Mi az a szolgáltatásmarketing? Fogalma, jellemzői és példák

A szolgáltatásmarketing egyszerűen egy szolgáltatás, vagy egy immateriális termék népszerűsítésének és értékesítésének folyamata az emberek egy meghatározott csoportja számára.

De valóban ennyi lenne az egész?

Igen, de nem olyan egyszerű mint gondolnád.

Ha érdekel részletesebben az, hogy mi az a szolgáltatásmarketing, akkor a legjobb helyen jársz!

Ebben a cikkben összegyűjtöttem számodra mindazt, amit érdemes tudni a szolgáltatásmarketinggel kapcsolatban.

Vágjunk is bele!

Tartalomjegyzék

Mi az a szolgáltatásmarketing?

szolgáltatásmarketing

A szolgáltatásmarketing azoknak az üzleti tevékenységeknek az összessége, amelyek arra fókuszálnak, hogy értékesítsenek és forgalmazzanak olyan dolgokat, amelyek nem kézzel foghatóak mint például a szolgáltatások. 

A szolgáltatásmarketing során fontos az ügyfelek elégedettsége és a jó kapcsolatok kialakítása.

A marketing kulcsfontosságú elemei az árazás, a teljesítési idő, a reklámozás és az elégedettség. A szolgáltatásmarketing célja az ügyfelek elégedettsége és a hosszú távú üzleti sikerek elérése.

A termékmarketinggel ellentétben a szolgáltatásmarketing az ügyfelek számára értéket képviselő, nem kézzelfogható tranzakciók reklámozására összpontosít.

Ez a reklámozás lehet offline és online.

Hatékony szolgáltatásmarketing-stratégiákat kell alkalmaznunk arra, hogy bizalmat építsünk az ügyfeleinkkel, és megmutassuk nekik, hogy a szolgáltatásunk milyen előnyökkel járhat számukra. 

Előnyökkel mint például az ügyfél szolgáltatásainak értékesítése.

Például egy SEO szakértő népszerűsítheti a keresőoptimalizálás bevezetésének előnyeit, illetve azt az ígéretet, hogy segíthet ügyfeleiknek elérni a meghatározott célokat, és az elképzeléseket, ami online forgalomban, kattintásban is mérhető.

A szolgáltatásmarketing fogalma

A szolgáltatásmarketing azoknak a tevékenységeknek az összessége, amelyek az olyan dolgok értékesítésére fókuszálnak, amelyek nem fizikaiak, mint például a szolgáltatások. Fontos az, hogy az ügyfelek elégedettek legyenek, és a vállalkozás hosszú távú sikere érdekében jó kapcsolatot alakítson ki velük.

Szolgáltatásmarketing kontra termékmarketing

A termék- és szolgáltatásmarketing közötti nyilvánvaló különbség az, hogy a termékek kézzelfoghatóak, a szolgáltatások pedig megfoghatatlanok.

Termékek

A kézzelfogható termékeket gyakran könnyebb értékesíteni, mivel megmutathatók, demonstrálhatók, megérinthetők, bemutathatók, és a közönség számára könnyebben érthető az értékük, illetve az, hogy szükség van-e rájuk vagy sem.

A termék-marketingstratégia célja kell, hogy megtaláljuk a megfelelő piacot a terméknek, és úgy népszerűsítsük azt, hogy elérjen a célközönséghez. A terméke ugyanaz marad, függetlenül attól, hogy kit célzunk meg, és gyakran vissza is lehet küldeni, ha a vásárló elégedetlen.

Ezzel szemben a szolgáltatásoknál más a helyzet.

Szolgáltatások

A szolgáltatásokat, mivel megfoghatatlanok, nehezebb értéket mutatni. Egy szolgáltatást nem lehet látni vagy megérinteni. A szolgáltatások marketingjének célja tehát gyakran az, hogy jó kapcsolatot alakítsunk ki a célközönséggel, bizalmat alakítsunk ki.

Természetesen ezt különböző marketing trükkökkel tudjuk elérni.

Szolgáltatásmarketing jellemzői

Ahogy ezt már korábban írtam, a szolgáltatásmarketing az olyan marketing tevékenységek összessége, amelyek célja a szolgáltatások értékesítése és a vevői elégedettség növelése. 

Nézzünk is meg pár pontot, ami jellemző a szolgáltatásmarketingre.

