WordPress képek optimalizálása 10 lépésben

Ebben a cikkben részletesen bemutatom, hogyan optimalizáld WordPress weboldalad képeit. Tapasztalatokon alapuló ötleteket osztok meg veled, amik a legtöbbet hozzák majd ki a WordPress oldalad láthatóságából, kép minőségéből és betöltési sebességéből.

Vágjunk is bele!

Tartalomjegyzék

Mi az a kép optimalizálás (vagy kép SEO)?

wordpress-képek-optimalizálása

A képek optimalizálása a képek keresőmotorok számára történő optimalizálásának gyakorlatára utal, amely során a képeket átgondolt alt szöveggel, megfelelő feliratokkal, megfelelő fájlméretekkel és egyéb beállításokkal optimalizáljuk.

A kép optimalizálás nem csupán egy egyszerű lépés, hanem egy összetett folyamat, amely során több tényezőt is figyelembe kell venni. 

A cél nem csak a szemet gyönyörködtető vizuális élmény, hanem a weboldal hatékonyabb működése és a keresőmotorok számára való könnyebb értelmezhetőség. 

Egy optimalizált kép szorosan összefonódik a weboldal látogatói élményével és a keresőmotorok rangsorolásával is.

Miért fontos a weboldal képek optimalizálása?

A felhasználók elvárják a gyors oldalbetöltést és a vizuálisan vonzó, magas minőségű képeket. 

Emellett a keresőmotorok is a gyors oldalakat és a jól optimalizált képeket részesítik előnyben. 

Egyrészt a felhasználói élmény miatt, másrészt a Google és más keresőmotorok rangsorolásához optimalizált weboldalak miatt. 

Tehát az optimalizált képek nem csupán esztétikai kérdés, hanem kulcsfontosságú tényezői egy hatékony online jelenlétnek és az organikus forgalom generálásának.

WordPress képek optimalizálása lépésről-lépésre

Egyszerű és hatékony módszereken keresztül vezetlek végig, hogy weboldalad képei ne csak lenyűgözőek legyenek, hanem optimálisan működjenek a sebesség és a SEO terén is.

1. Lépés: Megfelelő fájltípus kiválasztása

Az első és alapvető lépés a megfelelő fájltípus kiválasztása. 

A választás a kép tartalmától és a funkcionalitástól is függ, de általánosságban elmondható, hogy a JPEG ideális fotókhoz, a PNG átlátszó háttérhez, míg a WebP remek választás lehet, ha a fájlméret a fő szempont. 

Használj kompressziós eszközöket is, mint például a MozJPEG, hogy még tovább optimalizálhasd a fájlok méretét.

Tipp: Használd a WebP formátumot, ha a böngésződ támogatja, mivel ez a formátum kiváló minőséget biztosít kis fájlmérettel.

2. Lépés: Képek átméretezése

Ne tölts fel nagy méretű képeket a weboldaladra, mert az lassíthatja az oldalbetöltést. 

Az alapértelmezett WordPress méret beállításokat a média beállításokban egyszerűen módosíthatod, hogy azok illeszkedjenek az oldalad elrendezéséhez. Ha a weboldal gyorsítás a cél, akkor a képek nagysága kulcsfontosságú. 

Tipp: Állítsd be a kiemelt képek méretét az oldal szélességéhez illeszkedően a legjobb eredmény érdekében.

3. Lépés: Képek tömörítése

A képek tömörítése nélkül a fájlméretek meglehetősen nagyok lehetnek, ami lassíthatja az oldalbetöltést. Használj online eszközöket, mint a TinyPNG vagy a Compressor.io, vagy a WordPress bővítményeket, például a Smush, hogy automatikusan optimalizálják a képeidet feltöltésbél.

Tipp: Finomhangold a tömörítési szintet a képek minőségének megfelelően.

4. Lépés: Alt szöveg használata

Az alt szöveg nem csak a felhasználó szempontjából fontos, hanem a keresőmotoroknak is segít a kép tartalmának megértésében. Ne csak az automatikusan betöltött szöveget használ, hanem adj hozzá kulcsszavakat és pontos leírást.

Tipp: Használj informatív alt szöveget, amely tükrözi a kép tartalmát, és adj hozzá releváns kulcsszavakat.

5. Lépés: Releváns kép fájlnév használata

A fájlnév kiválasztása is befolyásolja a képek optimalizálását. Ne használj számokkal vagy egyéb karakterekkel ellátott neveket, hanem válassz leíró és kulcsszavas nevet. Például, ha egy fekete bőrtáskát ábrázol a kép, használd a „fekete-bor-taska.jpg” elnevezést.

