indexelés ellenőrzése

google-indexelés-teszt

Ahhoz, hogy a weboldalad megjelenjen a keresők találati oldalán, indexeltnek kell lennie a Google keresőjében. Egyszerűen keress rá a Google-ban a site:weboldalad.hu kulcsszóval, és nézd meg, hány oldal jelenik meg a találatok között. Ha számos oldal kimaradt, vagy nem jelenik meg a listában, az problémát jelezhet az indexelés során. 

Én ezt tartom a SEO elemzés egyik legfontosabb pontjának.

Sokszor fordult elő, hogy új tartalmat hoztam létre, de az nem jelent meg a Google találati oldalán. Kiderült, hogy a robots.txt fájlommal volt probléma. Egy egyszerű ellenőrzés és beállítás után az új tartalmaim gyorsan megjelentek a keresőkben.

Példa: Ha egy gasztronómiai blogot vezetsz, győződj meg róla, hogy a legfrissebb receptek és cikkek is megjelennek a keresők találati oldalán.

3. Weboldal betöltési sebesség

A lassú betöltési sebesség negatívan befolyásolhatja a látogatói élményt és a keresőmotorok rangsorolását. Használd a Google PageSpeed Insights eszközt, hogy mérni tudjuk, hogy weboldalad milyen sebességgel töltődik be mind a mobil, mind a számítógépes eszközökön. Az eszköz javaslatokat is ad arra vonatkozóan, hogy miként javítható a betöltési sebesség.

Sokszor találkoztam azzal, hogy lassú betöltési sebesség miatt látogatók elhagyták az oldalamat. Az egyik alkalommal a Google PageSpeed Insights eszközével mértük a betöltési időt, majd optimalizáltuk a képeket és a kódot. Az oldalunk sebessége látványosan növekedett, és a látogatók hosszabb ideig maradtak, amit a Google is kedvelt.

Példa: Ha egy online divatáruházat üzemeltetsz, gondoskodj róla, hogy a termékfotók optimálisan legyenek tömörítve, és a CSS és a JavaScript fájlok legyenek minimalizálva a gyorsabb betöltés érdekében.

4. Hibás, nem létező oldalak törlése

hibás-oldalak

Az elavult, hibás vagy nem létező oldalak negatív hatással lehetnek a felhasználói élményre és a keresőmotorok rangsorolására. Az ilyen oldalakat érdemes eltávolítani vagy átirányítani a releváns oldalakra. Használhatod a Google Search Console-t vagy más eszközöket a törött linkek kiszűrésére.

Egyik ügyfelem weboldalán sok elavult tartalom volt, ami nem csak zavarta a látogatókat, hanem a keresőmotoroknak sem tetszett. Átnéztem a Google Search Console-ban a hibás linkeket, és eltávolítottam azokat. Az oldal rendezettebb lett és a felhasználói élmény is javult.

Példa: Ha egy utazásszervező weboldalt üzemeltetsz, ellenőrizd, hogy az előző évi utazási ajánlatok ne jelenjenek meg a keresőben. Inkább irányítsd át a látogatókat a legfrissebb ajánlatokra.

5. On-page SEO javítása

Az on-page SEO olyan alapvető elemeket tartalmaz, mint a címsorok, meta leírások és fejlécek. Ezek a részletek nemcsak a felhasználók számára teszik könnyebbé a tartalom értését, hanem a keresőmotoroknak is segítenek abban, hogy megértsék, miről szól az oldalad. Győződj meg róla, hogy a kulcsszavak természetesen integrálva vannak a címsorokba és a meta leírásokba.

Kezdetben nem fordítottam elég figyelmet a címsorok és meta leírások optimalizálására. Az egyik cikkem címe ugyan releváns volt a tartalomhoz, de nem volt elég figyelemfelkeltő. Miután finomítottam a címsorokat és a meta leírásokat, a cikkek sokkal több kattintást generáltak.

Példa: Tegyük fel, hogy egy fitnesz edző vagy. A főoldalad címsora lehet: „Hatékony Edzésprogramok és Táplálkozási Tippek az Egészségesebb Életért”, míg a meta leírásban bemutathatod azokat a kulcsszavakat, amelyekre a potenciális látogatóid keresnek, például „fitnesz edzés”, „táplálkozási tanácsok”, stb. ezzel növelve az átkattintási arányt.

6. Backlinkek ellenőrzése

A hivatkozások, vagyis a backlinkek minősége és mennyisége fontos tényező a SEO-ban. Ha magas minőségű, releváns weboldalak hivatkoznak a te oldaladra, az a rangsorolásban is segíthet. Ellenőrizd a backlinkeidet, és távolítsd el a rossz minőségű vagy spam oldalakról érkező linkeket.