  1. Az ügyfél szerepe kiemelkedő: A szolgáltatások piacán az ügyfél szerepe kiemelkedő fontossággal bír. Az ügyfél igényei és elégedettsége alapjaiban határozzák meg a szolgáltató cég sikerességét.
  2. Nem értékesíthető termék: A szolgáltatások nem fizikai dolgok, így a szolgáltatásmarketing kihívásokat jelenthet a szolgáltatóknak.
  3. Nem kézzel fogható: A szolgáltatások nem fizikai termékek, mivel nem foghatóak meg és nem láthatóak, így az ügyfelek számára nehezebb megérteni őket.
  4. A szolgáltatások folyamatok: A szolgáltatások folyamatokból állnak, amelyeket nehéz előre tervezni, előre meghatározni és sok esetben az ügyféllel megértetni. 
  5. Az időbeli korlátok: A szolgáltatások időbeli korlátokkal rendelkeznek, és az időben, határidőre történő szolgáltatásnyújtás hatékony koordinációt és tapasztalatot igényel.
  6. A személyzet kulcsszerepe: A szolgáltatásmarketingben a személyzet kulcsszerepet játszik, mivel az ügyfeleknek személyes kapcsolatot kell kialakítaniuk a szolgáltató cég személyzetével.
  7. Az élmény szerepe: A szolgáltatások ügyfél-élményt nyújtanak, és ez az élmény meghatározza az ügyfél elégedettségét.
  8. Az ügyfél elégedettsége: A szolgáltatásmarketingben az ügyfél elégedettsége a legfontosabb, mivel az elégedett ügyfelek visszatérő vásárlókká válhatnak, és ajánlásokat adhatnak másoknak.

Szolgáltatásmarketing stratégia

A szolgáltatásmarketing stratégia legfontosabb elemei a következők.

A szolgáltató vállalatoknak meg kell határozniuk, milyen szolgáltatásokat kínálnak az ügyfelek számára, hogyan nyújtják őket és milyen áron. A termékszolgáltatások kiválasztása során figyelembe kell venni az ügyfelek igényeit, az árakat, a versenytársakat és a piaci trendeket.

A helyszín fontos szerepet játszik a szolgáltatásmarketingben. 

Az ügyfelek számára kényelmesen elérhető helyen kell elhelyezkedni, és könnyen megtalálhatónak kell lenniük. A helyszínnek meg kell felelnie a szolgáltatások igényeinek és a vállalat szakmai követelményeinek. 

Amennyiben a szolgáltatás nem igényel fizikai jelenlétet (például egy szövegírói munka), akkor természetesen a helyszín nem fontos.

Ahogy korábban írtam a személyzet kulcsfontosságú a szolgáltatásmarketingben. A személyzetet megfelelően ki kell képezni, hogy a szolgáltatások minőségűek legyenek, és az ügyfelek elégedettek legyenek. 

A szolgáltatásmarketingben a promóció célja az ügyfelek elérése és a szolgáltatás bemutatása. A promóció lehetőségei közé tartozik az online és offline reklám, a közösségi média, a PR és a rendezvények.

Véleményem szerint az egyik legjobb szolgáltatásmarketing eszköz online a Google Ads hirdetés, amivel gyakorlatilag azonnali célzott forgalmat tudunk terelni az adott vállalkozás weboldalára.

Ez az egyik online hirdetés, amit szinte minden szolgáltatást nyújtó cégnek javaslok.

Ezeket a pontokat mind figyelembe kell venni amikor szolgáltatásmarketing stratégiáról beszélünk.

Szolgáltatásmarketing példák

Az alábbiakban található néhány példa szolgáltatásmarketingre.

Ezek a példák nem arról szólnak, hogy hogyan legyen több ügyfele a szolgáltatónak.

A fókusz itt azon van, hogy mi kell ahhoz, hogy a szolgáltatás jól működjön és az ügyfelek lássák, illetve megtapasztalják azt, hogy mit kapnak azért ha az adott szolgáltatást igénybe veszik.

Repülőtéri szolgáltatások: A repülőtéri szolgáltatások széleskörű szolgáltatásokat kínálnak az utasoknak, mint például a reptéri parkolók, a poggyászkezelés, az utasinformáció, az éttermek és a kereskedelmi egységek. Az ilyen szolgáltatásokra törekednek, hogy az utasokat kényelmesen és problémamentesen szállítsák az egyik helyről a másikra, így javítva az utasok elégedettségét.

Egészségügyi szolgáltatások: Az egészségügyi szolgáltatók arra törekszenek, hogy magas minőségű orvosi ellátást és kényelmet biztosítsanak a betegeknek. Például az egészségügyi szolgáltatók jelentős figyelmet fordítanak az orvosi eszközök minőségére, az épületek és az intézmények tisztaságára és általános érzetére, a beteg érzelmi jólétére, az egészségügyi programok és a betegségmegelőzésre.

