Ügyfélszerzés ötletek kezdő vállalkozóknak

Gondot okoz az ügyfélszerzés? Az első ügyfelek megszerzése nem mindig egyszerű, de számos módszer létezik arra, hogy növeljük az esélyeinket. Az ő megnyerésük olyan, mint egy játék. Azt kell tudnunk, hogyan nyerhetünk. A megfelelő tervezéssel és döntéshozatalokkal, a győzelem könnyen valósággá válhat.

Az ügyfelek képviselik azt a hatalmat, amely végső soron eldönti, hogy a vállalkozás kivirágzik-e vagy összedől. A továbbiakban bemutatásra kerülnek az ügyfélszerzés fortélyai és lehetőségei.

Szeretnéd növelni vállalkozásod online marketinggel?

WEB – legyen a Te weboldalad az egyértelmű választás a konkurencia helyett.

SEO – skálázd a weboldalad látogatóit egy bevált SEO stratégáival.

PPC – online hirdetéssel lépj a következő szintre, és érd el üzleti céljaid.

Tartalomjegyzék

Ügyfélszerzés módjai

ügyfélszerzés

Rengeteg módja van annak, hogy megszerezd az első ügyfeledet. Minden attól függ, hogy milyen szolgáltatást nyújtasz. Győzödj meg róla, hogy először értéket kínálsz, és nem csak megpróbálsz valamit azonnal eladni. A minőségi, tartós kapcsolatok nem így működnek.

Légy jelen, nyújts minőségi és felejthetetlen szolgáltatást. Az ajánlások rendkívül sokat számítanak, ezért fontos, hogy olyan szintet tarts fent, amelyre jó szívvel emlékeznek és adnak tovább másoknak.

Az alábbiakban megtudhatod, hogyan szerezz hatékonyan ügyfeleket a digitális, illetve a valóságban egyaránt. A legjobb, ha a kettő kombinációját alkalmazod.

Online ügyfélszerzés

Az online ügyfélszerzés nem csupán egy modern üzleti trend, hanem egy stratégiai eszköz, amely átformálja a hagyományos értékesítési folyamatokat. A digitális világban a vállalkozásoknak nem csupán jelen lenniük kell az online térben, hanem aktívan részt kell venniük azon folyamatokban, melyek az ügyfélszerzést elősegítik. Ebben az összefüggésben a hatékony online ügyfélszerzés nem csupán a látogatók vonzásáról szól, hanem a releváns és értékes kapcsolatok kiépítéséről is, amelyek hosszú távú ügyfélhűséget eredményezhetnek.

Google hirdetés

A Google Ads hirdetések előnye azoknak a vállalkozásoknak, akik gyorsan és hatékonyan szeretnének elérni egy széles online közönséget. A kulcsszavakra épülő kampányok lehetővé teszik, hogy a hirdetések pontosan azoknak a felhasználóknak jelenjenek meg, akik valószínűleg érdeklődnek az adott termék vagy szolgáltatás iránt. Az érzékeny mérési eszközök és analitikai adatok segítségével a vállalkozások monitorozhatják és optimalizálhatják hirdetéseik hatékonyságát, így a költségek hatékonyan felhasználhatók.

A sikeres ügyfélszerzés érdekében fontos azonban a megfelelő kulcsszavak kiválasztása, a célcsoport pontos meghatározása, és a hirdetések folyamatos finomhangolása az elérni kívánt eredmények elérése érdekében. A Google Ads hirdetések alkalmazásával a vállalkozások rugalmasan és gyorsan reagálhatnak a piaci változásokra, optimalizálhatják kampányaikat, és növelhetik az online láthatóságukat, ami hozzájárulhat az eredményes ügyfélszerzéshez és a vállalkozás növekedéséhez.

Közösségi média csoportok

Az új ügyfelek begyűjtésének egy része az internetes világban zajlik. Ide tartoznak például bizonyos közösségi média felületen lévő csoportok (pl.: Facebook csoportok). Keress egy ahhoz kapcsolódó csoportot, amelyet te is csinálsz. Például, ha tartalmakat gyártasz honlapokra, akkor keress ehhez illeszkedő közösséget.

