Podcast jelentése: gyorstalpaló kezdőknek

A podcast (ejtsd: ,,podkaszt’’) manapság egyre jobban elterjedt, így nem csoda, ha már többször is hallottál róla és kíváncsi vagy a jelentésére is.

Ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, akkor azt mondhatnánk, hogy a podcast egy hanganyag, jellemzően sorozat formájában, amit számítógépen vagy mobilkészüléken is tudunk hallgatni, ha interneten követjük vagy letöltöttük onnan.

Ez egy kíváló lehetőséget nyújt például vállalkozók számára, hogy hatékony kapcsolatokat tudjanak kialakítani a hallgatókkal és a lehetséges ügyfelekkel. Hallanak beszélni, egy az egyben, ami olyan módon segít emberivé tenni a kapcsolatot, ahogyan az az üzenetváltásban nem lehetséges. Ráadásul sosem árt, ha különböző változatokat ajánlasz a közönségednek, hogy kapcsolatba kerüljenek a tartalmaiddal és a márkáddal.

A podcast által a semmiből juthatsz nagy hírnévhez és szerezhetsz elismert helyet magadnak a szakterületeden. A podcast-könyvtárakban, illetve az egyes részek végén vannak olyan hivatkozások, amelyekre kattintva a hallgatók átkerülnek a honlapodra, ezzel is növelve a forgalmat az online boltodban.

Tartalomjegyzék

Mi az a podcast?

mi-az-a-podcast

Szeretnéd megtudni mi a podcast jelentése? A podcast mindig egy olyan visszahallgatható beszélgetés felvétele, amely bizonyos témáról szól, például üzletről vagy utazásól és egyéb köztudatban előforduló témakörökről. Gyakran megtalálhatóak az iTunes és a Spotify alkalmazásokon, de van, hogy weboldalakon is megjelennek. Ez a közvetítői forma tökéletes módja lehet annak, hogy a napi adag pezsdítő információt bárhová eljuttassa, függetlenül attól, hogy éppen hol tartózkodsz.

Nem kell sok pénz vagy technikai tudás ahhoz, hogy podcastot indíts. Bemutatunk neked egy útmutatót, amely lépésről lépésre végigvezet, hogyan tudsz podcastot indítani, miért érdemes podcastot kezdeni, milyen különböző podcast típusok vannak, és kifejtjük azt is, hogy milyen különböző podcast-típusok léteznek.

Milyen podcast témák vannak?

1. Az interjú podcast

Ebben a podcast stílusban egy vagy két házigazda minden epizódban különböző vendégekkel készít interjút. Ez igencsak kedvelt formátum, mert előfordul, hogy nem kell vele sokat előredolgozni.

Azonban, ha szükség van rá, az előkészületi munkálatokba tartozik az interjúztatni kívánt személyek felkeresése és a kérdéslistának az összeállítása. Természetesen szükséged lesz pár készségre ahhoz, hogy belevágj ebbe a podcast-típusba, például meg kell tudnod győzni a vendégeket a részvételről, interjúztatnod kell őket és rendszeresen podcastokat kell készítened, hogy fenntartsd a hallgatók érdeklődését és hírneved.

Erre a típusra egy jól ismert példa a Partizán című, magyar podcast sorozat, amelyben minden részben más és más vendégekkel beszélgetnek el a házigazdák, különböző témákban.

2. Az egyéni (Solo) podcast

Szeretnél te is egy podcast sorozatot készíteni? Ha már eljátszottál a gondolattal, akkor ebben az esetben talán ez az egyik legjobb podcast változat. Ezekben a podcastokban jellemzően egy személy beszél és vezeti a műsort.

Az egyéni podcastok tartalma szólhat véleménykifejtésről, hírekről, de lehet például kérdezz-felelek felépítése is, amely során a hallgatóktól beérkező kérdésekre válaszol a műsorvezető. Nem kell hozzá az informatika ördögének lenni, hiszen csak a saját hangunkra van szükség és arra, hogy tudjuk, hogyan kell rögzíteni egy podcast felvételt, valamint egy témára, amiről beszélni szeretnénk.

A Vecsei H. Miklós által vezetett ,,Lapozz’’ című podcast sorozat erre jó példa, amely egy könyveket elemző és bemutató ismeretterjesztő. A podcast azoknak szól, akik szeretnek olvasni, könyvek mögötti történetekről gondolkozni.

3. A több házigazdás (Multi-Host) podcast

A podcastok ezen változata két vagy több házigazdával működik, ami mozgalmasabb, izgalmasabb lehet, mint az egyéni előadásmód. Ha éppen arra próbálsz rájönni hogyan indíthatsz podcastot és már partnered is van az ügyben, akkor ez fantasztikus lehetőség számodra.

Nagyobb szórakoztatást nyújthat a hallgatók számára a több házigazda által vezetett forma, hiszen egyszerre több nézőpontot és véleményt is megosztanak, ütköztetnek, fejtenek ki az adás során. Érdekes lehet ez a stílus azok számára, akik szeretnek vitákat, beszélgetéseket hallgatni, az egyszemélyes elbeszélések helyett. Kihívásként merülhet fel azonban alkotóként, hogy a hallgatóság figyelmét megtartsák. Több ember, több ötletet is jelent, azonban azt is szemmel kell tartaniuk, hogy a beszélgetés ne legyen túl privát, ne zárják ki a hallgatót és a témát mederben tudják tartani.