Banki szolgáltatások: A banki szolgáltatások az ügyfelek pénzügyi igényeinek kielégítésére összpontosítanak. A banki szolgáltatók biztosítják az ügyfelek számára a pénzügyi tanácsadást, a hitel lehetőségeket, a betéti számlákat, a befektetési lehetőségeket és az általános pénzügyi szolgáltatásokat. A bankok arra törekednek, hogy ügyfeleik megbízható és biztonságos banki szolgáltatásokat kapjanak.

Turisztikai szolgáltatások: A turisztikai szolgáltatók különféle szolgáltatásokat kínálnak a turistáknak, mint például az utazási csomagok, a szállás, a szórakozási lehetőségek és a kulturális programok. Az ilyen szolgáltatások célja, hogy az utazók számára kellemes és élménydús utazást biztosítsanak, javítva ezzel az utazók élményét és elégedettségét.

Online szolgáltatások: Az online szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyeket az interneten keresztül nyújtanak, mint például az e-kereskedelem, a banki tranzakciók, az oktatás és a képzés, az online kommunikáció és a szórakoztatás. Az online szolgáltatásokra jellemző, hogy kényelmesek és könnyen hozzáférhetőek, mivel az ügyfelek bármikor és bárhonnan hozzáférhetnek az online platformokhoz. Az online szolgáltatók arra törekednek, hogy az ügyfeleknek minőségi és biztonságos online élményt nyújtsanak, amely javítja az elégedettséget és a hűséget.

Rendezvényszervezési szolgáltatások: A rendezvényszervezési szolgáltatások olyan szolgáltatásokat kínálnak, amelyek az események tervezésére és lebonyolítására összpontosítanak. Ide tartoznak a konferenciák, a szakmai események, a zenei fesztiválok, a sportrendezvények és a magánrendezvények. Az ilyen szolgáltatások célja, hogy biztosítsák a rendezvények gördülékeny lebonyolítását, javítsák a látogatók élményét és elégedettségét, és a rendezvények hírnevét növeljék.

Szállítási szolgáltatások: A szállítási szolgáltatók mint például a GLS vagy DHL arra törekednek, hogy az ügyfeleknek biztonságos és hatékony szállítási megoldásokat kínáljanak. Ilyen szolgáltatások közé tartoznak a személyszállítás, a csomagszállítás, a fuvarozás és a logisztikai szolgáltatások. A szállítási szolgáltatók célja, hogy az ügyfelek számára kényelmes és megbízható szállítási megoldásokat biztosítsanak, amelyek javítják az elégedettséget és a hűséget.

A szolgáltatásmarketing része természetesen ez ügyfélszerzés is, aminek rengeteg offline illetve online módja van.

Szolgáltatásmarketing kérdések

Összegyűjtöttem néhány gyakran ismételt kérdés a szolgáltatásmarketing témájában.

Mi a szolgáltatásmarketing?

A szolgáltatásmarketing egy adott szolgáltatás piacra való bevezetésének és promóciójának folyamata. A szolgáltatásokat nem lehet megérinteni vagy megnézni, mint a fizikai áruk esetében, így a szolgáltatóknak különösen fontos, hogy hatékonyan kommunikálják a szolgáltatásaik értékét és előnyeit.

Milyen kihívásokat jelent a szolgáltatásmarketing?

A szolgáltatásokkal kapcsolatos kihívások közé tartozik az értékteremtés és az elégedettség elérése, a termék személyre szabása és a vásárlók elkötelezettségének és hűségének biztosítása. A szolgáltatásokkal kapcsolatos elégedetlenség gyakori probléma, így a szolgáltatóknak fontos, hogy megfelelően kezeljék a vásárlói elvárásokat és problémákat.

Hogyan lehet hatékonyan kommunikálni a szolgáltatások értékét?

A szolgáltatóknak fontos, hogy megértsék a vásárlói igényeket és elvárásokat, és olyan kommunikációs stratégiákat dolgozzanak ki, amelyek segítenek az értékük megértésében. Például fontos, hogy hatékonyan kommunikálják a szolgáltatások előnyeit és előnyeit, valamint biztosítsák az elégedettséget és a hűséget javító folyamatokat. Ezt a kommunkációt lehet erősíteni online blogbejegyzések formájában illetve a célcsoportnak megfelelő közösségi média oldalakon. 

Mi a jelentősége a szolgáltatás minőségének?

