Domain név választás: 11 Hasznos tipp domain vásárlás előtt

A domain név választás hasonló a cégnév választáshoz – sok gondolkodást és ötletelést igényel. 

A domain név (tartománynév) az identitásod a világhálón, ezért olyan domain nevet kell választanod, amely nemcsak a vállalkozásodhoz illik, hanem könnyen megtalálható, megjegyezhető és népszerűsíthető is.

Tartalomjegyzék

Hogyan válassz domain nevet?

domain-név-választás

A domain név választása az egyik legfontosabb lépés az online vállalkozás indításakor, mivel ez a vállalkozásod címe, ahol a weboldalad megtalálható lesz. 

Ebben a cikkben megosztok veled néhány olyan hasznos tippet ami segíteni fog a döntésben.

1. Legyen könnyen megjegyezhető!

A könnyen beírható domain név megtalálása kritikus fontosságú az online siker szempontjából. 

Ha szlenget használsz vagy szóismétléseket, akkor az ügyfelek számára nehezebb lehet megtalálni az oldaladat. Fontos az is, hogy ne kelljen betűznöd az ügyfélnek a domain nevedet. 

Egy könnyen megjegyezhető domain név választás az első és legfontosabb dolog.

2. Legyen rövid!

Ha a domain neved hosszú és összetett, azt kockáztatod, hogy az ügyfelek elgépelik vagy rosszul írják le. A rövid és egyszerű domain név választás a legjobb megoldás mindenki számára.

3. Használj kulcsszavakat!

Lehetőség szerint próbálj meg olyan kulcsszavakat használni, amelyek leírják vállalkozásod és az általad nyújtott szolgáltatást. Ha például üveg cserével foglalkozó vállalkozásod van, akkor érdemes az UvegCsere.hu vagy valami hasonló domain nevet választani.

Ez segít javítani a keresőmotorokban elért helyezést is, így hosszú távon egy olyan domain név, ami tartalmazza a számodra releváns kulcsszót, jó döntés lehet.

4. Célozz meg egy lokációt!

Ha vállalkozásod helyhez van kötve, akkor olyan domain nevet válassz, amiben benne van az adott város neve. Példa: KertepitesPecs.hu

Ez ismét jó választás lehet SEO szempontból, mindamellett, hogy az ügyfelek is könnyen megjegyzik. 

5. Kerüld a számokat, és a kötőjeleket!

A domain név választás során kerüld a számokat és ne használj kötőjelek. Tegyük fel ha valaki ajánlja a szolgáltatásod és a domain névben szám van, akkor a potenciális nem fogja tudni, hogy a szám a domain névben 5 vagy öt.

Amennyiben szükség van erre a domain névre akkor célszerű megvásárolni mindkét variációt, és az egyikre irányítani.

6. Legyen emlékezetes!

Több millió regisztrált domain név létezik, ezért fontos, hogy a domain neved fülbemászó és könnyen megjegyezhető legyen. 

Ha már kitaláltál egy nevet, oszd meg közeli barátaiddal! Így meggyőződhetsz arról, hogy vonzóan hangzik-e és van-e értelme mások számára is.

Van egy remek domain név ötleted? Akkor regisztráld a domain nevet még ma, készítsd el weboldalad, még mielőtt valaki más megteszi ezt!

7. Nézd meg, hogy regisztrálható-e!

Győződj meg arról, hogy az általad kiválasztott domain név nem védett, szerzői jogvédelem alatt áll, vagy nem használja egy másik cég. 

Ez hatalmas jogi zűrzavart eredményezhet, ami egy vagyonba kerülhet neked.

8. Használj megfelelő domain név kiterjesztést!

A kiterjesztések a webcímek végén található utótagok, például .com vagy .hu. 

Ezeknek speciális felhasználási lehetőségei lehetnek, ezért győződj meg róla, hogy olyat választasz, amelyik megfelel a vállalkozásodnak. A .com domain végződés messze a legnépszerűbb, de nehéz lehet rövid és emlékezetes .com domain nevet találni, mivel már olyan régóta létezik.

Ha a vállalkozásod Magyarországra összpontosul akkor javaslom a .hu domain vásárlást.

9. Védd le és építsd márkád!

Márkád védelme érdekében vásárolj különböző domain kiterjesztéseket, valamint domain neved helyesírási hibás változatait is!

Ez megakadályozza, hogy a versenytársak más változatokat regisztráljanak, és biztosítja, hogy ügyfeleid az te weboldaladra irányuljanak, még akkor is, ha elgépelik a domain nevet.

10. Ne gondolkozz sokat!

A domain nevek gyorsan elkelnek. 

Szerencsére olcsók is, ezért regisztráld a kiválasztott domain neveid minél hamarabb. 

Rengeteg szolgáltató van, aki biztosít domain neveket, egy gyors Google keresés és máris kezdheted a regisztrációs folyamatot.

11. Használj domain név generátort!

Az utolsó domain név választás tippek pedig nem más mint a domain név generátor.

A domain nevek gyors generálásának nagyszerű módja a domain név generátor használata. Ez inkább angol nyelven hasznos, de jó inspiráció lehet ha magyar domain nevet szeretnél regisztrálni.

Ez az egyszerű eszköz lehetővé teszi, hogy egy gombnyomással azonnali domainnevek listáit hozzuk létre. Ennek eredményeképpen a tökéletes URL-név kitalálása sokkal gyorsabb lesz, mintha egyedül próbálnál domain neveket kitalálni.

Még mindig gondot okoz a domain név választás?

Bízom benne, hogy a fent említett tippek segíteni fognak a domain választásban.

Ha mégsem akkor írj nekem bátran, segítek!

Domain név választás: Gyakran ismételt kérdések

Végezetül nézzünk meg pár gyakran ismételt kérdés amit az elmúlt években rengetegszer kérdeztek tőlem a domainekkel kapcsolatban.

Mi az a domain?

A domain név, a weboldalad címére utal. Ezt írják be a felhasználók a böngésző kereső sávjába, hogy közvetlenül elérjék a weboldalad. A domain név egyedi, és nem osztható meg különböző webhelyek között. Például: davidkovacs.com

Mennyibe kerül egy domain név?

Ez függ attól, hogy milyen kiterjesztésű domaint szeretnél vásárolni. Egy .hu domain 1700 Ft;- + ÁFA/ év, viszont egy .com domain 3900 Ft;- /év. Ez függ a szolgáltatótól is, de nagyjából ilyen összeggel kell kalkulálni domain vásárlásnál.

Természetesen akadnak prémium domain nevek, amik akár több millió forintba is kerülhetnek.

Hogyan tudok domain nevet vásárolni?

Domain vásárlás egyszerűen megoldható bármely domain szolgáltatón keresztül. Általában elegendő egy fiókot létrehozni majd bankkártyával online megvásárolni a domain nevet. 

A domain névvel kapcsolatos tudnivalókat pedig a szolgáltató az általad regisztrált email címre elküldi. Ezt követően szükséged lesz egy tárhelyre, hogy a kiválasztott domain neven el tudd készíteni weboldalad.

Ingyenes domain név

Több szolgáltató is biztosít ingyenes domain nevet tárhely vásárlás esetén. Javaslom, hogy nézz körbe a piacon és válaszd azt ami számodra a legmegfelelőbb.

Konklúzió

A domain név választás nem egyszerű, de nem is kell túlbonyolítani. Vásárold meg azt, amit jónak gondolsz és kezdj el dolgozni weboldaladon, majd az online marketing stratégián!

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól! 

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.