Hogyan legyél virtuális asszisztens (és találj távmunkát otthonról!)

Virtuális asszisztens szeretnél lenni? Vagy érdekel az, hogy mi szükséges hozzá?

Ha a válasz igen, akkor jó helyen jársz, mert ebben a cikkben összegyűjtöttem az összes olyan kérdést és választ ami a virtuális asszisztens témakörrel kapcsolatos.

A cikk elolvasását követően tisztában leszel azzal, hogy milyen lépéseket kell tenned ahhoz, hogy sikeres virtuális asszisztens legyél.

Kezdjük is az alapoktól!

Tartalomjegyzék

Kik azok a virtuális asszisztensek?

virtuális-asszisztens

A virtuális asszisztens egy független szerződő, aki adminisztratív szolgáltatásokat nyújt az ügyfeleknek, miközben az ügyfél irodáján kívül dolgozik.

A virtuális asszisztens tipikusan otthonról végzi feladatait, de hozzáférése lehet a szükséges tervezési dokumentumokhoz is távolról, mint például a megosztott naptár.

Azok az emberek, akik virtuális asszisztens pozícióban dolgoznak, általában számos évnyi tapasztalattal rendelkeznek adminisztratív asszisztens vagy irodai ügyintéző területen.

Manapság új lehetőségek tárháza nyílik meg azon virtuális asszisztensek számára, akik jártasak a közösségi médiában, a tartalom igazgatásban, a blogposztok írásában, grafikai tervezésben és az internetes piacon.

Ahogyan az otthonról való munka egyre elfogadottabbá válik mind a munkáltatói, mind a dolgozói oldalról, a virtuális asszisztens segítségeire egyre nő az igény.

Ki alkalmaz virtuális asszisztenst?

A virtuális asszisztens egyre ígéretesebbé válik a kisebb vállalkozások és feltörekvő cégek számára, akik virtuális irodákat üzemeltetnek azért, hogy csökkentsék kezdetleges költségeiket és növeljék az internetes hatékonyságukat napi szinten.

Mivel a virtuális asszisztens egy független szerződő fél, a vállalkozásoknak nem kell biztosítaniuk ugyanazokat a juttatásokat vagy fizetniük ugyanazokat az adókat, amiket egy teljes munkaidős alkalmazott esetében kéne.

Továbbá, mivel a virtuális asszisztens távmunkát végez, nincs szükség íróasztal vagy bármilyen más munkaeszköz biztosítására a cég irodájában.

Egy virtuális asszisztenstől elvárható, hogy saját magának fizeti a szükséges eszközöket, mint például a számítógép, gyakran használt programok vagy a gyors internet szolgáltatás.

Virtuális asszisztens feladatai

A virtuális asszisztens bizonyos feladatai változóak lehetnek az ügyfél igényeinek és a szerződésben leírt feltételekhez mérten.

Néhány virtuális asszisztens adatrögzítő és nyilvántartási feladatokat végez, míg mások közösségi média felületeken osztanak meg posztokat vagy blogokra írnak cikkeket.

Egy jól képzett virtuális asszisztens kezelheti továbbá az utazással kapcsolatos ügyintézéseket, időpontokat egyeztethet, adatokat vihet be a rendszerbe és online fájlokat rendszerezhet.

Hogyan legyek virtuális asszisztens?

Mielőtt belefogsz, számításba kell venned az egyik legnagyobb nehézségét egy új vállalkozásnak, mint virtuális asszisztens. 

Hacsak nem ismersz valakit, akinek szüksége van egy virtuális asszisztensre, akkor az első ügyfeled megtalálása küzdelmes munka lehet.

Képben kell lenned a jelenlegi technológiával és irányadó divattal a szolgáltatásokkal kapcsolatban, amiket ajánlasz.

Szintén vedd figyelembe, hogy versenybe kell szállnod más virtuális asszisztensekkel, akik a tengeren túlról talán kevesebb bérért is dolgoznak.

Azért, hogy ezt kiküszöböld, magas színvonalat kell képviselned egy bizonyos területen, amihez jól értesz és különleges tudásra van hozzá szükség.

Ahhoz, hogy virtuális asszisztens legyél, először is szükséged lesz egy alapfelszerelésre: egy jól működő számítógépre és gyors internetelérésre.

A további lépések, mint például az ügyfelek igényeinek felmérése, illetve a munkakeresés, mind csak részletkérdések, amelyek rajtad állnak.

Mi szükséges ahhoz, hogy virtuális asszisztens legyek?

Nincsenek kemény és gyorsaságot igénylő betanulási elvárások a virtuális asszisztens pozíciót illetően, azonban sok ügyfél olyan virtuális asszisztens után kutat, akinek van némi magasabb képzettsége vagy különleges képzettsége.

Néhány digitális cég vagy társaság kurzusokat is ajánl fel és bizonyítványt garantál a virtuális asszisztens képesítést illetően.

Egy virtuális asszisztensnek értenie kell a technológiához, széleskörű számítástechnikai képességekkel kell rendelkeznie és magas szintű profizmust kell nyújtania az általánosan használt programok terén.

Továbbá, a szellemi rugalmasság is elvárás egy virtuális asszisztens számára.

