Kulcsszavak a szövegben: Hol, mikor és hogyan használjuk?

Hány alkalommal és hogyan használjunk kulcszavakat a szövegben? Ha ez a kérdés foglalkoztat akkor jó helyen jársz!

Kulcsszavak a szövegben elengedhetetlenek ha organikus forgalmat szeretnél terelni weboldaladra a Google keresőből. 

Ebben a cikkben megmutatom, hogy hol és milyen formában kell kulcsszavakat használni egy SEO optimalizált szövegben.

Mivel a keresőmotorok kulcsszavakat használnak az eredmények szűrésekor, ezért fontos, hogy tisztában légy azzal, hogy hogyan használd helyesen a kulcsszavakat a szövegben.

A cél minden esetben az, hogy a tartalmad nagyobb eséllyel legyen megtalálható, indexelve és rangsorolva a Google keresőben.

Bár sok vélemény létezik arról, hogyan használd a kulcsszavakat, szeretnék egy alapvető és gyors lépésről-lépésre történő útmutatót adni arról, hogyan használd helyesen és biztonságosan a kulcsszavakat bármilyen típusú SEO tartalomban, amit írsz vagy posztolsz.

Tartalomjegyzék

Kulcsszavak jelentése

kulcsszavak-a-szövegben

A kulcsszavak (más néven "SEO kulcsszavak", "kulcskifejezések" vagy "keresőkérdések") olyan szavak és kifejezések, amelyeket a felhasználók beírnak a keresőmotorokba, hogy információt találjanak egy adott témában.

Kulcsszavak használata a szövegben

Most, hogy már tudjuk azt, hogy mik a kulcsszavak nézzük meg, hogyan kell használni őket.

Amikor arról beszélünk, hogy hány kulcsszóra kell összpontosítani egy oldalon, a válasz nagyban függ a használni kívánt kulcsszavaktól, attól, hogy mennyire kapcsolódnak egymáshoz, és hogy segítenek-e a tartalom üzenetét előremozdítani. 

A SEO szempontjából 3 fő kulcsszó típus létezik:

  1. Elsődleges kulcsszó
  2. Másodlagos kulcsszavak
  3. További kulcsszavak

Elsődleges kulcsszónak kell az egész cikk fő fókuszában állnia, így a címnek és az azt követő tartalomnak ezt kell tükröznie. Nem igazán tudsz 2 különböző témáról jó tartalmat írni egy cikkben, ezért csak egy elsődleges kulcsszót kell használni.

A másodlagos kulcsszavak az elsődleges kulcsszót kiegészítő kulcsszavak, de csak variációk. Általában egy fő téma 3-5 fő beszédtémát tartalmaz, ezért van értelme egy pár ilyen másodlagos kulcsszót használni.

A kiegészítő kulcsszavak csak bármilyen más kapcsolódó kulcsszó, amely másképp van megfogalmazva vagy írva, mint az első kettő, de ugyanazt jelenti. Tipikusan a long tail kulcsszavak tartoznak ebbe a kategóriába.

Mit mond erre a Google?

A Google egyik tanácsadója az alábbi választ adta a kulcsszavak használatára.

„Általában nem hiszem, hogy számít vagy van értelme annak, hogy hányszor használsz egy kulcsszót egy oldalon. Amikor természetesen írsz, általában ez magától megoldódik.” – John Mueller, Google tanácsadó

Tehát ne csak a kulcsszavak számát nézd, hanem azt, hogy amikor visszaolvasod azt amit írsz az értelmes vagy sem.

Hol használjuk a kulcsszavakat a szövegben?

Most pedig nézzük meg azt, hogy mire kell fókuszálni, amikor a kulcsszavak szövegben való elhelyezésről beszélünk.

Cím

Ha lehetséges, használd a kulcsszót a tartalom címében. Mivel a Google ezt a címet a meta leírással párosítja, hogy képet adjon arról, miről szól a tartalmad, a kulcsszó szerepeltetése a címben nagyon hasznos.

Ha a kulcsszó nem használható természetesen a tartalom címében, akkor használj egy olyan variációt, amely még mindig átadja a cikk lényegét.

Alcím

A alcímek olyan formázási eszközök, amelyet a legtöbb szövegszerkesztő kínál, hogy segítsen neked a szöveg tagolásában.

A tartalom tagolására szolgáló címsorok segítségével vizuálisan is eljuthat az olvasó a legfontosabb pontokhoz, illetve azokhoz, amelyek a leginkább érdeklik.

Első bekezdés

Sok SEO szakértő úgy véli (többek között én is), hogy a Google nagyobb jelentőséget tulajdonít a tartalom első 200 szavának.

Ennek oka az, hogy általában a cikk első 100-200 szava az, ahol a tartalomíró megadja a bevezetőjét. Mivel a legtöbb olvasó csak akkor folytatja a cikket, ha a bevezetés jó, logikus, hogy ez is egy Google rangsorolási tényező lehet.

