Keresőmarketing: SEM Részletes Útmutató (Példákkal)

A keresőmarketing, vagyis a Search Engine Marketing (SEM), az egyik legfontosabb online marketing eszköz, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a potenciális ügyfeleket a megfelelő időben és helyen érjék el. 

Ebben a cikkben részletesen bemutatom a keresőmarketing lényegét, célját, előnyeit és eszközeit, valamint példákkal illusztrálom, hogyan működik a gyakorlatban.

Tartalomjegyzék

Mi az a keresőmarketing?

keresőmarketing

A keresőmarketing olyan digitális marketing stratégia, amelynek célja a weboldalak és online tartalmak látogatottságának növelése a keresőmotorokban, például a Google-ban vagy a Bing-ben történő jobb láthatóság révén. Ennek a stratégiának két fő összetevője van: a keresőoptimalizálás (SEO) és a keresőhirdetések (SEM).

Tehát a keresőmarketing egy olyan online marketing stratégia, amelynek célja a vállalkozás weboldalának láthatóságának és látogatottságának növelése.

A keresőmarketing két fő összetevőből áll: 

Ezeknek a módszereknek az együttes alkalmazásával a vállalkozások hatékonyan növelhetik az online jelenlétüket és elérhetik az érdeklődőket.

Keresőmarketing alapjai

A keresőmarketing alapjait megérteni elengedhetetlen annak érdekében, hogy sikeresen alkalmazhassuk ezt a stratégiát. 

Az első lépés a kulcsszavak kiválasztása, amelyek relevánsak a vállalkozás szolgáltatásai vagy termékei szempontjából. Például, ha egy autószervizről van szó, olyan kulcsszavakat lehet választani, mint „autószerviz,” „olajcsere,” „gumiabroncs csere,” stb.

Ezeket a kulcsszavakat különböző eszközökkel tudjuk lekutatni, mint például a Google kulcsszótervező.

Keresőmarketing célja

A keresőmarketing fő célja az, hogy a vállalkozás weboldala a keresőmotorok találati listájának elején jelenjen meg a releváns kulcsszavakhoz kapcsolódóan. 

Ennek eredményeképpen a vállalkozás nagyobb online láthatóságot ér el, növelve ezzel az esélyét, hogy az emberek rákattintsanak a weboldalra. A cél elérése érdekében a vállalkozásoknak szükségük van hatékony keresőoptimalizálásra és célzott fizetett hirdetésre mint például a Google hirdetés.

Keresőmarketing előnyei

A keresőmarketing számos előnnyel jár a vállalkozások számára. 

Az egyik legfontosabb előny a célcsoport elérése. A megfelelő kulcsszavak kiválasztásával a vállalkozások pontosan azokhoz az emberekhez juttathatják el az üzenetüket, akik érdeklődést mutattak termékeik vagy szolgáltatásaik iránt.

A Google naponta több milliárd keresést dolgoz fel, és ezáltal óriási potenciált kínál a vállalkozásoknak. A napi keresések száma a legvonzóbb kulcsszavak esetében akár több tízezer is lehet, ami kiemelkedő lehetőséget teremt a vállalkozások számára, hogy potenciális ügyfeleket érjenek el.

Keresőmarketing eszközök

A keresőmarketinghez számos hatékony eszköz áll rendelkezésre. 

Az egyik legismertebb és legelterjedtebb a Google Ads hirdetés, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy hirdetéseiket megjelenítsék a Google keresési találatok között a kiválasztott kulcsszavakhoz kapcsolódóan. 

A Google Ads lehetőséget kínál a hirdetési költségek pontos ellenőrzésére és a hirdetések célzott beállítására.

SEM vs SEO

Fontos megkülönböztetni a keresőmotor-optimalizációt (SEO) a fizetett hirdetésektől (SEM). 

Az SEO célja az organikus, vagyis a nem fizetett találatokban való jobb helyezés elérése. Ehhez olyan módszereket alkalmazunk, mint a releváns tartalom létrehozása, kulcsszóoptimalizálás, linképítés és weboldal technikai SEO optimalizálása.

Ezzel szemben az SEM magában foglalja a fizetett hirdetéseket, amelyek megjelennek a keresőmotorok találati listájának elején vagy oldalsó sávjában. Az SEM lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy azonnal megjelenjenek a keresések eredményeiben, és nagyobb rugalmasságot nyújt a hirdetési stratégia finomhangolásában.