Ezen kívül az is lehet egy megoldás, ha olyan csoportokba lépsz be, ami nem feltétlenül kapcsolódik a te tevékenységeidhez, de az ügyfelek szempontjából kapóra jöhet, hogy megtaláljanak és felfigyeljenek rád.

Szabadúszó honlapok

Egy másik lehetőség, a szabadúszó honlapok ellenőrzése. Rengeteg ilyen álláskereső oldal létezik manapság, ahol olyan munkákat találsz, amelyekre licitálni tudsz. Nem érdemes az egész vállalkozásodat erre alapozni, hacsak nem tudod igazán rendszerezni a megbízásaidat.

Az elején talán nehezebben találsz majd ügyfelet és az első feladatok talán nem érik meg, de hosszútávon ez is egy kifizetődő megoldás lehet, ha türelmes és kitartó az ember. A világon rengeteg olyan ember van, aki sokkal kevesebbért dolgozik, mint amennyit egyébként másik elutasítanának, de ezt az áldozatot a kezdeti időszakban szükséges meghozni a pozitív ajánlásokért és az ügyfélkör kialakításáért.

Hálózatépítés

A hálózatépítés erejét nem érdemes alábecsülni. Egy bizonyos szinten az embernek kommunikálnia kell és kapcsolatokat kell ápolnia. Ez nem csak abból áll, hogy helyi találkozókon veszel részt, hiszen az interneten is lehet hálózatokat kiépíteni.

Különféle online felületek léteznek már arra, hogy a közeledben lévő eseményeket felkeresd és feliratkozz rájuk. Keresd meg lehetséges ügyfeleidet a környéken és vedd fel velük a kapcsolatot!

Készíts egy landing oldalt

Ha tudod, hogy hogyan kell online hirdetést készíteni, akkor a fizetett hirdetések hasznosak lehetnek számodra. Készíts egy landing oldalt, amely pontosan elmagyarázza, hogy mit kap az ügyfél, milyen előnyökkel jár, ha veled szerződik.

Ha grafikus vagy honlaptervező vagy, ajánlj fel valamit, amit ingyenesen letölthetnek, és ami először értéket nyújt számukra. Ha ehhez még egy feliratkozást is társítasz, akkor már e-mail formájában el is kezdheted a kapcsolatok kiépítését.

Frissítsd a LinkedIn profilodat

Amellett, hogy saját kezűleg keresed az embereket, frissítsd az összes online profilodat, különösen a LinkedIn-t.

Add hozzá a mellékvállalkozásodat új cégként, tedd hozzá a szolgáltatást, amelyet kínálsz, és írd le pontosan, hogy mit végzel. Többek között ez is növelheti az ügyfélszerzés esélyeit.

Légy vendég valakinek a blogján, vagy podcastján

Ha ismersz valakit, aki a te terüleden munkálkodik, és rendszeresen készít tartalmakat (például podcastot), sőt, ha még jól is érzed magad az írás vagy a szereplés terén, akkor vedd fel velük a kapcsolatot és nézd meg, hogy működik-e.

A megkereséskor győződj meg róla, hogy értékeket nyújtasz az adott személy közönségének is. Senki nem veszi jó néven, ha csak azért lépsz fel, hogy eladd magad általa. Alkoss olyan témákkal övezett ötleteket, amelyekkel foglalkozhatsz, és amelyek segíthetnek a közönségnek, akkor valószínűleg együtt fognak működni és az ügyfélszerzés is könnyebb lesz.

Légy aktív az online közösségekben

Kezdj egy válaszolni a kérdésekre a csoportokban, ahol a lehetséges ügyfeleid is megtalálhatóak.

Talán úgy tűnhet, hogy csak egy embert érsz el, hogy csak egy embert érsz el, de a legtöbb ilyen felületen van keresési funkció is, amely segítségével visszamenőleg is megtalálhatnak.

