Hogyan legyek szabadúszó? Hasznos tippek a kezdéshez

A szabadúszó fogalma napjainkban egyre ismertebbé válik és egyre többen választják ezt a munkaformát. Szerte a világban a vállalatok jelentősek megnövelték a szabadúszók munkáltatását, legfőképpen az online térben.

A freelancer (magyarul: szabadúszó) egy függetlenül dolgozó egyén, aki munkánként vagy feladatonként kap fizetséget. A megbízások jellemzően rövid távúak, egy-egy feladat pár órát vagy néhány napot vesz igénybe. A szabadúszásnak számos előnye van. Ezek közé tartozik az otthoni munkavégzés szabadsága, a rugalmas munkarend és a munka-magánélet egyensúlyának könnyebb fenntartása.

Ha úgy döntesz, hogy szeretnél szabadúszó lenni te is, akkor a nagy számok azt mutatják, hogy jó úton jársz. Szeretnél egy kevés plusz keresetet hozzáadni a jelenlegi munkádhoz? Szeretnél teljes állásban szabadúszó karriert végezni? 

Ha igen, szükséged lesz némi alapvető tudásra, tanulási hajlandóságra, a fejlődésre való elszántságra és sok türelemre, hogy sikerrel járj. 

A következőkben bemutatásra kerül, hogy hogyan is vágj bele.

Tartalomjegyzék

Hogyan legyek szabadúszó?

szabaduszó-freelancer

A szabadúszók száma egyre növekszik, így érvényesülni is egyre nagyobb kihívás. Ha szeretnél versenyképes lenni a területen, akkor felkészülésre van szükséged. 

Íme 7 lépés, amely segít az új karriered beindításában.

Szeretnéd növelni vállalkozásod online marketinggel?

WEB – legyen a Te weboldalad az egyértelmű választás a konkurencia helyett.

SEO – skálázd a weboldalad látogatóit egy bevált SEO stratégáival.

PPC – online hirdetéssel lépj a következő szintre, és érd el üzleti céljaid.

1. Lépés: Gondold végig, hogy a szabadúszás neked való e

A szabadúszásnak ugyanúgy megvannak az előnyei, mint a hátrányai, de általánosságban igaz, hogy az ilyen típusú munkavégzéshez szükség van egyfajta beállítottságra. A saját főnöködnek lenni kiváló felállás, amennyiben fegyelmezett vagy és megbízható. 

A szabadúszás során magadnak kell beosztanod az idődet, felmérned a teherbírásodat vagy megszabnod az áraidat. Lényegében minden felelősség a te válladra kerül.

Természetesen, ennek a jó oldala, hogy bármikor kivehetsz egy szabadnapot, ha ügyesen osztod be az idődet. Nem fog senki beleszólni, hogyan végezd a feladataidat és egyedül az ügyfeleidnek tartozol elszámolással.

Ha szabadúszóként szeretnél dolgozni, akkor érdemes felállítanod egy napi szokásrendszert a munkát illetően. Készen kell állnod a beérkező megbízások fogadására vagy a folyamatos feladatokra való jelentkezésre. 

Előfordul, hogy egyszerre több feladaton is dolgozol és közben az ügyfeleiddel is tartanod kell a kapcsolatot, hogy a munka áramlása ne szakadjon meg.

Ha még mindig teljes munkaidős állása van, ne mondj fel azonnal és cseréld le azt teljesen. A szabadúszást és a főállású munkát érdemes egyesíteni, amíg az új karriered nem indul be biztosan. Ehhez szükséges az elegendő számú ügyfelek és a pozitív értékű visszajelzések megszerzése kezdetben.

2. Lépés: Keress egy internetes felületet

A legtöbb szabadúszó online felületeket keres a munkakereséshez. Igaz, egyesek a közösségi média felületeken érvényesítik magukat, mégis a már létező felületeken könnyebben kapcsolatba léphetsz az új ügyfelekkel és ezeken mindig vannak elérhető munkák.

Emellett a már kialakított felületek biztonságot nyújtanak, hiszen szabályozásokkal és jogi törvényekkel védik a munkáltatót és a munkaadót is egyszerre. 

Így a szabadúszó és az ügyfél is el kell fogadja ezeket a feltételeket és be kell azokat tartania egy elektronikus szerződés megkötésével.

A te igényeidnek és fizetési elképzeléseidnek megfelelő felület kiválasztása rendkívül fontos, hogy sikeressé válj. Rengeteg szabadúszó oldal bátorítja az alacsony minőségű munkavégzést alacsony díjazásért cserébe, amivel viszont senki nem jár jól – a vevők nem találnak jó minőségű munkát, a szabadúszók pedig nem keresnek eleget.

