Long tail kulcsszavak: mik azok és hogyan használjuk (példákkal)

A long tail kulcsszavak olyan keresőkifejezések, amelyek viszonylag alacsony keresési volumenűek és alacsony verseny szinttel rendelkeznek. Emellett a long tail kifejezések általában hosszabbak (3+ szó), mint a többi más kulcsszó típus.

Ennek köszönhetően a long tail kulcsszavak használata lehetőséget teremtenek a specifikusabb, részletesebb keresésekre, ami szorosabb kapcsolatot teremthet a felhasználók és a weboldalad között.

De miért éppen a long tail kulcsszavakra érdemes összpontosítani?

Tartalomjegyzék

long-tail-kulcsszavak
Forrás: backlinko.com

Az alacsonyabb keresési volumen és versenyszint ellenére ezeknek a kifejezéseknek a használata komoly előnyt jelenthetnek. Bár alacsony a keresési volumen a long tail kulcsszavakra, ha összeadjuk őket, a long tail keresések valójában az összes Google-keresés nagy részét teszik ki.

Egy tanulmány szerint a kulcsszavak 92%-a 10 vagy annál kevesebb keresést kap havonta. Más szóval, az emberek által a keresőmotorokba beírt kulcsszavak 92%-a long tail kulcsszó.

Ebben a cikkben bemutatom, hogy mitől jó egy long tail kulcsszó, és hogyan lehet ezeket hatékonyan használni az online marketing és SEO stratégia részeként.

Long tail kulcsszavak jelentése

A „long tail kulcsszó” olyan kifejezést takar, amely a SEO (Search Engine Optimization – keresőoptimalizálás) és az online marketing területén használatos. 

Ez a fogalom olyan specifikus, hosszabb keresőkifejezésekre utal, amelyek általában három vagy annál több szóból állnak. Ezek a kifejezések részletesebben írják le a felhasználók keresési szándékát, és célzottabban irányítják a forgalmat egy weboldalra.

Short tail vs. long tail kulcsszavak

A „short tail” (rövid farok) és a „long tail” (hosszú farok) kulcsszavak közötti különbség a kifejezések hosszúságában, általánosságában és versenyképességében rejlik. 

Íme néhány alapvető különbség:

Hosszúság

  • Short Tail: Általában rövidebb, 1-2 szóból álló kifejezések, például „cipő”, „marketing”.
  • Long Tail: Hosszabb kifejezések, általában 3 vagy több szóból állnak, például „vízálló túracipők”, „hatékony online marketing stratégiák”.

Specifikusság

  • Short Tail: Általánosabb kifejezések, melyek sokféle tartalomra utalhatnak.
  • Long Tail: Specifikusabbak, részletesebben írják le a felhasználók keresési szándékát.

Versenyképesség

  • Short Tail: Általában magasabb a veseny ezekre a kifejezésekre a keresőmotorokban, mivel több oldal és cég verseng értük.
  • Long Tail: Alacsonyabb a verseny, ami lehetővé teszi könnyebb rangsorolásukat a Google keresőben.

Keresési volumen

  • Short Tail: Magasabb keresési volumennel rendelkeznek, de ennek ellenére a konverziók nem biztos, hogy magasak lesznek.
  • Long Tail: Alacsonyabb keresési volumennel rendelkeznek, de a konverziós arányuk általában magasabb, mivel a felhasználók konkrétabb szándékkal keresnek.

Célközönség

  • Short Tail: Szélesebb, általánosabb célközönséget céloznak meg.
  • Long Tail: Szűkebb, de relevánsabb célközönséget céloznak meg.

A választás a konkrét üzleti céloktól és a célcsoport igényeitől függ. 

Sok esetben a kombinált stratégia a leghatékonyabb, ahol a short tail és a long tail kulcsszavakat egyaránt alkalmazzák a kiegyensúlyozott és hatékony keresőoptimalizálás érdekében.

Miért fontosak a long tail kulcsszavak a SEO számára?

A long tail kulcsszavaknak a SEO-ban való fontosságát két kulcsfontosságú tényező határozza meg.

Indok #1: Alacsony Verseny

A long tail kulcsszavak jellemzője, hogy alacsonyabb a verseny a keresőmotorokban. Mivel ezek specifikusabb és hosszabb kifejezések, kevesebb versenytárs versenyez értük. 

