Márkaépítés jelentése, jelentősége és folyamata

Mit jelent a márkaépítés? Különböző stratégiák és taktikák segítenek, hogy egy vállalat hírnevét megalapozzuk figyelemfelkeltéssel, népszerűsítéssel, amelyek lényegében a márkaépítés fogalmát jelentik.

Más szavakkal, a márkaépítés a márka értékének növelése reklámkampányok és promóciós stratégiákon keresztül.

Elengedhetlen fő szempontja a vállalatnak a márkaépítés, hiszen ez teszi láthatóvá és elérhetőbbé a vállalatot. Célja, hogy a vállalatról egyedi képet fessen.

Tartalomjegyzék

Márkaépítés jelentősége

márkaépítés

Miért fontos a márkaépítés alapköveinek lefektetése és beindítása?

A márkaépítés segít egy erős márkakép kialakításában, ami hozzájárul a márka megszilárdításához, mivel egy jól átgondolt márkával azonosulni tudnak az emberek és közelebb érezhetik azt önmagukhoz. Tulajdonképpen személyiségük egy részeként is tekinthetnek rá idővel, amely hozzájuk tartozik, erősíti az énképük egységét.

Így a márkaépítés magában foglalja a fogyasztók számára fontosnak tartott értékteremtést. Azt, hogy a fogyasztók, hogyan éreznek, gondolkodnak és tudnak a márkáról.

Három elterjedt márkatípus ismert.

A termékmárka, amely egy fizikai termék, tárgy vagy áru.

Itt a márkaépítés lényege, hogy jó minőségű terméket adjunk a vásárlónak, amely megkülönbözteti a piacon már meglévő többi terméktől és megbízhatóságot nyújt a vevőnek.

Továbbá, a megfelelő márka láthatóság, például a csomagolás és a hirdetések, elősegítik a márka elérhetőségét, ismertségét, hogy az egyre inkább szóban forogjon a fogyasztók között és minél inkább utat törjön magának.

Ezen kívül garanciával is növelhető a megbízhatóság, amely további okot ad a vásárlás melletti döntésre.  Mindezek együttesen segítik a márkaépítés hatását.

A termékmárkákra példa a Coca Cola, az Adidas vagy az Apple, de ide tartozik a Bocicsoki is magyar viszonylatban.

A szolgáltatási márka, egy kézzel meg nem fogható kínálat, mint például egy telefonszolgáltatás, egy masszázsszalon, egy internetes előfizetés stb.

Ebben az esetben a márkaépítés leginkább az ügyfél élményeire alapoz, hiszen a legsikeresebb szolgáltatási márka az, amelyik képes alkalmazkodni az ügyfelek igényeihez.

A szolgáltatási márkára példa a Spotify zenehallgatási alkalmazás, ami Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend.

Az utolsó, harmadik márkatípus, a kiskereskedelmi márka. A kiskereskedelmi márkák a szolgáltatási és a termékmárkák egyvelege, vagyis a termékeket egy szolgáltatáson keresztül értékesítik. Ebben az esetben a márkaépítés során fontos, hogy mind a vásárlói élmény, mind pedig a termék legyen minőségi.

A kiskereskedelmi márkákra példa a Lidl vagy az Aldi hazánkban.

Márkaépítés folyamata

A márkaépítésnek nincs egyetlen kiszabott receptje, amely garantálja a biztos sikert, hiszen ez mindig az adott ügyfélkörtől, fogyasztói rétegtől függ.

Habár néhány szempontot figyelmbe kell vennünk, ha növelni szeretnénk a hatékonyságát.

A márkaépítés az újításra, a kreativitásra, a folyamatos ellenőrzésre és a jó ügyfélélményre épít.

Márkaépítés lépései

A márkaépítés során az első lépés a márka leírása, bemutatása.

Ez történhet a termékleírással, csomagolással, logók feltüntetésével, vagy bármi olyan szemmel látható jelzéssel, ami információval szolgál a fogyasztó számára.

A márka értékét, és a vásárlói benyomást nagyban befolyásolja az, ahogyan határozzák meg a márkát.

A márka megkülönböztetése és viszonyítása más márkákhoz képest szintén meghatározó.

Miután egy termék vagy szolgáltatás létrejött, kulcsfontosságú, hogy a márka valamilyen egyedi értékkel megkülönböztethető legyen a versenytársaitól.

A márka hirdetése és népszerűsítése, a közösségi médiában, az online világban vagy nyomtatott formában szintén kiemelt fontosságú alappillér, mert segít a márkaismertség megteremtésében.

A helyes közlési módszer és a hatékony médiafelületek segíthetnek a márkaépítés megerősítésében, valamint növelik a márka megmaradását a fogyasztók emlékezetében.