Offline ügyfélszerzés

Dolgozz ingyen

Ha nincs tapasztalatod, nincsenek még ügyfeleid, és nincs módod arra, hogy ügyefleket szerezz – keresd el az ismerőseidet, akinek segítségre van szüksége, és ajánld fel nekik, hogy megcsinálsz nekik valamit ingyen, cserébe egy ajánlólevélért.

Az ingyenes munka segíteni fog neked bizalmat kiépíteni velük, tapasztalatot szerzel és végül lehet még fizetni is fognak érte.

Ha olyan ügyfeleket szerzel, akiknek bőséges számú követői is vannak, az ő ajánlásuk igazi kincs is lehet.

Tudasd az emberekkel, hogy munkát keresel

Ha az emberek nincsenek tisztában vele, hogy te éppen több munkát keresel, valószínűleg nem fognak neked ajánlóleveleket küldeni. Érdemes megkeresned családtagokat, barátokat, munkatársakat, jelenlegi ügyfeleket vagy korábbiakat vagy esetleg a helyi hálózati közösség tagjait.

Emberekként általában segíteni próbálunk egymásnak és azt szeretnénk, ha a másik is sikeres lenne. Meg fogsz lepődni hányan fognak majd össze körülötted, és próbálnak majd segíteni az ügyfélszerzés folyamatában. Továbbá, ha már felkerested ezeket az emberket, érdemes lehet ajánlásokat is kérni tőlük, amivel beindíthatod a vállalkozásodat.

Építs ki partnerkapcsolatot más vállalkozásokkal

Ha olyan embereket keresel fel, akiknek hasonló területeken vannak vállalkozásai, az nagyszerű ötlet lehet az ajánlások cseréjére és az egymás felé irányuló üzleti tevékenység elősegítésére.

Például, ha egy ingatlanügynök társul egy helyi kávézóval, ott tarthat majd találkozókat az ügyfeleivel, a kávézó pedig kitehet néhány névjegykártyát vagy szórólapot cserébe, hogy minél több emberhez eljusson az információ.

Kövesd nyomon a korábbi ügyfeleid

Előforduhat, hogy valaki különböző okokból nem vette igénybe a szolgáltatásaidat és nem szerződött veled. Lehet, hogy ez akkor neked rossz tapasztalatként hátrányokat okozott, de nem árt, ha igyekszel kicsit félretenni a bántalmaidat.

Keresd meg őket újra és tudd meg, hogyan állnak most. Talán ezúttal sikerrel jársz. Ügyelj arra, hogy ne kérd az első kapcsolatfelvételkor az eladást, ehelyett csak őszintén érdeklődj. Helyezd magad a látókörükbe.

Sokan úgy tartják, hogy könnyebb megtartani egy meglévő ügyfelet, mint újakat szerezni, talán a kettő összemosása még egyszerűbb – ügyfélszerzés régi-új ügyfelekkel.

Próbáld ki az együttműködési tereket

Ha az otthoni irodádból dolgozol, az nagyobb kihívást jelent majd az emberekkel való találkozásban és a lehetséges ügyfélszerzés megoldásában.

A legtöbb ,,coworking’’ vagy együttműködési tér manapság ingyenes napijegyeket kínál, néhány pedig akár 2 hétig vagy tovább is díjtalanul igénybe vehető.

Ez egy nagyszerű módja annak, hogy olyan emberekkel találkozz, akik valószínűleg ismernek valakit, aki majd igénybe veszi a szolgáltatásaidat és később ügyféllé is válhat. Az egésznek előnye, hogy általában tanácsadók, írók, fejlesztők is megjelennek. Lehetőség arra, hogy tanulj más szabadúszóktól.

Vegyél részt konferenciákon

A konferencia egy kíváló helyszín arra, hogy találkozz a szakmádban dolgozó emberekkel és esetleg új ügyfeleket vagy akár üzleti partnerségekre bukkanj. Ötleteket is gyűjthetsz az előadóktól, akik megosztják veled a tudásukat.

Próbálj meg olyan konferenciát keresni, ami legalább egy kevés díjat számol fel, hogy fedezze költségeit vagy a helyi kereskedelmi kamara vagy más vállalkozói csoport szervezi, amely máshonnan szerzi be a forrásokat. Általában az ingyenes rendezvények nem érik meg a látogatást.

