Google Search Console használata lépésről-lépésre (2024)

Ez az útmutató tartalmaz mindent, amit a Google Search Console használatáról tudni kell.

A Google Search Console (GSC) az egyik legfontosabb eszköz a weboldal tulajdonosok, webmesterek és SEO szakemberek számára, amely lehetővé teszi számukra, hogy jobban megértsék weboldaluk teljesítményét a Google keresési eredményeiben és hatékonyabban optimalizálják azt. 

Ebben az útmutatóban bemutatom neked lépésről-lépésre, hogy, mire jó és, hogy hogyan használhatod a Google Search Console-t.

Tartalomjegyzék

Mi az a Google Search Console?

(Kapcsold be a magyar feliratozást, ha nem tudsz angolul.)

A Google Search Console (korábban Google Webmaster Tools) egy ingyenes eszköz, amelyet a Google kínál weboldal  tulajdonosoknak és webmestereknek. 

Célja az, hogy segítsen jobban megérteni weboldaluk teljesítményét a Google keresőjében. 

A Google Search Console többféle adatot és információt kínál, amelyek segítenek az oldalak indexelésének és teljesítményének javításában.

Fontosabb jellemzők

 • Keresési forgalom elemzése: A GSC lehetővé teszi számodra, hogy megvizsgáld, mely kulcsszavakra kattintottak a felhasználók, és hogyan találtak rá weboldaladra a Google keresőben..
 • Indexelési információk: Ellenőrizheted, hogy a Google indexelte e a weboldalad oldalait, és értesítéseket kaphatsz az esetleges problémákról.
 • Hibaüzenetek kezelése: Ha a Google problémákat talál weboldaladon, például hibás linkeket vagy nem elérhető oldalakat, a GSC értesítéseket küld, hogy mielőbb javíthasd ezeket a problémákat.
 • Teljesítményelemzés: Részletes adatokat kapsz weboldalad látogatottságáról, kattintások számáról és a Google keresési eredményekben elért helyezésekről.

Mire jó a Google Search Console?

google-search-console-hasznalata

A Google Search Console segítségével mélyebben megismerheted weboldalad teljesítményét a Google keresőben, és megoldást találhatsz arra, hogyan növelheted weboldalad látogatottságát és miként javíthatod pozíciódat a Google találati listában.

Fontos előnyök:

 • Kulcsszóelemzés: Megtalálhatod a kulcsszavakat, amelyekre a felhasználók keresnek, és azt, hogy melyek hozzák a legtöbb látogatót. Ez lehetővé teszi, hogy tartalmaidat a releváns kulcsszavakra optimalizáld.
 • Indexelési ellenőrzés: Ellenőrizheted, hogy a Google indexelte e a weboldalad oldalait, és értesítéseket kaphatsz az esetleges problémákról.
 • Teljesítményfigyelés: Részletes adatokat kaphatsz a látogatók számáról, a kattintások számáról és a keresőben elért helyezésekről. 

Ezek az információk mind segítenek neked abban, hogy megtudd, mely tartalom működik jól és melyik nem.

Miben különbözik a Google Search Console a Google Analytics-től?

Fontos megérteni, hogy a Google Search Console és a Google Analytics két különböző eszköz, és kiegészítik egymást a webanalitika és a weboldal optimalizálás terén.

 • Google Search Console: A GSC főként a Google keresőjéből érkező forgalomra összpontosít. Segít az oldalak indexelésének és teljesítményének nyomon követésében, valamint az organikus keresésből érkező látogatók viselkedésének elemzésében.
 • Google Analytics: A Google Analytics egy átfogó webanalitikai platform, amely mindenféle forgalmat nyomon követ, nemcsak a Google-ből érkezőt. Az oldalak teljesítményét, a látogatók viselkedését és konverzióit elemzi.

Mivel a két eszköz különböző adatokat és információkat kínál, sok weboldal tulajdonosnak és webmesternek érdemes mindkettőt használni a teljeskörű webanalitika és optimalizálás érdekében.

Kinek ajánlott a Google Search Console használata?

A Google Search Console használata minden weboldal tulajdonosnak, webmesternek és SEO szakembernek ajánlott, aki szeretné optimalizálni weboldalát a Google keresőjében való jobb teljesítmény érdekében.

Ez magában foglalhatja:

 • Webhelytulajdonosok: Akik jobb helyezést szeretnének elérni a Google keresőjében és növelni weboldaluk látogatottságát.
 • Webmesterek: Akik felelősek a weboldal technikai részleteiért, és szeretnék ellenőrizni a Google indexelési és teljesítmény adatokat.
 • SEO szakemberek: Akik szeretnék optimalizálni ügyfeleik weboldalait a keresőoptimalizálás legújabb irányelvei szerint.

Most, hogy tisztáztuk, mi is a Google Search Console és kinek ajánlott, nézzük meg, hogyan lehet elkezdeni használni.

Google Search Console belépés

A Google Search Console használatához először is be kell jelentkezned a Google-fiókodba vagy létre kell hoznod egyet, ha még nincs Google fiókod. 