A márkaépítés akkor lehet igazán hatékony, ha a vásárló úgy érzi, hogy kötődik hozzá.

Ezért lényeges az újítás és a személyre szabottság által minél inkább megszólítani az ügyfelet, hogy a fejében minél erősebben megragadjon a márkáról alkotott kép.

Fontos az is, hogy egy vállalat folyamatosan figyelemmel kísérje és felülvizsgálja a termékei, szolgáltatásai és a márkái teljesítményét.

A márkaépítési stratégiákat ennek megfelelően kell alakítani, ami segít a márka értékének megteremtésében és megkülönböztetésében, valamint a megfelelő benyomás kialakításában a vállalatról, amelyet valóban képvisel.

A márkaépítés nem mindig egy egyenesen felfelé ívelő út.

A márka az idő múlásával növekedhet, stagnálhat vagy vissza is szorulhat olykor.

Ebből kifolyólag folyamatosan szükség van új stratégiák, események és tevékenységek bevezetésére, megszervezésére, amelyek fenntartják a márka jó hírét és ígéretét. Hangsúlyos, hogy a fogyasztók a márka szerves részei, így az ő igényeiket és irányultságukat kell elsősorban figyelembe venni, majd ezekhez igazítani a stratégiáinkat.

Egy egyedi és erős márka létrehozásához időre és következetességre van szükség.

A márkaépítés tehét az üzletfejlesztés elemi része és idővel rugalmas, fokozatosan alkalmazkodó rendszerként kell működjön.

Márkaépítés eszközei

A márkák és a márkaépítés fokozatosan előtérbe kerül a legtöbb vállalatnál, így a megfelelő stratégiák kiépítése is egyre sürgetőbbé válik.

A márka már nem csak nagy cégek, de kiskereskedelmek, hírességek, események vagy akár non profit szervezetek részét is képezi manapság.

Melyek azok az eszközök, amelyek működtetnek egy erős márkát?

Mindenekfelett egy erős márkát a következetesen használt lehetséges szemmel látható összes alkotóelem mozgat. Egészen a következetesen használt céges logótól a színek skáláján keresztül, az virtuális és a valóságos felületeken való megjelenésig minden szerepet játszik a márkaépítés során. 

Mely eszközöket lehet tehát felhasználni pontosan?

A szemmel látható tartalom mindenképpen első számú előnyt kell élvezzen.

Hogyan építhetsz márkát, ami egy következetes történetetet mesél el személyhez szólóan anélkül, hogy csak motyogás válna belőle?

Egyszerűen mutasd be minél több szemmel látható tartalommal!

A fogyasztóid pillanatok alatt szeretnének minél több információhoz jutni a márkádról, hogy a legbiztosabb első benyomást kapják róla. Iránymutató segítséget nyújt ebben egy logó használata, amely megjelenít szinte mindent, amit közölni szeretnél a márkádról.

Egy ügyes logó izgalmas színsémákkal például képviselheti mindazt, amit első pillanatásra befogad a fogyasztó.

Emellett a tipográfia, azaz a betűtípus az a díszítési elem, amelyet ha tudatosan használunk, személyességet csempészhet a márkába. Különböző betűtípusok, különböző vonásokkal ruházhatják fel a logót.

A vékony, kecses vonások érzékenységgel, a dőlt és játékos betűk humorral, vagy a vastag, erős karakterek kiállást is sugározhatnak.

Ha pedig tényleg közvetlen kapcsolatot szeretnél kiépíteni az ügyfeleiddel, akkor próbáld meg az e-mail-es piaci trükköt.

Egy jól felépített e-mail-es stratégia nagyszámú ügyfélkört hozhat a vállalkozásodnak.

A kapcsolatteremtésnél maradva, a közösségi média még egy kiváló lehetőséget teremt a márkaépítés szempontjából.

A rendszeres, ütemezett, és jól kezelt hirdetések szintén megdobják a forgalmat. De ne ragadjunk le a nagy közönség által használt óceánfelületeken!

Egy saját, otthonos honlap az első kikötője a fogyasztóknak, ami magába foglalja a márkád minden közölni valóját.

Hagyd, hogy bárki, aki meglátogatja a weboldalat hallja és lássa azt, amit a márkád mesélni szeretne!

Azonban egy következetes honlap szükséges, de nem elegendő a márkaépítés stratégiái között.

A tálalásnak összhangban kell mozognia azzal a különbséggel, amelyet a fogyasztók közvetítenek.

Tehát a fogyasztói beállítottság kell kifacsarja a maximumot a márkád lehetőségeiből.