Más felületek azonban arra alapozzák rendszerüket, hogy csak a legjobbakat alkalmazzák, így komoly megbízásokat szerezhetsz és jó minőségű fizetéshez juthatsz.

3. Lépés: Állítsd össze a profilodat

Nem szükséges egy klasszikus önéletrajzot felépíteni vagy részletesen bemutatni az egész pályafutásodat, mivel a legtöbb szabadúszó oldalon már van egy rendelkezésre álló minta, amit csak elég kitölteni. Azonban nem is érdmes hanyagul végigszaladni ezen a lépésen, hiszen rengeteg múlik azon a képen, amit az ügyfeleknek mutatsz.

Szánj időt egy tartalmas és lényegre törő profil létrehozására, amely tájékoztatja a lehetséges ügyfeleket a végzettségeidről, a legfőbb képességeidről, a szaktudásodról és a tapasztalataidról. 

Ügyelj arra, hogy a profilod egységes legyen! Nem kell regényeket írnod az életedről, legyen rövid és tömör. Ezen a ponton megmutathatod és megmagyarázhatod a közönségednek, hogy miért te vagy a legjobb jelölt a feladatra.

4. Lépés: Készítsd el a portfóliódat

A profilodon szerepelhet, hogy jártál már a Marson, de ha nem töltöd fel a fotót, ahogyan éppen a Vörös Bolygón pózolsz, hiteltelenné válsz az ügyfelek szemében és nem fognak hinni neked. 

Tehát bármit leírhatsz és megjeleníthetsz a profilodban, ha azt tartalmakkal is tudod bizonyítani. Ezért amikor létrehozod a profilodat, mindenképpen mutass be egy portfóliót, amely tartalmaz néhány mintát az előzetes munkáidból.

Ha esetleg még csak kezdő vagy a területen, akkor szentelj időt a mintamunkák előzetes elkészítésére vagy egyszerűen csak fogadj el több munkát alacsonyabb áron a tapasztalatért és az ajánlásokért cserébe.

5. Lépés: Szabj ki árakat

Igaz, az óradíj és a megbízások ára nagyban függ a képességeidtől és a tapasztalataidtól, de ne dolgozz aprópénzért. Ne vállalj el olyan munkákat, amelyek elvégzése nem éri meg a befektetett időt és energiát. 

Ez idő alatt más munkákat is bezsebelhetnél, amik jobban megérik.

Ha kevés, esetleg csak néhány éves tapasztalattal rendelkezel, akkor természetesen nem számolhatsz fel ugyanolyan árat, mint egy olyan rutinos szabadúszó, akinek rengeteg ajánlása, visszajelzése és egy évtizedes munkássága van a háta mögött. 

Arra is figyelj, hogy ha a szabadúszásból szeretnél megélni, a tarifáknak fedezniük kell a havi kiadásaidat, függetlenül attól, hogy milyen tapasztalattal rendelkezel.

6. Lépés: Keress munkát

Ha folyamatosan megbízásokat és ügyfeleket keresel, majd jelentkezel ezekre a munkákra, akkor nagy eséllyel találsz előbb-utóbb neked való feladatokat és kapcsolatokat. 

Itt van néhány tipp, ami segíthet ezek megtalálásában.

Először is, csak olyan munkákra jelentkezz, amelyekről tudod, hogy biztosan el tudod végezni. Nincs értelme olyan feladatokra jelentkezni, amit nem tudsz határidőn belül és kielégítő végeredménnyel befejezni. Az ügyfelek nem fognak újra felkeresni, sőt, a legtöbb felületen negatív kritikákat fognak megfogalmazni veled kapcsolatban, amik rontják majd az esélyeidet a jövőben. 

Szabadúszóként a semmiből építed a hírnevedet, és különösen az elején rendkívül fontos, hogy pozitiív visszajelzéseket gyűjts.

Amikor állásokra jelentkezel, győződj meg róla, hogy a hirdetésnek megfelelő kísérőlevelet írsz, amelyben megmagyarázod és érvekkel alátámasztod, hogy miért te vagy a legjobb választás az adott munkára vagy feladatra. 

Emeld ki a készségeidet és tapasztalataidat, amelyek kapcsolódnak a követelményekhez.

A szabadúszó oldalak idővel megjutalmazzák azokat, akik a legjobb értékelésekkel rendelkeznek. Alacsonyabb szolgáltatási díjakat számolnak fel nekik és különleges testre szabott állásajánlatokhoz kapnak hozzáférést, így a te érdeked is, hogy az ügyfeleid elégedettek legyenek.

Van néhány szabadúszó, aki nincs jelen ezeken a felületeken, és inkább közösségi média oldalakon próbál szerencsét a rövid távú munkákkal, mivel a legtöbb oldal a bevételnek egy részét felszámolja szolgáltatási díjként, ami a hónap végére összeadódhat. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy ezek az alternatívák nem kínálnak biztosítékot arra, hogy megkapd a fizetésed.