Ha már van fiókod, kövesd ezeket a lépéseket a belépéshez:

 1. Nyisd meg a Google Search Console weboldalát a böngésződben.
 2. Kattints a „Bejelentkezés” gombra a jobb felső sarokban.
 3. Jelentkezz be a Google-fiókodba a felhasználóneved és a jelszavad megadásával.

Miután sikeresen bejelentkeztél, tovább léphetsz a Google Search Console használatához.

Hogyan állítsd be a Google Search Console-t?

google-search-console-weboldal-hozzaadas

Amint bejelentkeztél a Google Search Console felületére, be kell állítanod a weboldalad.

Kövesd ezeket a lépéseket:

 1. Kattints a „Webhely hozzáadása” vagy „Property hozzáadása” gombra a kezdőképernyőn.
 2. Add meg a weboldalad URL-jét, majd kattints a „Folytatás” gombra.
 3. Válaszd ki a webhely hitelesítési módszerét. A leggyakoribb módszer a „Domain hitelesítés,” amelyhez DNS-bejegyzéseket kell módosítani a webhely szolgáltatójánál.
 4. Kövesd a megadott utasításokat a hitelesítés befejezéséhez.

Amikor a hitelesítés sikeres, a Google elkezdi indexelni weboldaladat, és adatokat gyűjteni róla. 

Ez néhány napig vagy akár hetekig is eltarthat, szóval légy türelmes.

Most, hogy sikeresen beállítottad a weboldalad a Google Search Console-ban, lássuk, hogyan adhatsz hozzáférést másoknak a rendszerhez.

Hogyan adj hozzáférést a Google Search Console-hoz?

google-search-console-felhasznalo-hozzaaadas

Ha weboldaladat több ember kezeli, vagy szeretnél szakértőket meghívni a Search Console használatára, fontos, hogy megfelelő hozzáférést adj nekik. 

Íme a lépések:

Belépve a Google Search Console-ba, kattints a bal felső sarokban található weboldal kiválasztó menüre, majd válaszd ki azt a weboldalt, amelyhez hozzáférést szeretnél adni.

 1. Kattints a „Beállítások” ikonra a bal oldalon található menüben.
 2. Válaszd ki a „Felhasználók és hitelesítés” lehetőséget.
 3. Kattints a „Felhasználó hozzáadása” gombra.
 4. Add meg a hozzáférő személy e-mail címét, majd válaszd ki a szerepkört. A szerepkörök lehetnek például „Tulajdonos,” „Teljes hozzáférésű” vagy „Néző.”
 5. Kattints a „Meghívás elküldése” gombra, és az illető e-mail címére elküldik a meghívást.

Most már az új felhasználó is hozzáférést kap a Google Search Console-hoz, és együtt dolgozhattok weboldalad optimalizálásán.

Google Search Console használata

google-search-console-hasznalata-riport

Amikor be van állítva és bejelentkeztél a Google Search Console-ba, elkezdheted használni az eszközt. 

Itt van néhány kulcsfontosságú funkció és lépés, amit érdemes megismerned:

Keresési forgalom elemzése

A bal oldali menüben válaszd ki a „Teljesítmény” lehetőséget. Itt láthatod a weboldaladra irányuló keresési forgalmat, beleértve a kattintások számát, a megjelenítéseket és a kattintási arányt.

Kulcsszóelemzés

A „Teljesítmény” fül alatt található „Keresési kifejezések” részben megtekintheted, hogy mely kulcsszavakra kattintottak a felhasználók, és melyek hozták a legtöbb forgalmat.

Indexelés ellenőrzése

A bal oldali menüben válaszd ki az „Indexelési állapot” lehetőséget. Itt ellenőrizheted, hogy a Google indexelte e a weboldalad oldalait, és láthatod az esetleges indexelési problémákat.

Hibaüzenetek kezelése

A „Indexelési állapot” alatt található „Fedezett és indexelt” részben megtalálod a weboldaladon található esetleges hibákat és problémákat.

Google Search Console riportok

A Google Search Console különböző riportokat kínál, amelyek segítenek abban, hogy jobban megértsd weboldalad teljesítményét és optimalizálási lehetőségeit. 

Néhány példa a riportokra:

Teljesítményriport

A „Teljesítmény” fül alatt található riportban láthatod a kattintásokat, a megjelenítéseket, a kattintási arányt és az átlagos pozíciót a Google keresési eredményeiben.

Indexelési riport

Az „Indexelési állapot” alatt található riport segít nyomon követni, hogy melyik oldalaidat indexelte a Google, és milyen esetleges problémákat találtak.

Experience riport

A Page Experience riport összefoglalja a weboldalad látogatóinak felhasználói élményét.

Google Search Console SEO beállítások

Az SEO beállítások segíthetnek abban, hogy weboldalad még hatékonyabban szerepeljen a Google keresőjében.