Egy neves példa a ,,Heti agymosó’’ című podcast sorozat, melynek házigazdája Ács Dániel. Feldmár András, Kanadában élő magyar pszichiáter, rendszeres vendége és beszélgetőpartnere az adások alatt, ahol minden alkalommal egy, a vendégek által beküldött levélre reflektálnak közösen. Ékes példája annak a beszélgetés, ahogyan fókuszálják a témát és érdekes gondolatokkal tűzdelik egymás megjegyzéseit, így a hallgató sem könnyen veszti el az érdeklődését.

Melyek a legjobb magyar podcastok?

Az első 3 helyet jelenleg különböző stílusú podcastek foglalják el. Legelől tarol a Síkideg című sorozat, amelynek vezetői Barna és Márkó. Ez a podcast leginkább a fiatalokat szólítja meg, és sokszor olyan haszontalannak tűnő témákat mutat be, mint például, hogy használnánk-e más körömvágó ollóját, mégis meglepő komolysággal beszél a témákról a két műsorvezető.

Második helyen, Friderikusz Sándor vezetésével, a Friderikusz podcast néven futó sorozat áll. Személyesebb hangvételével olyan riportokat, interjúkat és portrékat mutat be, amelyek magát Friderikusz Sándort érdeklik.

Harmadik helyet pedig egy reggeli műsor tölti be ,,TheVR Happy Hour’’ (poénos változata a ,,Boldogok vagyunk óra’’ megfogalmazásnak angolul) néven. Reggeli kávé mellé javasolják a készítők az témákat vagy vezetés közben. Nem csak humoros, de komoly témákat is megbeszélnek, de főleg videójátékokról szól.

Mik a podcast hallgatás előnyei?

Ha neked is vannak olyan időszakaid, amikor éppen két tevékenység között nem tudod mit csinálj, akkor a podcast egy kellemes megoldást kínál. Például a munkába tartva, akár autóban, akár tömegközlekedésen utazva is hallgathatsz számodra érdekes tartalmakat, vagy akár még tanulhatsz is általuk. Amíg egy könyv elolvasása problémás lehet a tömött metrón vagy futópályán, addig a podcast hallgatása ezekben a helyzetekben is lehetséges.

Ezen kívül a podcast segít más nézőpontokat is megismerni. A változatos témáknak hála sosem volt egyszerűbb talán, hogy különböző emberek véleménye és gondolata eljusson hozzánk. Vállalkozó szeretnél lenni, de nem tudod elképzelni, hogy hogyan is néz ki egy üzletember munkanapja? Szeretnéd kissé jobban megismerni a tőzsdék világát? Egyszerűen csak egy új nyelvet szeretnél megtanulni? A podcast segítségével ezekbe mind belevághatsz könnyedén.

Hiszen a podcast hanganyagok olyan naprakész tudást nyújtanak, amelyek segítenek bármilyen területen elmélyülni. Ehhez nincs szükség másik országba utazni, ha külföldi hírekről szeretnénk tájékozódni vagy egy új nyelvet tanulni. Minden egy helyen elérhető, a kezünkben.

Hogyan készítsek podcastot?

Egy podcast elindítása nem nehéz, de számos lépésen kell végigmenni ahhoz, hogy ez sikerüljön. Elsősorban, fontos a téma és a név kiválasztása. Lehetőleg válasszunk egy egyedi, egyszerű és rövid nevet, amely felkelti a hallgatóság figyelmét, egybe vág a podcast témájával és emlékeznek majd rá a hallgatók.

A műsor és a részek felépítése fontos, hogy illeszkedjen az általunk választott témához és személyiségünkhöz. Ha előnyben részesítjük a saját előadást a megosztott párbeszéddel szemben, akkor inkább válasszuk az egyéni podcast típust. Ellenkező esetben, a több házigazdás vagy az interjú podcast lehet a legmegfelelőbb.

Fektessünk energiát a borítóképek elkészítésébe is. A megjelenés, a megnyerő külső lényeges eleme a hallgatóság figyelmének a kivívásában. Ami vonzó a szemnek, arra könnyebben is kattint rá a közönség. Hasonlóan igényes indító és kilépő zenére is szükségünk lesz, ami könnyen megragad az emberek fülében, így jobban fognak emlékezni az adásunkra is. Ha ezekhez nincsen érzékünk, illetve nem rendelkezünk megfelelő előzetes tapasztalattal és tudással, akkor talán érdemes elgondolkoznunk egy szakember felbérlésében, aki kisegít bennünket.

Azt se felejtsük el, hogy olyan hangfelvevő berendezésre is szükségünk lesz, amelynek elegendő a minősége ahhoz, hogy élvezhető legyen a tartalom. Háttérzajok nélkül, tiszta, akadások nélküli beszédet szeretnek hallani az emberek, így ezekre is figyeljünk oda.

Az utolsó lépés a szerkesztés, amelybe beletartozik a vágás, a zenei- vagy hangaláfestés, illetve bármilyen más trükk, amivel izgalmasabbá, színesebbé tehetjük alkotásunkat. Ez szintén gyakorlást és időt igényel. Végezetül nem marad más hátra, mint beküldeni az elkészült tartalmat egy erre alkalmas felületre, mint például az iTunes vagy a Spotify.

Konklúzió

A podcast tehát egy olyan korszerű találmány, amiben rengeteg lehetőség rejlik és sokan ki is használják. Vezetheti több házigazda, vagy csak egy, részt vehetnek benne meghívottak is, és a felhasználható témák tárházának csak a képzelet szab határt. A podcast hallgatás előnyei, hogy bárhol elérhető, naprakész információt nyújt és különböző nézőpontokat ismerhetünk meg általa. Elkészítése nem nehéz, de bizonyos lépéseket érdemes követnünk ahhoz, hogy sikeresen megnyerjük a közönségünket.

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól!

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.