Online márkaépítés

Azáltal, hogy online vállalkozást futtatsz, megvan minden lehetőséged arra, hogy elérj mindenkit, aki a virtuális világba csatlakozik.

Ezért nagyon fontos, hogy olyan márkát teremts, amely emlékezetes és könnyen azonosítható, valamint megszilárdítja a hírnevedet, ahogyan terjed az online közegben. Itt van néhány kulcsfontosságú lépés hogyan tudsz az online márkaépítés sűrűjében elindulni.

1. Kutass a célcsoportod után!

Fontos, hogy jobban emlékezz az online fogyasztóid különböző elvárásaira, mint a nem virtuális térben lévőkére!

Azáltal, hogy időt szentelsz a meghallgatásukra, megtudhatod, hogy mit kedvelnek és mit nem és megértheted, hogy mi számít nekik igazán.

Így a márkaépítés körülövezi az elvárásaikat és olyan tudatos online jelenlétet képez, amely kielégíti a szükségleteiket.

A kutatásnak zajlania kell megszakítás nélkül.

Vizsgáld felül őket rendszeresen, hogy azonosítani tudd az új irányokat és elköteleződést mutass a közönséged iránt!

2. Ismerd és közöld a márkádat!

Ha már egyszer túl vagy az első kutatáson, felhasználhatod a megszerzett tudásodat arra, hogy a márkaépítés megnyerő legyen számukra.

A márkád irányvonalai szabják meg a valós és a digitális világban lévő vállalkozásod azonosságát, amely megkülönbözteti azt a többi versenytársától.

Ezeknek az irányvonalaknak magukba kell foglalniuk egy küldetési célt és fontolóra kell venniük a színek, logók, képek és betűtípusok használatát csakúgy, mint a hangnemet – ez kiváltképpen fontos, hogyha olyan tartalmakat gyártasz, amelyek online beszélgetésekben is megjelennek.

3. Alkalmazd a márkaépítés elemeit következetesen!

Minden sikeres márka következetesen alkalmazza a márkaépítés fortélyait a vállalkozásuk minden sarkában – egészen a fizikai boltoktól a honlapokon keresztül a közösségi médiai csatornákig.

Mindez segít emlékezetesnek és hitelesnek maradni.

Egy következetes márkaépítés bebiztosít és segít bizalmat kiépíteni a szolgáltatásaiddal kapcsolatosan.

Ahogyan a márkád nő, úgy egyre inkább lehet növekvő pozitív hatása ennek a lépésnek a böngészők számát tekintve, akik idővel vásárlókká válnak.

Ahhoz, hogy következetességet tanúsíts, a márkád irányvonalait minden egyes szempontból és mindenkire vonatkozóan alkalmaznod kell a vállalkozásodban.

4. Maradj naprakész!

Ha tiszteletbeli márkává szeretnél válni, folyamatosan be kell bizonyítanod, hogy ismered azt, amiben utazol.

Működtesd az új tartalmak folyamatos áramlását, amelyek megmutatják, hogy érted az ügyfelek elvárásait és igényeit.

Ezeknek a tartalmaknak nem kell mindig írottnak lenniük.

Készíthetsz videókat, fotókat vagy rajzokat is.

Gondolj bármilyen fantáziadús módra, amivel hirdetni tudod magad!

Rendszeresen frissítsd a blogod és az aktuális ajánlataidat!

Tedd a fogyasztók számára könnyűvé, hogy megosszák a posztjaidat és a tartalmaidat a közösségi média felületeiken!

5. Kapcsolódj!

A közösségi médiát arra is használhatod, hogy elköteleződést mutass a fogyasztóid iránt és márkatudatosságot teremts.

Élvezheted az ingyenes hirdetést hála egy aktuálisan elterjedt jelenségnek.

Ezt azonban fokozott óvatossággal kell kezelni.

Sokak számára, ez lehet az első kapcsolódás a cégeddel, tehát ez jelenti az első benyomás létterét is. Habár a közösségi média egy tökéletes felület, hogy emberi arcot öltsön a márkád, mégis fontos professzionális ruhába öltöztetni.

Márkád megfelelő képviselése a szent grálja a közösségi médiának, tehát érdemes folyamatosan figyelemmel követni az itt zajló eseményeket.

Ha valaki például egy negatív visszajelzést adott a szolgáltatásoddal kapcsolatban, akkor szánj időt a válaszadásra és mutasd meg nekik, hogy megértetted a problémát és átgondoltad a kritikájukat.

A márkaépítés a vállalatothóz tartozó pozitívan társított ingerekről szól és könnyen csődöt mondhat, ha nincs minőségi háttere.

Ez különösképpen igaz az online elköteleződésre.

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól! 

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.