A szolgáltatás minősége kulcsfontosságú a vásárlói elégedettség és hűség szempontjából. A magas minőségű szolgáltatások javítják a vásárlói tapasztalatot, csökkentik az elégedetlenséget és növelik a vásárlói hűséget. A szolgáltatóknak fontos, hogy az elégedettségi szinteket rendszeresen értékeljék, és a visszajelzéseket felhasználva javítsák a szolgáltatások minőségét.

Hogyan lehet javítani a vásárlói elégedettséget?

A vásárlói elégedettség javítása érdekében a szolgáltatóknak fontos, hogy az igényeknek megfelelően személyre szabják a szolgáltatásokat, javítsák a kommunikáció folyamatokat, biztosítsák a magas minőséget és hatékonyan kezeljék a vásárlói problémákat. 

Fontos, hogy a szolgáltatók figyeljék a vásárlói visszajelzéseket, és felhasználják azokat a szolgáltatások és folyamatok javítására. A szolgáltatóknak emellett fontos, hogy biztosítsák az alkalmazottak megfelelő képzését és motivációját, mivel az elégedett alkalmazottak hozzájárulnak a magas minőségű szolgáltatásokhoz és az elégedett vásárlókhoz.

Milyen módszereket lehet használni a szolgáltatásmarketingben?

A szolgáltatásmarketingben a módszerek közé tartozik a vásárlói visszajelzések gyűjtése, a piackutatás, a promóciók és a hirdetések, a személyes értékesítés, az online marketing és a vásárlói kapcsolattartás. A szolgáltatóknak fontos, hogy a legmegfelelőbb módszereket alkalmazzák a szolgáltatásukhoz és a vásárlóikhoz igazítva.

Például egy szolgáltatást aminek a célcsoportja 40+ azt nem biztos, hogy célszerű a TikTok-on promotálni.

Mi a szerepe az innovációnak a szolgáltatásmarketingben?

Az innováció kulcsfontosságú a szolgáltatásmarketingben, mivel az új és innovatív szolgáltatások hozzájárulnak a szolgáltatók versenyképességéhez és növekedéséhez. Az innováció lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy megfeleljenek az új piaci igényeknek és elvárásoknak, és javítsák a vásárlói élményt és elégedettséget. Az innováció a szolgáltatások minőségének javításával és az új üzleti lehetőségek megtalálásával is hozzájárul a szolgáltatók sikeréhez.

Mi a szerepe a brandnek a szolgáltatásmarketingben?

A brand fontos szerepet játszik a szolgáltatásmarketingben, mivel az erős brand segít a szolgáltatóknak megkülönböztetni magukat a versenytársaiktól, és növeli a vásárlók bizalmát és elégedettségét. 

Az erős márka építése magában foglalja a vásárlói élmény javítását, a minőségi szolgáltatások biztosítását és a vásárlói elégedettségprogramokat. Az erős brand lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy hűséges vásárlói bázist építsenek, ami hozzájárul a hosszú távú sikerükhöz és növekedésükhöz.

Hogyan befolyásolja a digitális technológia a szolgáltatásmarketinget?

A digitális technológia fontos szerepet játszik a szolgáltatásmarketingben, mivel lehetővé teszi a szolgáltatóknak, hogy hatékonyabban és hatékonyabban kommunikáljanak a vásárlókkal, és javítsák a vásárlói élményt. 

A digitális technológia lehetővé teszi a szolgáltatók számára, hogy olyan platformokat és alkalmazásokat kínáljanak, amelyek megkönnyítik a vásárlói folyamatokat, és javítják a vásárlói élményt, például a mobil alkalmazások, az online rendelési platformok és a chatbotok. 

Az online marketing és a közzösségi média is fontos szerepet játszik a szolgáltatásmarketingben, mivel lehetővé teszik a szolgáltatóknak, hogy hatékonyan kommunikáljanak a vásárlókkal, és növeljék az ügyfélbázisukat.

Ahogy korábban is említettem a Google Ads egy kiváló módja annak, ha egy szolgáltatást szeretnénk kezdőként elindítani és rövid időn belül szeretnénk ügyfeleket.

Konklúzió

Először is gratulálok, hogy elolvastad ezt a hosszú cikket! 

Bízom benne, hogy sikerült választ adnom a kérdésedre a szolgáltatásmarketinggel kapcsolatban.

Amennyiben szolgáltatóként szeretnéd bőviteni ügyfélköröd, de nem tudod hogyan állj neki akkor keress bátran!

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól! 

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.