Keresőmarketing példa

Vegyük példaként egy divat webáruház, amely keresőmarketinget kíván alkalmazni. 

A vállalkozás célja, hogy növelje az online láthatóságát és vonzza azokat az ügyfeleket, akik divatos ruházatot, női cipőket és férfi öltönyöket keresnek. 

Ehhez a keresőmarketing két fontos részterülete, az SEO és az SEM segítségét veszi igénybe.

A SEO segítségével organikus forgalmat lehet terelni a weboldalra, Google Ads hirdetéssel pedig PPC (pay per click) forgalmat.

SEO Stratégia

A SEO stratégia első lépésben a divat webáruház részletes kulcsszó kutatást végez. Azonosítják a releváns kulcsszavakat, mint például „női cipők,” és „férfi öltönyök.” Ezek olyan kulcsszavak, amelyeket a potenciális vásárlók valószínűleg használnak a kereséseik során.

A vállalkozás weboldalán optimalizálják a tartalmat ezekre a kulcsszavakra. 

Létrehoznak kategória lapokat és termék oldalakat, amelyek tartalma szorosan kapcsolódik a kiválasztott kulcsszavakhoz. Például, a „női cipők” kulcsszóhoz a weboldalon található cipő kategória oldalát optimalizálják.

Emellett a weboldalon belüli struktúrát is optimalizálják, hogy könnyű legyen a navigáció és az oldalak közötti összefüggések. A releváns kulcsszavakat beépítik a címekbe, alcímekbe és leírásokba is.

SEM Stratégia

A vállalkozás indít egy Google Ads hirdetés kampányt a választott kulcsszavakra. 

Külön hirdetéseket készítenek az egyes kulcsszavakra, így lehetőséget teremtenek a célzott üzenetek megjelenítésére. A hirdetésekben hangsúlyozzák a divatos ruházat, a minőségi női cipők és a férfi öltönyök elérhetőségét.

A kampány célja lehet például, hogy a hirdetéseik a Google keresési eredmények első oldalán jelenjenek meg, amikor valaki rákeres a kiválasztott kulcsszavakra. 

A hirdetések helyzetét és hatékonyságát folyamatosan kell monitorozni, és finomhangolni a hirdetések szövegét és beállításait.

Ezzel a kétoldalú keresőmarketing stratégiával a divat webáruház képes hatékonyan eljutni azokhoz az emberekhez, akik divatos ruházatot, női cipőket és férfi öltönyöket keresnek. Az organikus találatokon keresztül elérhetik a potenciális vásárlókat hosszú távon, míg a Google Ads hirdetésekkel azonnali látogatókat és konverziókat generálhatnak a weboldalukra.

Keresőmarketing tippek

Kulcsszókutatás: Alaposan kutassuk le, mely kulcsszavak a legrelevánsabbak a vállalkozásunk számára. Használhatunk kulcsszókutató eszközöket, mint például a Google kulcsszótervező eszköz vagy a Ahrefs.

Minőségi tartalom: Készítsünk minőségi, releváns és hasznos tartalmat, amely vonzza az olvasókat és támogatja a keresőoptimalizálást.

Tesztelés és optimalizálás: Folyamatosan monitorozzuk a kampányok teljesítményét, és finomhangoljuk a hirdetéseket és kulcsszavakat a legjobb eredmények elérése érdekében.

Miben segíthet egy keresőmarketing szakértő?

Egy tapasztalt keresőmarketing szakértő számos területen segíthet. 

Ő segíthet a kulcsszavak kiválasztásában, hatékony kampánystratégiák kidolgozásában, hirdetések optimalizálásában és az eredmények elemzésében (pl.: SEO elemzés). 

Ő az a szakember, aki a legújabb trendeket és eszközöket ismeri, és segít a vállalkozásnak a versenytársak előtt maradni, ezzel több bevételt szerezve a vállalkozásnak.

Keresőmarketing tapasztalat

Most pedig egy személyes tapasztalatot szeretnénk veled megosztani.

Egy egyik ügyfelemnek segítettem, aki privát túrákkal foglalkozik.

Az ügyfél weboldala alig volt ismert a túrázók körében, és a látogatottság is elenyésző volt. Ezen változtatni szerettünk volna, ezért nekiláttunk a keresőmarketingnek, hogy növeljük az online jelenlétét és megtaláljuk a megfelelő célcsoportot.