Korábban csak arra koncentráltam, hogy minél több backlinket szerezzek, de nem mindig voltam elég körültekintő a források kiválasztásában. Egy alkalommal egy rossz minőségű weboldalról érkező backlink miatt az oldalam rangsorolása is visszaesett. Azóta odafigyelek arra, hogy csak releváns és megbízható oldalakról szerezzek backlinkeket.

Példa: Ha egy utazási blogot vezetsz és egy elismert turisztikai magazin cikke hivatkozik a te cikkedre az ázsiai gasztronómiáról, az egy minőségi backlink, amely növelheti a tartalmad hitelességét a keresőmotorokban.

7. Technikai SEO elemzés

xml-sitemap

Nos, tudom, azt mondtam, hogy ez a SEO elemzés lista nem lesz túl technikai jellegű.

Szóval ezt a részt megpróbálom egyszerűen leírni.

A technikai SEO alapvető fontosságú. Győződj meg róla, hogy a robots.txt fájl és a sitemap.xml fájl helyesen van beállítva, és hogy nincsenek technikai problémák, mint például hibás linkek vagy hibás kódok, amelyek akadályozhatják a keresőrobotokat a weboldalad feltérképezésében.

Az oldal felépítése is fontos szerepet játszik, tehát törekedj arra, hogy a weboldal struktúra a lehető legátláthatóbban van kialakítva. 

Az egyik weboldalamon azt vettem észre, hogy a weboldalam betöltési sebessége hirtelen lelassult. A keresőmotorok rangsorolása is visszaesett. Miután alapos technikai elemzést végeztem, kiderült, hogy egy hibás kód miatt voltak problémák. Azonnal kijavítottam a hibát, és a weboldal sebessége újra javult.

Példa: Ha egy webáruházat üzemeltetsz, fontos, hogy a kategóriák és termékoldalak könnyen elérhetők legyenek a weboldal hierarchiájának megfelelően. Egy jól strukturált menürendszer segíthet ebben.

8. Tartalom minőségének javítása

elavult-tartalom

A minőségi tartalom az egyik legfontosabb dolog a SEO-ban. Ellenőrizd a meglévő tartalmak minőségét és aktualitását. Ha megtalálod az elavult vagy kevéssé releváns tartalmakat, frissítsd vagy kiegészítsd őket új információkkal.

Korábban úgy gondoltam, hogy a mennyiség fontosabb, mint a minőség, és sok tartalmat publikáltam anélkül, hogy mélyebben feltárta volna a témákat. Az egyik cikkemet alaposan átdolgoztam és bővítettem, hogy részletes és informatív tartalmat kínáljak. Az olvasói visszajelzések és az oldal forgalmának növekedése azt mutatta, hogy a minőségi tartalom a siker kulcsa.

Példa: Ha egy technológia blogot vezetsz és a szövegben szereplő tartalom elavult, vagy kiegészítést igényel, akkor azt javasolt frissíteni. Frissítheted őket újabb ötletekkel, az aktuális trendekkel és a tapasztalataiddal, hogy a látogatók friss és értékes tartalmat találjanak.

9. Belső linkek használata

A belső linkek segítik a látogatókat a tartalom navigálásában, és segíthetnek a keresőmotoroknak is a weboldal hierarchiájának megértésében. Csatlakoztasd a releváns oldalakat egymáshoz, és gondoskodj arról, hogy a horgonyzó szövegek pontosan mutassák, mire kattintva érheti el a látogató az adott oldalt.

Korábban nem használtam ki a belső linkek lehetőségeit a tartalom összekapcsolására. Majd újraterveztem a weboldal menüjét és a belső linkeket úgy, hogy könnyen navigálhassanak a látogatók a különböző témák között. A felhasználók hamarabb megtalálták az érdeklődési területükhöz tartozó tartalmat.

Példa: Ha egy motivációról szóló oldalt üzemeltetsz, használj belső linkeket a kapcsolódó cikkek között, hogy a látogatók folytathassák az olvasást az érdeklődési területük szerint.

10. Schema és strukturált adatok

strukturalt-adatok

A séma kód és a strukturált adatok segíthetik a keresőmotorokat abban, hogy jobban megértsék a tartalmadat. Például, ha egy receptoldalt üzemeltetsz, a séma kód segíthet a Google-nek megérteni, hogy az adott oldal egy ételreceptet tartalmaz.