Például egy könyveléssel foglalkozó cég virtuális asszisztensének ismernie kell az alapvető könyvelési feladatokat is.

Virtuális asszisztens típusok

A virtuális asszisztens sokszínűségéről sokáig lehetne beszámolni, hiszen ahányféle vállalkozás, annyiféle munkakör létezik ebben a szakmában. A következőben bemutatásra kerül három széleskörben ismert típus.

1. Közzöségi média, online marketing asszisztens

A közösségi média egy igencsak megkívánt terület manapság.

A kisebb vállalkozást vezetők átlagosan 6-10 órát töltenek egy héten a közösségi média felületeken, ezért szeretnének időt megspórolni azáltal, hogy virtuális asszisztenst bérelnek fel.

Lényegében a virtuális közösségi média asszisztens semmi más, mint egy távmunkát végző közösségi média ügyintéző, aki karbantartja a cég felületeit.

Kutatást végez, hogy friss tartalmakat gyártson a közösségi média posztokhoz, illetve beütemezi azok nyilvánosságra hozatalát.

2. Ingatlanos virtuális asszisztens

Az igazán befutott ingatlancég vezetők virtuális asszisztenseket bérelnek fel.

Itt szintén egy távmunkáról van szó, aki feladatok széleskörű palettáját látja el, mint például papírmunkák előkészítése és kitöltése, válaszolás az e-mailes megkeresésekre, találkozók beütemezése, de ide tartozik még a blogcikkek megírása és az adatbázisok kezelése is.

3. Virtuális kutatási asszisztens

Nyilvánvalóan, egy virtuális kutatási asszisztens több, mint valaki, aki csak internetes kutatást végez egy témában.

Ebben a pozícióban a feladatkörbe tartozik többek között az összegyűjtött adatok bemutatása írott, szöveges formában, vagy az új lehetőségek beazonosítása, amelyek a cég fejlődését szolgálják.

Mindezek mellett az új ügyfelek és a megfelelő eladók felkeresése is feladata lehet.

Mennyit keres egy virtuális asszisztens?

Egy virtuális asszisztens keresete nagyban függ a munkavégzőtől és a feladatoktól is.

A nagyobb vállalatok több munkával járnak, de ugyanakkor nagyobb fizetéssel is.

Kisebb vállalatok esetében és alkalmi projektek elvállalásával a virtuális asszisztens szorgalmától függ, hogy mennyi bevételre tesz szert.

A statisztikák alapján átlagosan egy virtuális asszisztens évi keresete elérheti körülbelül a 21,600,000 forintot is.

A virtuális asszisztens előnyei

Az ügyfél részéről, a virtuális asszisztens felbérlésének egyik nagy előnye a rugalmasság a szerződést illetően, amely rendszerint csak azokra a szolgáltatásokra vonatkozik, amely a munkavégzőre ki van szabva.

A megegyezési feltételektől függően néhány virtuális asszisztenst az feladatok után fizetnek, mintsem a ledolgozott órák számában mérve.

Ezzel ellentétben, a hagyományos alkalmazottak az irodai felállásban általában egy kiszabott óradíjban kapnak bérezést napokra lebontva.

A kisebb vállalkozást vezetők számára egy virtuális asszisztens felszabadíthat értékes órákat, hogy a vállalkozás növekedésére tudjanak koncentrálni és több jövedelmet kitermelni.

Ez könnyebb és költséghatékonyabb lehet bizonyos feladatok esetén, amelyek túl sok időt emésztenének fel olyan személy számára, aki nem túl jártas bennük.

A virtuális asszisztens hátrányai

Mielőtt belevágnál a virtuális asszisztensi munkák világába, érdemes tudatosnak lenni néhány hátránnyal kapcsolatban, amelyek a kezdetekben felmerülhetnek.

Hacsak nem ismersz már most valakit, akinek virtuális asszisztensre van szüksége, az első kliens megtalálása kihívást jelenthet.

A helyzet magaslatán kell állnod a jelenlegi technológiai és iránymutató tevékenységekben a szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyeket nyújtani kívánsz.

Versenybe kell szállnod virtuális asszisztens csoportok százaival, akik sok esetben alacsonyabb bérért dolgoznak.

Hol találhatok munkát virtuális asszisztensként?

A munkakeresés virtuális asszisztensként egy kis kutatást igényel.

Megoldást kínálhatnak a szabadúszó oldalak, ahol könnyen fellelhetőek azok az ügyfelek, akiknek szüksége van segítségre, bár a versenypiac itt igencsak magas.

Egy másik lehetőség a munkakereső oldalakon való szűrt böngészés, ahol a távmunkák között szemlélve sokszor találhatunk virtuális asszisztens munkát ajánló hirdétéseket.

Készen állsz arra, hogy virtuális asszisztens legyél?

Ne hallgass azokra akik azt mondják, hogy ebből nem lehet megélni. Vágj bele, kezd el megtapasztalni, hogy milyen a virtuális asszisztensek élete és ha tetszik akkor fejleszd magad és szerezz új ügyfeleket

Higyj magadban és tedd meg az első lépést!

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól! 

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.