Ügyfélszerzés stratégiák

Az alábbi stratégiák és tippek a legjobb megoldások az ügyfélszerzés felgyorsítására új vállalatoknál.

A stratégiák kivitelezése segít a vállalkozásodnak bizalmat kiépíteni az ügyfelekkel és nyerő képet fest rólad.

Szabd személyre az üzeneteidet

A személyre szabottság az egyik legnagyobb piaci iránymutató vonás. A fogyasztók nagy része azt kívánja, hogy a vásárlási élménye sokkal személyre szabottabb lenne, mint amilyen jelenleg.

Posztolj kiárusításokat. A többi fogyasztói profil, akit célba lehet venni, ők lehetnek a visszatérő vásárlóid, majd később ők fognak pozitív visszajelzéseket és értékeléseket adni. Általuk terjed majd az üzeneted a közösségi médiákon.

Milyen tényezők befolyásolják a vásárlók döntéseit?

A termékem vagy szolgátatásom elég kielégítő minőséget nyújt?

Mi állítja meg a vásárlókat a terméket használtatától?

Ezek valós gátak, vagy csak én képzelem őket?

A kérdések megválaszolása elemi fontosságú az üzeneteid finomításában és az ügyfélszerzés hatékonyabbá tételében.

Tanuld meg, hogy honnan érkeznek a fogyasztók, milyen források biztosítanak leginkább bevételt és honnan vesztesz lehetséges ügyfeleket. Ezek mind segítséget nyújtanak majd a vállalkozásod fejlesztésében.

Legyél ott, ahol a fogyasztóid

Azok a vállalatok, amelyek erősen megértik az ügyfeleik életciklusát és elköteleződnek feléjük, 89%-os sikerrel szereznek ügyfeleket, ami sokkal több azoknál, akik kevésbé fókuszálnak erre a területre.

Az ügyfeleid kapcsolatba léphetnek veled számtalan csatornán keresztül, mint például a honlapod, a közösségi média profilod, üzenetváltásra használt alkalmazások, telefon, hívási központ, online fórumok, boltok stb.

Légy résen ezeken a felületeken!

Ismerd fel azokat a csatornákat, ahol leginkább jelen vannak. Mutass következetes elköteleződést a fogyasztó útja iránt.

Közvetíts személyes tapasztalatokat

Hogyan nyered el az ügyfelek bizalmát és biztosságát?

Azáltal, hogy segítesz nekik. Hogyan tudod ezt megtenni?

Az egyik legjobb módja az ügyfélszerzés stratégiák közül a személyre szabott tapasztalatok közvetítése.

Vezesd végig az ügyfeleidet a vásárlási folyamaton azáltal, hogy személyre szabod a kommunikációt velük. Erre léteznek már bizonyos eszközök, amelyeken egyetlen kattintással az ügynökök láthatják az ügyfelek képernyőjét és útmutatóját, amelyet ki kell tölteniük és kapcsolatba léphetnek velük, ha elakadnak vagy félbehagyják a folyamatot.

Ezek az elkötelezettséget mutató eszközök lehetnek például a videóchat és a hangüzenetváltás. A vállalkozások személyre szabhatják a kapcsolatfelvételt. Az ilyen beszélgetések bizalmat építenek ki az ügyfelekkel és ez az ügyfélszerzés stratégiák egyik leghasznosabb és legstabilabb módja.

Nyerd el az ügyfeleid bizalmát

Az erős kapcsolatok a már meglévő ügyfelekkel alapköve a vállalkozásoknak.

Még akkor is, ha nem térnek vissza hozzád, de talán javasolnak téged barátaiknak vagy munkatársaiknak. Íme néhány tipp, hogyan nyerd el bizalmukat.

Fókuszálj arra, hogy kivételes kommunikációt tarts fenn velük. A megfelelő ügyfélkezelés elngedhetetlen ahhoz, hogy elnyerd az ügyfeleid bizalmát.