Az egyik cikkemnek különösen jó rangsorolása volt a Google keresési találataiban. Később kiderült, hogy azért volt ilyen kiemelkedő, mert a cikkemhez használtam a megfelelő séma kódot. Azóta figyelek rá, hogy minden releváns cikknél alkalmazzam a megfelelő struktúrált adatokat. 

Példa: Ha egy helyi szolgáltatást kínáló weboldalt üzemeltetsz, használj helyi vállalkozás schema kódot, hogy segíts a keresőmotoroknak megtalálni és megjeleníteni a vállalkozásod a helyi keresésekben.

11. Konkurencia elemzés

A versenytársak elemzése segíthet felfedezni olyan kulcsszavakat, témákat vagy stratégiákat, amelyekkel te is jobban teljesíthetsz. Nézd meg a versenytársak kulcsszavait, tartalmait és linkeket. Ez segíthet eligazodni a piaci lehetőségekben.

Én erre a feladatra SEMRush-t szoktam használni, de egy kis Google kereséssel is rengeteg meg lehet tudni a konkurenciáról.

Amikor a versenytársakat vizsgáltam, felfedeztem olyan kulcsszavakat és témákat, amelyekről eddig nem gondoltam volna. A versenytársaknak volt egy cikke a témában, ami sok látogatót hozott neki. Az én cikkeim között nem volt ilyen, így úgy döntöttem, hogy készítek egy hasonló tartalmat, természetesen jobb minőségben.

Példa: Ha egy divatblogot vezetsz, nézd meg a versenytársakat, hogy láthasd, milyen témákban írnak, milyen divatmárkákat mutatnak be és milyen kulcsszavakat használnak. Ez segíthet abban, hogy saját tartalmadat jobban igazítsd a célközönséged igényeihez.

12. URL szerkezet elemzés

A SEO elemzés része az URL-ek ellenőrzése. A könnyen értelmezhető és értelmes URL-ek segíthetik a látogatókat és a keresőmotorokat az oldal struktúrájának megértésében. A URL-ekben használj kulcsszavakat.

Az URL szerkezet számomra gyakran alulértékelt tényező volt. Egy alkalommal áttekintettem az oldalam URL-jeit, és rájöttem, hogy túl hosszúak és nem igazán jól vannak kialakítva. Az URL-ek átalakításával és egyszerűsítésével nem csak a keresőmotorok, hanem a látogatók is könnyebben értelmezték az oldal tartalmát.

Példa: Az egyik ügyfelem URL-je korábban így nézett ki: /tartalom/2023/07/12/egeszsegesebb-eletmod-tippek-kezdoknek. Átstrukturáltam az URL-t a következőre: /egeszsegesebb-eletmod-tippek, és az oldal felhasználóbarátabbá vált.

13. Meta leírások optimalizálása

meta-leiras

Bár a meta leírások közvetlenül nem befolyásolják a rangsorolást, nagy hatással lehetnek a kattintási arányra. Írj rövid és vonzó meta leírásokat, amelyek érdekessé teszik az oldaladat és megragadják a látogatók figyelmét.

A meta leírások fontosságát későn ismertem fel. Az egyik cikkemet optimalizáltam, hogy egyedi és kíváncsiságot keltő meta leírást kapjon. Az eredmény az volt, hogy a cikkem kattintási aránya jelentősen megnőtt, és több látogató érkezett a weboldalamra.

Példa: Ha egy utazási blogot vezetsz és egy cikk arról szól, hogyan fedezd fel Párizs kisebb ismert látnivalóit, a meta leírásod lehet: „Fedezd fel Párizs rejtett kincseit! Ismerd meg a város legizgalmasabb, kevésbé ismert látnivalóit és élj át egyedi élményeket!” ezzel nölvelve az átkattintási arányt.

14. Törött linkek ellenőrzése

A törött linkek nemcsak a felhasználói élményt rontják, hanem negatívan befolyásolják a keresőmotorok rangsorolását is. Rendszeresen ellenőrizd az oldaladat, hogy kiszűrhesd a hibás vagy nem működő linkeket, és javítsd vagy cseréld ki őket. Erre én a Broken Link Checker-t szoktam használni. 

Korábban nem fordítottam elég figyelmet a törött linkekre, és nem ismertem fel, hogy milyen negatív hatással lehetnek az oldalamra. Amikor egy látogató jelezte, hogy egy hibás link miatt hibát kapott, észrevettem, hogy ezek a törött linkek hátráltatják a felhasználói élményt és a keresőmotorok rangsorolását. Azóta rendszeresen ellenőrzöm és javítom az ilyen linkeket.