Tipp: Kerüld a felesleges karaktereket a fájlnévben, és használj kötőjelet a szavak között.

6. Lépés: Képfelirat használata

A képfeliratok nem csak esztétikai célokat szolgálnak, hanem további lehetőséget kínálnak a keresőmotoroknak a tartalom értelmezésére. Rövid, lényegre törő szöveggel emelheted ki a kép legfontosabb részleteit.

Tipp: A képfelirat lehetőséget ad a történetmesélésre vagy további információk megosztására.

7. Lépés: Gyorsítótár használata

Engedélyezd a WordPress beépített gyorsítótárfunkcióját, hogy csökkentsd a szerverrel való kérések számát. Ezenkívül fontolj meg Content Delivery Network (CDN) szolgáltatások használatát, amelyek tovább optimalizálják a képek szállítását a világ különböző részeire.

Tipp: A CDN használata különösen fontos, ha a látogatóid a világ különböző pontjairól érkeznek a weboldalra.

8. Lépés: Lazy Load használata

A Lazy Load technika segít csökkenteni az oldalbetöltési időt, mivel csak azok a képek töltődnek be, amelyek a felhasználó által láthatók az adott pillanatban.

Tipp: A legtöbb modern WordPress téma már támogatja a Lazy Load funkciót, de ellenőrizd a beállításokat, hogy biztos legyél benne.

9. Lépés: Használj egyedi és eredeti képeket

Az egyedi képek nemcsak szépek és egyediek, hanem segítenek kiemelkedni a tömegből és erősítik a márkaidentitást. Készíts fotókat termékeidről, a cég mögötti sztoriról vagy akár a munkatársaidról, hogy személyesebbé tegye az oldalt.

Tipp: Készíts egyedi képeket saját eszközöddel, és keress olyan témákat, amelyek a konkurenciádnál kevésbé ismertek.

10. Lépés: Maradj naprakész a SEO trendekkel

A SEO területe folyamatosan változik, és fontos, hogy lépést tarts a legújabb trendekkel. 

Kövesd a szakmai blogokat, használj megbízható forrásokat, és alkalmazd az új ismereteket a képoptimalizálás során.

Tipp: Próbáld ki a strukturált adatok használatát a képek esetében is, például a JSON-LD formátumban, hogy további információkat adj a keresőmotoroknak.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy a WordPress oldalamon lévő képek megfelelően vannak-e optimalizálva?

Használhatsz online eszközöket, például a Google PageSpeed Insights vagy a GTmetrix, hogy ellenőrizd weboldalad sebességét és a képek optimalizálását. Emellett a WordPress admin felületen is ellenőrizheted a képek méreteit és minőségét.

Miért kell átméretezni a képeket a WordPress oldalamon?

Az átméretezés segít elkerülni a lassú oldalbetöltést és felesleges adatforgalmat. Az optimális méretek beállítása segít a látogatóknak gyorsabban betölteni és böngészni az oldalt, különösen mobil eszközök esetén.

Mikor és miért használjak gyorsítótárat WordPress képeknél?

A gyorsítótár használata csökkenti a szerverrel való kérések számát, felgyorsítva az oldalbetöltést. Ez különösen hasznos, amikor a weboldal látogatói világszerte eloszlanak. A Content Delivery Network (CDN) szolgáltatások további optimalizációt biztosítanak a képek terjesztésében.

Miért fontos a saját és eredeti képek használata?

Az egyedi és eredeti képek segítenek az oldalnak kitűnni a versenytársak közül. Az ilyen képek erősítik a márkát, és személyesebbé teszik a weboldalt. Emellett segítenek elkerülni a szerzői jogi problémákat, és megőrzik a weboldal egyediségét.

Miért javasolt a képek tömörítése WordPress oldalamon?

A képek tömörítése csökkenti a fájlméretüket, így gyorsabb oldalbetöltést és alacsonyabb adatforgalmat eredményez. Egy hatékony tömörítés megtartja a képminőséget, miközben minimalizálja azokat az erőforrásokat, amikre a weboldalnak szüksége van.

Konklúzió

A WordPress képek optimalizálása nem csupán egy egyszeri feladat, hanem egy folyamatos odafigyelést igényel. 

Az itt bemutatott 10 lépés és tippek segítenek abban, hogy ne csak látványos, hanem gyors és SEO-barát weboldalt hozz létre. 

Ne feledjük, minden apró részlet számít a sikerhez, és a képek optimalizálása az egyik kulcselem az online jelenlét sikerességéhez.

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól! 

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.