Az időigényes, hatékony kommunikációt minden vállalkozásnak előnyben kéne részesítenie. Avasd be az ügyfeleket a vállalkozási elképzeléseidbe. Győzd meg arról őket, hogy a vállalkozásodnak vannak céljai és jövője. Kérd ki a véleményüket. Ettől majd értékesnek érzik magukat és igazi résztvevőnek. Találd meg és elégítsd ki a fogyasztó elvárásait.

Az egyik legnagyobb módja a bizalom kiépítésének az ügyfelekkel, ha a hírnevedet, mint professzionális egyén fejleszted ki.

Automatizáld a beszélgetéseidet

Egy jelentés szerint az ügyfelek 67%-a lerakja a telefont a frusztráció miatt, ha nem tudják elérni az ügyfélszolgálatot.

Erre manapság már van megoldás: alkalmazz automatikus beszélgetési felületeket.

Ilyen például a chatelő robot, amely 24 órában rendelkezésre áll, még akkor is, ha éppen senki nincs a vonal túlsó oldalán a vállalkozásodban.

A chatelő botok megválaszolják az alapvető és leggyakoribb kérdéseit a klienseknek és segítenek nekik útmutatást adni. Így az ügyfelek úgy érezhetik, hogy nincsenek magukra hagyva, ehelyett figyelmet kapnak és meghallgatásra találnak.

Ismerd a fogyasztóid elvárásait

Gyűjts minél több információt annyi ügyfeledről, amennyiről csak lehet.

Találd ki, hogy mit keresnek, mit vásárolnak, és milyen gyakorisággal teszik azt.

Amikor megpróbálod megérteni a szükségleteiket, talán hasznos lehet, ha olyan részleteket is ismersz, mint az életstílusuk, a foglalkozásuk vagy az érdeklődési köreik.

Ha igazán jó ügyfélszolgátatást akarsz nyújtani, ismerned kell az kliensek szükségleteid és azt, hogyan tudod azokat kielégíteni.

Fontos, hogy tudd mire számítanak.

Végezz kutatást a piacodon, aztán a célközönségeden, hogy megtudd mit várnak el a vállalkozásodtól.

Ügyfélszerzési ötletek

Ajánlj fel kedvezményeket az új ügyfeleidnek

Az olyan bemutatkozó ajánlatok, mint például egy kéthetes kurzus féláron, könnyen becsalogatják a kíváncsi ügyfeleket az ajtódba és lehetőséget kínálnak nekik, hogy kipróbálják a szolgáltatásodat vagy termékeidet.

Kövesd nyomon, hogy mely ügyfelek élnek ezzel a különleges ajánlattal, majd vedd őket célba újabb üzenetekkel és bátorítsd őket a további vásárlásra.

Hirdesd a szakértelmedet

Fokozd az érdekldőést és az ügyfélszerzés lehetőségeit azáltal, hogy nyilvánosságra hozod a szakértelmedet az ágazatodban.

Legyen az akár egy online webináriumon való részvétel, egy eseményen való felszólalás vagy szakmai csapatok megemlítése, amelyekhez tartozol, ezek mind jó benyomást keltenek majd az új ügyfeleidben.

,,Hozz magaddal barátokat’’ ajánlat

Nyújts kettő az egyben ajánlatot az ügyfeleknek, hogy nagyobb hírnévre és ügyfélkörre tegyél szert.

Például, ha egy étterem vezetője vagy, vezess be olyan ajánlatokat, mint a ,,vegyél egy előételt és a másodikat ingyen kapjátok’’, hogy az ügyfélszerzés gördülékenyebben menjen.

Tudasd a fogyasztókkal, hogy szélesebb körben szeretnéd bemutatni a vállalkozásodat.

Az ügyfélszerzés mestersége szinte végtelen lehetőséget rejt magában. Azonban érdemes néhány állandó hozzáállást kialakítani a siker érdekében.

Figyelmesnek kell lenned az ügyfeleiddel, mindig résen kell lenned az új utakat végigjárni, tájékozódnod kell és kreatívan kell gondolkoznod, hogy minél több ötletet fel tudj használni a saját vállalkozásodhoz illeszkedően.

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól!

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.