8. Lépés: Fókuszálj az ügyfélkapcsolatra

Koncentrálj az ügyfeleiddel való kapcsolataidra. 

A szabadúszásnak ez az egyik legfontosabb része a jó ügyfélkapcsolat kiépítése. Ha jó kapcsolatot ápolsz a már meglévő ügyfeleiddel és rendszeresen minőségi munkát nyújtasz nekik, nagyobb valószínűséggel fognak újra felkeresni a jövőben és így biztosíthatod a munkák áramlását is.

Győzödj meg róla, hogy betartod a határidőket, meghallgatod és figyelsz az utasításokra és elvégzed a szükséges formalitásokat. 

A hatékony kommunikáció szintén kiemelten fontos. Kérdezd meg az ügyfeled, ha valami nem világos. Ha valamit nem tudsz elvégezni, szólj neki és ne rejtegesd. Próbálj meg hiteles maradni.  

Mindig kérdezz rá az igényekre, különleges kérésekre. 

Igaz, nem kötött munkaidővel dolgozol, mégis elérhetőnek kell lenned a jelenlegi ügyfeleid számára, ha bármilyen kérdésük, kérésük vagy problémájuk akad. Ez kifejezetten igaz azokra a munkákra, ahol a megrendelő külön kéri a folyamatos visszajelzést a munkafolyamatról. Az erős internetes jelenlét kulcsfontosságú, mivel az ügyfelek azt szeretnék érezni, hogy megbízhatnak benned és a szolgáltatásaidban.

Hogyan működik a szabadúszás?

A szabadúszók jellemzően időszakos megbízásokon dolgoznak. 

Például havonta egy bizonyos számú megbízást vállalnak el, és vagy a megbízás befejeztével, vagy az elvégzéshez szükséges idő alapján számolnak fel díjakat. Tehát dolgozhatnak óradíj vagy egy egész megrendelés alapján.

A szabadúszók maguk határozzák meg a munkaidejüket, csak a határidők jelentenek megszabott menetrendet. Előfordulhat például, hogy a hónap elején négy megbízást szereznek több ügyféltől, a határidők pedig a hónap végére esedékesek. 

Ebben az esetben dönthetnek úgy, hogy a hónap elején elvégeznek három feladatot, majd a hónap végén több pihenéssel már csak egyet kell teljesíteniük.

A szabadúszók bármilyen helyről, bármely órában dolgozhatnak, és akár egy főállású munka mellett is végezhetnek plusz munkát, kiegészítő jövedelemért.

A szabadúszás folyamata általában a következőképpen zajlik. 

Először a szabadúszó felkeresi az ügyfeleket vagy a munkáltató helyettesét a lehetséges szerződéses munka reményében. Amennyiben alkalmasnak találják őt és kiválasztásra kerül, a szabadúszó dönthet, hogy elvállalja a megbízást egy előre megbeszélt és meghatározott áron. 

A munka befejeztével pedig az ügyfél kifizeti a szabadúszót a munkáért.

Freelancer munka előnye

A szabúszásnak, mint minden más munkának, vannak előnyei és hátrányai is. A szabadúszó karrier egyik előnye például, hogy rugalmasságot és lehetőséget kínál arra, hogy az általunk megválogatott árakon fejlődhessünk és dolgozhassunk képességeinken.

Másik előnye, hogy mindig vannak munkalehetőségek. 

Minden egyes órában több tucat új álláshirdetés kerül fel a szabadúszó oldalakra. Persze kevés esély van rá, hogy mindegyikre beválogatnak, de a lehetőség száma akkor is bőséges.

Te irányítod az időbeosztásodat

Akkor dolgozol, amikor akarsz, ahogyan akarsz és annyit, amennyit akarsz. Nem kell a főnöködnél szabadnapért kuncsorognod. Nem kell korán reggel felkelned, ha egy olyan ember vagy, aki késő este tud a legkényelmesebben és leghatékonyabban dolgozni.

A tapasztalatgyűjtés kincsestáraként is emlegetik ezt a területet. Különböző ügyfelekkel dolgozhatsz, különféle megbízásokon, és olyan tapasztalatokat gyűjthetsz, amelyeket egy hagyományos irodai környezetben lehetetlen lenne megszerezni.

Te választod meg, hogy kivel dolgozol együtt. 

Ha valakivel nem működnek jól a dolgok, mindig találhatsz egy másikat. Nem kell egy mérgező és mentálisan megterhelő közegben maradnod, mert félsz kilépni a munkahelyedről. Egyedül arra figyelj oda, hogy lehetőleg még a szerződés megkötése előtt igyekezz megválogatni az ügyfeleidet.