Először is, részletes kulcsszó kutatást végeztem annak érdekében, hogy megtaláljuk azokat a kulcsszavakat, amelyekkel a potenciális ügyfelek valószínűleg keresnek. Kiemelkedő fontosságú volt olyan kulcsszavakat találni, amelyek kapcsolódnak a helyi nevezetességekhez, valamint a privát és személyre szabott túrák fogalmához.

Miután sikerült kiválasztani a megfelelő kulcsszavakat, elkezdtük optimalizálni a weboldal tartalmát ezekre a kulcsszavakra. 

Az új szolgáltatás oldal leírásokat, blogbejegyzéseket és tartalmakat írtunk arról, hogy milyen élmények várhatók a privát túrákon, hogyan szervezik őket és miben különböznek a többi szolgáltatótól.

Ezenkívül belevágtunk a Google Ads hirdetés kampányba is, hogy azonnal növeljük a weboldal látogatottságát. A kulcsszavak alapján célzott hirdetéseket készítettünk, amelyek megjelentek a Google találati listájának élén.

Az eredmények nem maradtak el!

A látogatottság növekedése egyértelműen kimutatható volt. Azonban a valódi siker az volt, hogy a weboldalra érkező látogatók minősége is megváltozott. Az átlagos időtartam, amit a látogatók a weboldalon töltöttek, nőtt, és az oldalak megtekintésének száma is emelkedett. 

Ez azt mutatta, hogy az emberek érdeklődtek az általuk kínált szolgáltatások iránt, és valóban körültekintően böngészték az ajánlatokat.

Ezen túlmenően, a keresőmarketing eredményeképpen egyre több foglalás érkezett be az ügyfél részére. 

Az új látogatók valóban a célközönséghez tartoztak, akik értékelték a privát túrák egyediségét és személyre szabottságát.

Ez a tapasztalat igazán rávilágított a keresőmarketing hatékonyságára. A megfelelő kulcsszavak kiválasztásával, minőségi tartalom létrehozásával és célzott hirdetési stratégiával a vállalkozásuk nem csak növelte online jelenlétét, hanem javította az üzleti eredményeket is. 

A keresőmarketing révén az ügyfélünk olyan embereket ért el, akik ténylegesen érdeklődtek a privát túrái iránt, és ezáltal jelentős bevételt generált a vállalkozásnak.

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi idő alatt láthatók eredmények a keresőmarketingből?

Az organikus találatok javulása (SEO) hónapokat igényel, míg a Google Ads (SEM) hirdetések azonnali eredményeket hozhatnak. Az eredmények időzítése függ a kulcsszavaktól, a versenytől és a weboldalod aktuális helyzetétől.

Milyen eszközöket használhatok a keresőmarketinghez?

A keresőmarketinghez számos eszköz áll rendelkezésre. Ilyenek például a Google Ads a fizetett hirdetésekhez, Google Analytics az adatok nyomon követéséhez, valamint kulcsszókutató eszközök a megfelelő kulcsszavak kiválasztásához.

Mennyibe kerül a keresőmarketing?

A keresőmarketing költsége változó. Az SEO-t általában az idő és erőforrás befektetése jellemzi. A Google Ads hirdetések havi költsége függ a kulcsszavaktól, a kampány beállításoktól és a versenytől.

Milyen eredményeket várhatok a keresőmarketingtől?

A megfelelő keresőmarketing stratégia hatékonyan növelheti az online jelenlétet, a látogatottságot és a konverziót. Eredmények változóak lehetnek attól függően, hogy milyen alapokon építed a kampányokat.

Mikor érdemes keresőmarketing szakértőt bevonni?

Egy keresőmarketing szakértőt érdemes bevonni, ha nincs tapasztalatod a területen, vagy ha szeretnéd a legjobb eredményeket elérni a rendelkezésedre álló költségkeretben. Ő segíthet hatékony kampányok kidolgozásában, az eredmények nyomon követésében és az optimalizálásban.

Konklúzió

A keresőmarketing ma már alapvető eszköz a vállalkozások digitális marketing stratégiájában. 

A helyes kulcsszavak kiválasztásával, minőségi tartalommal és hatékony hirdetési stratégiával a vállalkozások jelentősen növelhetik online láthatóságukat és elérhetik a célközönségüket. 

Az SEM és az SEO kombinált alkalmazása lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy a keresőmotorok eredményeiben előkelő helyet foglaljanak el, és hozzájáruljanak üzleti növekedésükhöz. 

Ha még nem foglalkoztál keresőmarketinggel, itt az ideje, hogy elkezdd!

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól! 

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.