Ez lehetővé teszi, hogy könnyebben és gyorsabban rangsoroljunk a keresőmotorok találati listáján, ami kulcsfontosságú a weboldal látogatottságának növelése szempontjából.

Indok #2: Magas Konverziós Arány

A long tail kulcsszavak magasabb konverziós aránnyal bírnak. 

Amikor a felhasználók ilyen specifikus kifejezéseket használnak, az általában arra utal, hogy pontosabb kereséseik vannak, és konkrét igényeket keresnek megoldásul. Ennek eredményeként a látogatók, akik ezekre a kulcsszavakra kattintanak, nagyobb valószínűséggel alakítják konverzióvá a weboldalon tett látogatásukat.

Ez a két tényező együttesen a long tail kulcsszavak használatát stratégiai lépéssé teszi a SEO területén. 

Az alacsonyabb verseny révén könnyebben érhetjük el a jobb rangsorolást, míg a magasabb konverziós arány segít abban, hogy a forgalom minőségibb és eredményesebb legyen. A long tail kulcsszavak tehát nemcsak a látogatottság növelésében segítenek, hanem a konverziók maximalizálásában is fontos szerepet játszanak.

Long-tail kulcsszavak keresése

Ezek a módszerek segíthetnek a specifikusabb és relevánsabb kulcsszavak azonosításában. 

Most nézzük meg részletesebben, hogyan lehet ezeket az eszközöket hatékonyan alkalmazni.

#1. Google kapcsolódó keresések

kapcsolódó-keresések

A Google keresőjének alsó részén található „Kapcsolódó keresések” lehetőség segítségével felfedezheted, hogy milyen más kifejezésekre keresnek az emberek, ami releváns lehet a te vállalkozásodhoz.

#2. Answer the public

Az Answer the public egy fantasztikus eszköz a különböző kérdéseket feltevő felhasználók által gyakran használt kifejezések feltárásához. Kategóriákba rendezve segít megérteni a felhasználók szándékait.

#3. Google automatikus kitöltés

google-automatikus-kitöltés

Amikor a Google keresőjébe gépelsz, a keresőmotor automatikusan kiegészíti a lekérdezéseket. Ezek az automatikus kiegészítések olyan kulcsszó variációkat is felajánlanak, amelyek népszerűek lehetnek, ezek mind mind long tail kulcsszavak.

#4. Soovle.com

soovle.com

A Soovle egy olyan eszköz, amely több keresőmotor eredményeit mutatja meg egyszerre, segítve ezzel a különböző kereső platformokon használt kulcsszavak felderítését.

#5. Keywordsheeter

keywordsheeter

A Keywordsheeter egy nagyon egyszerű ám igen hasznos webes felület. Pár kattintással segít a long tail kulcsszavak generálásában. Teljesen ingyenes különféle országokra is lehet szűrni különböző nyelvek használatával.

#6. Mások ezeket a kérdéseket is felteszik

A Google keresőben való manuális böngészés és a „Mások ezeket a kérdéseket is felteszik” szakasz megvizsgálása segíthet olyan kérdéseket és témákat felfedezni, amelyek érdeklik a célközönséget.

#7. Google Search Console riport

A Google Search Console segítségével láthatod, hogy milyen kulcsszavakon keresztül találtak rá a felhasználók a weboldaladra. Ezáltal értékes információkat szerezhetsz a jelenlegi forgalmadról, illetve olyan kifejezésekről, amikről érdemes lehet írni a weboldaladon.

A Google Trends segítségével megtudhatod, hogy a kulcsszavak népszerűsége hogyan változik az idővel. Ez segíthet időzített tartalomstratégia kialakításában, illetve lehetőséget nyújt long tail kulcsszavak keresésére is.

#9. Gyakorikerdesek.hu

gyakorikérdések.hu

A Gyakorikerdesek.hu olyan online közösség, ahol az emberek kérdéseket tehetnek fel és válaszokat kaphatnak. Ezáltal megértheted a felhasználók aktuális kérdéseit és igényeit.