Freelancer munka hátránya

Amellett, hogy sok minden szerethető a szabadúszásban, hátrányai is akadnak. Például egy olyan személynek, aki nehezen tart rendszert magától az életében, nehéz beosztania az idejét. 

Fegyelemre és rutinra van szükség. 

Ha jó szabadúszó akarsz lenni, motiválnod kell magadat folyamatosan a munkádra. Nincs főnök, aki leellenőrzi, hogy mit csinálsz. Te vagy a saját főnököd, kordában kell tartanod magadat. 

A felelősség csak a tiéd.

Akad olyan időszak, hogy nincs munka. Ám előfordul az is, hogy elérkezik egy olyan időszak, amikor egyszerre több lehetőséget ajánlanak fel, mint amennyit el tudnál vállalni és lesz olyan is, amikor kilátástalannak tűnik a helyzet. Ennek a leküzdésére a legjobb mód, ha egy stabil, rendszeresen visszatérő ügyfélkört alakítasz ki.

Néha hosszabb ideig kell dolgoznod, mint ahogyan azt megszoktad. Lesznek olyan időszakok, amikor magadhoz képest túlóráznod kell, sőt, hosszabb ideig kell dolgoznod, mint egy teljesállású beosztottnak. Ezek mind felkészültséget igényelnek és rugalmasságot.

Az eleje mindig nehéz. Eltarthat egy darabig, mire megkapod az első munkádat. Ne csüggedj el, ha nem kapsz azonnal megbízást. Általában három hónaptól akár egy évig is eltarthat, amíg kiépíted a kapcsolataidat és megszerzel egy állandó ügyfélkört. Viszont, ha egyszer elérted ezt a pontot, akkor a karriered szárnyalni fog!

Népszerű szabadúszó munkák

Íme néhány közkedvelt szabadúszó munka:

Szövegíró

Az úgynevezett ,,copywriter’’ munka során a szabadúszó olyan meggyőző tartalmakat és hirdető módszereket gyárt az ügyfeleinek, amelyek arra ösztönzik a fogyasztóikat, hogy vásároljanak. Ezek az írók, készíthetnek tartalmakat digitális vagy nyomtatott hirdetésekhez, termékekhez vagy más piaci anyagokhoz, amelyekhez elengedhetetlen az írott bemutatás.

Közösségi média szakértő

Főbb feladata, hogy olyan tartalmakat alkosson és publikáljon az ügyfeleik közösségi média felületein, amelyek segítenek a virtuális jelenlétüket erősíteni és a márkájukat kiterjeszteni. A közösségi média szakértői felelősek a fogyasztói közönség ösztönzéséért vagy a kreatív szemszögek átlátásáért és a szociális oldalak kezeléséért, hogy azok mindig napra készek legyenek.

Oktató

Az oktatók különféle diákokkal dolgoznak mindenféle korosztályból és eltérő hátterekből, hogy támogassák a tanulásukat és az iskolai teljesítményüket. Ezek az oktató szabadúszók tanítói módszereket és technikákat használnak, hogy segítsenek a tanulóknak jobb rálátást kapni a tananyagról. Az oktatók tevékenységeket terveznek, amelyek segítenek elsajátítani az osztályteremben elhangzottakat.

Mennyit keres egy szabadúszó?

A képzett szakemberek annyi pénzt kereshetnek online szabadúszóként, amennyit csak akarnak, és rugalmasan dönthetnek jövedelmükről.

A lehetséges szabadúszók iránti kereslet az évek sorák egyre nőtt, így ennek köszönhetően sokan meghatározhatják maguknak az árakat és azt, hogy mennyit dolgoznak, így a kereset igencsak eltérő. 

A statisztikák szerint egy szabadúszó átlagosan 18 millió forintot keres évente (ez külföldi adata).

Szabadúszó adózás

Szabadúszóként az adót nem vonják le a fizetésből, a szabadúszóknak negyedévente kell adót fizetniük.

Ha nem vagy aktív, nappali tagozatos hallgató, vagy nyugdíjas, akkor mellékállású katás adózó is lehetsz, ha a heti órás foglalkoztatásod nem haladja meg a 36 órát. Így a havi adó 25 ezer forint. 

Neked is és az ügyfelednek is jelentési kötelezettsége van, ha 1 millió forint fölött számláztál neki egy éven belül, ami csak akkor érvényes, ha nem magánszemélyként végezted a munkádat.

Összességében, a szabadúszó terület egy feltörekvő és ígéretes munkavégzési forma, amely rengeteg lehetőséget rejt magában. 

Ha úgy döntesz, hogy szeretnél belevágni, előtte érdemes felkészülni és tájékozódni a szakterületeddel vagy a foglalkozásokkal kapcsolatban, amelyeket végezni szeretnél.

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól!

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.