Példa: Ha egy műszaki blogot vezetsz, ellenőrizd az időközben módosított vagy törölt külső linkeket. Például, ha egy cikkben hivatkozol egy útmutatóra, de az a céges weboldalon megszűnt, gondoskodj róla, hogy a hivatkozás megfelelően átirányítson vagy a helyes forrást mutassa.

15. Friss tartalomírás

friss-tartalom

A SEO elemzés utolsó lépése a tartalom publikálásának gyakorisága.

A friss és új tartalom rendszeres létrehozása és megosztása segíthet a weboldaladnak a keresőmotorok szemében a friss és releváns forrásnak számítani. Rendszeresen írj új cikkeket, blogbejegyzéseket vagy tartalmakat, amelyek relevánsak a célközönséged számára.

Régóta tudom, hogy a friss tartalom fontos a SEO szempontjából, de néha elfelejtettem rendszeresen frissíteni és új tartalmat létrehozni. Az egyik cikkemet a legújabb trendek és kutatások alapján aktualizáltam, és azt tapasztaltam, hogy a cikk újra felkerült a találati oldalak tetejére, és több látogató érkezett rá.

Példa: Ha egy fitnesz és egészséggel foglalkozó weboldalt üzemeltetsz, gondolj olyan témákra, mint az új edzésmódszerek, az egészséges étrendek vagy a mentális jólét tippek. A friss tartalom nemcsak a látogatókat vonzza, hanem segít a weboldaladat naprakészen tartani.

Gyakran ismételt kérdések

Miért fontos a SEO elemzés a weboldalam számára?

A SEO elemzés segít megérteni, hogy hogyan teljesít a weboldalad a keresőmotorok találati oldalain. Az elemzés során felfedezheted az erősségeket és gyengeségeket, és lehetőségeket találhatsz a javításra. Az elemzés segítségével a weboldalad hatékonyabban optimalizálható, ami növeli a látogatószámot, javítja a konverziós arányt és elősegíti a jobb rangsorolást a keresőmotorokban.

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy a weboldalam mobilbarát-e?

A weboldal ellenőrzéséhez használhatod a Google Mobilbarát Teszt eszközt, amit már korábban említettem. Ezt az eszközt használva megkapod a Google értékelését arról, hogy a weboldalad megfelel-e a mobilbarát kritériumoknak. Emellett érdemes kipróbálni a weboldalt különböző mobil eszközökön és böngészőkben is, hogy valós képet kapj a felhasználói élményről.

Miért fontos a weboldal betöltési sebessége a SEO szempontjából?

A weboldal betöltési sebessége alapvetően befolyásolja a felhasználói élményt és a látogatók elhagyási arányát. A lassú betöltési sebesség zavaró lehet a látogatók számára, és csökkentheti a konverziós arányt. Emellett a Google is figyelembe veszi a weboldal sebességét a rangsorolás során. Minél gyorsabb a weboldalad, annál jobb esélyeid vannak a magasabb helyezés elérésére a keresőtalálatok között.

Hogyan találhatom meg a hibás, nem létező oldalakat a weboldalamon?

Google Search Console segítségével könnyen ellenőrizheted a hibás és nem létező oldalakat, amelyek 404-es hibakóddal rendelkeznek. Az „index lefedettség” jelentésben láthatod ezeket a hibákat, és megtekintheted, mely oldalakra mutató linkek vezetnek hibás oldalakra. Ezután érdemes javítani vagy eltávolítani ezeket a hibás linkeket.

Miért fontos a friss tartalomírás a SEO szempontjából?

A friss tartalomírás segít a weboldaladnak fenntartani a relevanciát és a keresőmotorok figyelmét. A rendszeres új tartalom hozzáadása azt mutatja, hogy az oldal folyamatosan frissül és fejlődik, ami pozitív hatással van a rangsorolásra. Emellett az új tartalom lehetőséget teremt a kulcsszavak bővítésére és az új témák feldolgozására, ami új látogatókat vonzhat az oldaladra.

Konklúzió

A SEO elemzés elkészítéséhez több szoftvert is használhatsz, amit ebben a cikkben megosztottam veled.

Bízom benne, hogy ez a részletes ellenőrzőlista segített jobban megérteni, hogyan vizsgálhatod át és optimalizálhatod a weboldaladat a hatékonyabb SEO érdekében.

Emlékezz, hogy a SEO folyamatos odafigyelést igényel, és a változó környezethez való alkalmazkodást. Ha követed ezeket a lépéseket, könnyebben növelheted a látogatószámot, javíthatod a rangsorolást és erősítheted az online jelenlétét. 

Most pedig rajtad a sor!

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól! 

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.