Tartalomban

A látszólag SEO-központú digitális világban könnyű elfelejteni, hogy valójában az olvasó az első.

Tehát mindig az olvasónak írj, ne a Google keresőnek!

Fontos hogy a kulcsszavakat a tartalomban természetesen módon használd. A tartalmaid emberek nem pedig robotok fogják olvasni.

SEO cím

Igen SEO-címet írtam, nem pedig a cikk címet, ahogy korábban. 

Ez hasonló a meta leíráshoz abban a tekintetben, hogy ez az oldal neve, amelyet a felhasználók a keresőmotorok találati oldalain (SERP) látnak, amikor egy kulcsszavas kifejezésre keresnek. 

Ez a cím kattintható lesz a SERP-ekből, és a felhasználót közvetlenül az oldaladra vezeti.

Meta leírás

Ez az egyik legalapvetőbb módja a SEO kulcsszavak hozzáadásának, de gyakran figyelmen kívül hagyják

A meta leírás egy egyszerű összefoglalóként működik, amely leírja, hogy miről szól a tartalom, így a kulcsszó szövegben való elhelyezése segít a Google-nek jobban szűrni az eredményeit. 

Mi az a meta leírás?

A meta leírás egy 160 karakteres (vagy 20-25 szavas) leírás arról, hogy miről szól az oldalad. Ez a leírás jelenik meg az oldal neve és URL címe alatt, amikor az emberek egy kulcsszavas kifejezésre keresnek a keresőmotorokban.

URL

Amikor kulcsszavak hozzáadásáról van szó a weboldaladhoz, mindig törekedj arra, hogy az elsődleges kulcsszavadat az általad írt cikk URL-címében helyezd el

Ha elvégezted a fenti lépéseket, és az elsődleges kulcsszavadat a cikk címébe tetted, akkor annak automatikusan szerepelnie kell az URL-címben, amikor publikálni fogod azt. De még akkor is, ha a címed hasonlít a fő kulcsszóra, de nem tartalmazza azt teljesen, akkor utólag kell módosítanod az oldal URL-jét, hogy tartalmazza azt.

Kép név

Először is, ha nem használsz képeket a tartalmak megírása során, akkor KÉRLEK, hogy tedd meg! 

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mennyi lehetőséget hagysz ki, ha nem használsz valamilyen vizuális jelzést, hogy segítsd olvasóid és leendő ügyfeleid oktatását, és tájékoztatását.

A képek és a tartalomírás (és ami azt illeti, a videók) tökéletesen működnek, ha a felhasználók bevonásáról van szó.

Nevezd el a képet amit feltöltész és add hozzá a megfelelő kulcsszót lehetőség szerint a feltöltésnél.

Horgony szöveg

Ha egy kulcsszót horgony szöveges hivatkozásként használsz a tartalmadban, az azt jelenti, hogy van egy hely, ahol még több információt találsz az adott szóval kapcsolatban. 

Ez segít abban, hogy a kulcsszóra és annak relevanciájára a linkelt tartalom szempontjából további hangsúlyt helyezz. 

Hogyan alkalmazható mindez a cikkre vonatkozóan, amelyet éppen írsz?

A kulcsszavak horgonyszöveges hivatkozásként való használata a cikkeidben segíthet MÁS oldalaknak a weboldaladon. Ezt úgy is nevezik, hogy belső linkstruktúrát hozol létre, amely megmutatja a Google-nek, hogy a pontos kulcsszavas kifejezésekhez hol vannak a legfontosabb cikkek. 

Ha ennek megfelelően tudod megtervezni a tartalmaidat, akkor ez befolyásolja majd a weboldalad rangsorolását a keresőben.

Konklúzió

Cikkenként összesen 3-8 kulcsszóra összpontosíts (elsődleges, másodlagos és kiegészítő).

  • Adj kulcsszavakat a Meta leírásokhoz, a címhez és az oldal URL-jeihez.
  • Használj kulcsszavakat a címben, a fejlécekben és az Alt-Image címkékben.
  • Helyezz el kulcsszavakat az első és az utolsó bekezdésbe, és egyenletesen az egész cikkbe.
  • Ha nem működik természetesen, ne használd a kulcsszavakat. A kulcsszavaknak relevánsnak és a tartalomra nagymértékben alkalmazhatónak kell lenniük, ha a szó furcsa vagy nem illik bele, használd a megfelelő, értelmes változatát.
  • A kulcsszavakkal teletűzdelt tartalom senkinek sem segít, és a Google nem fogja rangsorolni a tartalmadat.

Lényegében minden itt van, amit tudni akartál arról, hogyan használd a kulcsszavakat a szövegben. Van valami hozzáfűznivalód a kulcsszavak SEO célú használatával kapcsolatban? Írj nekem bátran!

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól!

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.