Ezeknek az eszközöknek a kombinálása és az így kapott adatok alapos elemzése lehetővé teszi a long tail kulcsszavak hatékony kiválasztását a SEO optimalizálás során.

Hogyan használd a long tail kulcsszavakat?

A long tail kulcsszavak hatékony használata kulcsfontosságú mind az optimalizált blogbejegyzések készítésekor, mind a kiegészítő kulcsszóként való felhasználás során. 

Az optimális blogbejegyzés elkészítéséhez szükséges, hogy a címekben, alcímekben, bevezetőben és a tartalomban egyaránt illeszkedjenek ezek a specifikus kifejezések, hozzájárulva a tartalom relevanciájához és a keresőmotorokban való magasabb rangsoroláshoz. 

Ugyanakkor a kiegészítő kulcsszóként történő használatuk, például Google Ads hirdetés kampányokban, tovább szűkítheti a célcsoportot és növelheti a kampányok hatékonyságát, kiegészítve a fő kulcsszavak által meghatározott célokat.

Long tail kulcsszó példa

Példaként vegyük az általános „futócipő” kulcsszót, és alakítsuk át long tail kulcsszóvá a következő módon: „fekete könnyű futócipő nőknek”. 

Ebben az esetben a hosszabb, long tail kifejezés specifikusabb és részletesebb, pontosabban kifejezi a felhasználó szándékát a keresés során. 

Ez a long tail kulcsszó alkalmasabb lehet, hogy azokat a látogatókat célozza meg, akik pontosan ilyen típusú futócipőt keresnek, és nagyobb valószínűséggel konvertálnak.

Gyakran ismételt kérdések

Miért fontosak a long tail kulcsszavak a SEO-ban?

A long tail kulcsszavak kulcsfontosságúak a SEO-ban, mivel specifikusabb felhasználói szándékot tükröznek. Alacsonyabb versenyszintjük miatt könnyebben rangsorolhatók, növelve a weboldal látogatottságát és konverziós arányát.

Hogyan találhatók meg a legjobb long tail kulcsszavak?

A legjobb long tail kulcsszavakat kulcsszókutatási eszközök, például a Google Keywords Planner vagy Answer the Public segítségével lehet azonosítani ezeket a kifejezéseket. Fontos olyan kulcsszavakat választani, amelyek relevánsak a vállalkozásod vagy témád szempontjából.

Mennyire hatékonyak a long tail kulcsszavak a konverziók szempontjából?

A long tail kulcsszavak magasabb konverziós aránnyal bírnak, mivel a felhasználók konkrétabb szándékkal keresnek rájuk. A specifikus kifejezések segítenek elérni azokat a látogatókat, akik valószínűbben válnak a weboldal konverziós célpontjaivá.

Hogyan lehet hatékonyan integrálni a long tail kulcsszavakat egy blogbejegyzésbe?

A long tail kulcsszavakat hatékonyan használhatjuk a blogbejegyzésekbe. Használd a címben, alcímekbe, bevezetőbe és a tartalomban. Fontos, hogy természetesen illeszkedjenek a tartalomhoz, és ne legyenek túlzottan erőltetettek, mert azt a Google nem kedveli.

Milyen előnyei vannak a long tail kulcsszavaknak az organikus keresési eredményekben?

Az organikus keresési eredményekben valószínűbb a magasabb rangsorolás a long tail kulcsszavaknak köszönhetően, mivel alacsonyabb a verseny. Ez növeli az esélyt, hogy a weboldalad előkelő pozíciókat érjen el a keresőmotorok találati listáján, ami organikus forgalom növekedést eredményezhet.

Konklúzió

Tanuld meg használni a long tail kulcsszavakat a keresőoptimalizálás és online marketing terén! 

Ezek a specifikus kifejezések nem csak több látogatót vonzanak, hanem növelik a konverziós esélyeidet is. 

Próbáld ki a long tail kulcsszavakat a stratégiádban, és figyeld, hogyan formálják át weboldalad teljesítményét. Az apró lépések nagy változásokat hozhatnak a digitális térben, és a long tail kulcsszavak segítségével könnyebben kiemelkedhetsz a versenytársak közül. 

Ne hagyd figyelmen kívül ezeket az egyszerű, ám hatékony eszközöket a siker elérése érdekében!

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól! 

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.