Weboldal beküldése indexelésre

Az „Indexelési állapot” alatt található „URL-k beküldése” lehetőséget használva kézzel is beküldhetsz URL-eket a Google indexeléséhez.

Sitemap beküldése

A „Sitemapok” részen keresztül beküldheted weboldalad sitemapjét, ami segíthet a Google-nek abban, hogy hatékonyabban indexelje oldalaidat.

Core Web Vitals vizsgálata

Az „Központi webes mutatók” részben ellenőrizheted weboldalad teljesítményét a Google alapvető webes mutatóival, mint például a gyorsaság, az interaktivitás és a stabilitás.

Oldalra mutató linkek ellenőrzése

A „Linkkijavítás” lehetőség alatt ellenőrizheted, hogy mely weboldalak mutatnak linket a te webhelyedre, és módosíthatod az esetleges hibás linkeket.

Összes kattintás és átlagos kulcsszó pozíció

A „Teljesítmény” részen belül megtalálhatod az „Átlagos pozíció” métrikát, amely segít nyomon követni, hogy mely kulcsszavakon hol helyezkedik el webhelyed a Google találati oldalain.

Hogyan javítsd weboldalad teljesítményét?

A Google Search Console által nyújtott információk alapján könnyen megteheted a következő lépéseket:

 • Optimalizáld weboldalad tartalmát a kulcsszavakra, amelyekre a felhasználók leginkább keresnek.
 • Javítsd a weboldalad sebességét és teljesítményét, különös tekintettel a Core Web Vitals mutatókra.
 • Ellenőrizd és javítsd a weboldaladon található hibás linkeket és hibákat.

Kövesd nyomon weboldalad látogatottságát és helyezését a Google keresési eredményeiben, és reagálj az esetleges problémákra.

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a "Core Web Vitals," és miért fontos a Google Search Console-ban?

A „Core Web Vitals” olyan web teljesítmény-mutatók gyűjteménye, amelyek segítenek megmérni weboldalad sebességét, interaktivitását és stabilitását. A Google Search Console-ban található Core Web Vitals jelentések segítenek azonosítani, hogy weboldalad mennyire teljesít jól ezekben a fontos területeken. Jobb teljesítmény ezen a téren javíthatja weboldalad rangsorolását a keresési eredményekben.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy weboldalam mobilbarát-e a Google Search Console segítségével?

A Google Search Console lehetővé teszi számodra, hogy ellenőrizd, hogy weboldalad mennyire mobilbarát. Ehhez válaszd ki az „Experience” opciót, majd kattints a „Mobile usability” fülre. Itt láthatod a keresési eredményeket mobil eszközökön és asztali számítógépeken. Ha látod, hogy mobilbarát jelöléssel jelenik meg a találati listában, az azt jelzi, hogy a Google a weboldalt mobilbarátnak találja.

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy a Google milyen kulcsszavakra találta meg a weboldalamat?

A Google Search Console lehetővé teszi, hogy megtekintsd, mely kulcsszavakra kattintottak a felhasználók, és hogyan találtak rá weboldaladra. Ehhez válaszd ki a „Teljesítmény” opciót, majd kattints a „Keresési kifejezések” részre. Itt megtalálod a kulcsszavakat, amelyekre a felhasználók kattintottak, és azokhoz kapcsolódó statisztikákat.

Hogyan lehet beállítani a Google Search Console-t többnyelvű weboldalakhoz?

Ha több nyelvű weboldallal rendelkezel, a Google Search Console-ban beállíthatod külön-külön a nyelveket és a lokalizált tartalmat. Ehhez válaszd ki a weboldalad, majd kattints a „Nyelvi változatok” opcióra a bal oldali menüben. Itt hozzáadhatsz külön nyelvi változatokat és monitorozhatod azokat.

Milyen gyakran kell ellenőrizni a Google Search Console-t?

A Google Search Console-t rendszeresen kell használni az ellenőrzéséhez és optimalizálásához. A legjobb gyakorlat az, hogy hetente vagy havi rendszerességgel ellenőrizd a GSC-t, hogy nyomon kövesd a változásokat, és időben reagálhass potenciális problémákra vagy optimalizálási lehetőségekre. Az eszköz folyamatos használata segít a weboldalad folyamatos fejlesztésében és a jobb találati pozíciók elérésében a Google keresési eredményeiben.

Konklúzió

A Google Search Console egy nagyon hasznos eszköz, amely lehetővé teszi weboldalak tulajdonosainak és webmestereinek, hogy jobban megértsék és optimalizálják weboldalaikat a Google keresőjében. 

Személy szerint én is használom heti rendszerességgel, és minden ügyfelem weboldalába is be van kötve.

Az útmutatóm segítségével beállíthatod és használhatod ezt az eszközt, és megtanulhatod, hogyan érhetsz el jobb eredményeket a keresőben. 

Azoknak, akik komolyan veszik az online jelenlétüket és szeretnék maximalizálni a látogatóik számát, a Google Search Console nélkülözhetetlen eszköz! 

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól!

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.