Google Algoritmus: Mi az és hogyan működik?

A Google algoritmus az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja a weboldalak rangsorolását a keresőmotorok találati oldalain (SERP). 

Az algoritmus egy összetett matematikai képlet és szabályrendszer, amely meghatározza, hogy mely weboldalakat jelenítse meg előkelő helyen a keresési eredmények között. Az algoritmus célja, hogy a felhasználók számára a legrelevánsabb és legértékesebb találatokat biztosítsa, folyamatosan javítva a keresési élményt.

Tartalomjegyzék

Mi az a Google algoritmus?

A Google algoritmus egy komplex matematikai képlet és szabályrendszer, amely meghatározza, hogy a keresőmotor mely weboldalakat jelenítse meg a keresési eredmények (SERP) első oldalán.

Az algoritmus több száz tényezőt értékel, beleértve a weboldal tartalmának minőségét, relevanciáját, technikai jellemzőit és a felhasználói élményt. Folyamatosan frissül, hogy a keresési eredmények minél pontosabbak és relevánsabbak legyenek, biztosítva, hogy a legértékesebb tartalmak kerüljenek a felhasználók elé.

Google algoritmus működése

google-algoritmus

A Google algoritmusa három fő szakaszra bontható: feltérképezés és indexelés, kulcsszavak és relevanciák meghatározása, valamint a találatok rangsorolása. 

Nézzük meg részletesebben ezeket a szakaszokat.

1. Feltérképezés és indexelés

Az algoritmus első lépése a weboldalak feltérképezése (crawling) és indexelése. A Google speciális programokat, úgynevezett crawlereket vagy botokat használ, amelyek folyamatosan böngészik a webet, hogy új és frissített tartalmakat találjanak. Amikor egy crawler egy új weboldalt talál, elolvassa annak tartalmát és elmenti az információkat a Google indexébe. Az index egy hatalmas adatbázis, amely tartalmazza az összes feltérképezett weboldalról gyűjtött adatokat.

2. Kulcsszavak és relevanciák meghatározása

Amikor egy felhasználó keresést indít a Google-ban, az algoritmus a keresési lekérdezést kulcsszavakra bontja. Ezek a kulcsszavak alapvetően meghatározzák, hogy mely weboldalakat jelenítse meg a találati oldalakon. Az algoritmus figyelembe veszi a következő tényezőket a kulcsszavak relevanciájának meghatározásakor:

 • A kulcsszavak száma és gyakorisága az oldalon: Minél többször fordul elő egy kulcsszó a szövegben, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az oldal releváns a keresési lekérdezés szempontjából.
 • A kulcsszavak elhelyezkedése az oldalon: A kulcsszavak kiemelt helyeken való megjelenése (pl. címekben, alcímekben) növeli az oldal relevanciáját.
 • A kulcsszavak természetessége: Az algoritmus képes felismerni a természetellenes kulcsszóhalmozást, és előnyben részesíti a természetes, olvasóbarát tartalmat.

3. Találatok rangsorolása

Miután az algoritmus meghatározta a kulcsszavak relevanciáját, a következő lépés a találatok rangsorolása. Ez határozza meg, hogy az egyes találatok milyen sorrendben jelennek meg a keresési eredmények között. Az algoritmus több tényezőt vesz figyelembe a rangsorolás meghatározásakor, többek között:

 • A kulcsszavak relevanciája
 • Az oldal minősége: Ide tartozik az oldal tartalmának minősége, a tartalom hossza, és a felhasználói élmény (pl. oldal betöltési sebessége).
 • Az oldal népszerűsége: Ez az oldalra mutató hivatkozások, linkek (backlinkek) számán és minőségén alapul.
 • Az oldal frissessége: A gyakran frissített tartalmak előnyben részesülnek.

Google algoritmus frissítések

A Google algoritmus folyamatosan változik és frissül, hogy javítsa a keresési eredmények minőségét. A frissítések célja az, hogy a felhasználók számára mindig a legrelevánsabb és legértékesebb tartalmakat biztosítsák. 

Két fő típusú frissítést különböztethetünk meg:

1. Core frissítések

A core frissítések az algoritmus alapvető működését érintik, és általában nagy hatással vannak a keresési eredményekre. Ezek a frissítések évente több alkalommal is megjelenhetnek, és jelentős változásokat okozhatnak a weboldalak rangsorában.

2. Speciális frissítések

A speciális frissítések az algoritmus egy adott aspektusát célozzák meg, például a spam elleni védekezést vagy a tartalom minőségének javítását. Ezek a frissítések általában kisebb hatással vannak a keresési eredményekre, mint a core frissítések.

Nevezetesebb Google algoritmus frissítések

Az évek során több nevezetes algoritmus frissítés is megjelent, amelyek jelentős hatással voltak a keresési eredményekre:

 • Panda update (2011): A rossz minőségű tartalmak és az alacsony minőségű weboldalak elleni frissítés.
 • Penguin update (2012): A manipulatív linképítési technikák elleni frissítés.
 • Hummingbird update (2013): A keresési lekérdezések pontosabb értelmezésére és a felhasználói szándék jobb megértésére összpontosító frissítés.
 • Mobilegeddon (2015): A mobilbarát weboldalak előnyben részesítése a mobilos keresési eredményekben.
 • RankBrain update (2016): A mesterséges intelligenciát alkalmazó frissítés a keresési lekérdezések jobb értelmezése érdekében.
 • BERT update (2019): A természetes nyelvfeldolgozási képességek javítása a keresési lekérdezések pontosabb értelmezése érdekében.
 • MUM update (2021): A Multitask Unified Model (MUM) bevezetése, amely a keresési lekérdezések komplexitásának jobb megértését és többnyelvű keresési eredmények biztosítását célozza.

Ezekről részletesebben itt olvashatsz.

Milyen gyakran frissíti a Google az algoritmust?

A Google naponta kisebb változtatásokat végez az algoritmuson. Ezek a kisebb frissítések általában finomhangolások és hibajavítások, amelyek célja a keresési eredmények folyamatos javítása. 

Bár ezek a frissítések kisebb hatással vannak az egyes weboldalak rangsorára, összességében fontos szerepet játszanak a keresési eredmények pontosságában és minőségében.

Havi frissítések

Ezen kívül, a Google havonta több kisebb frissítést is végrehajthat, amelyek egy adott aspektusra vagy problémára összpontosítanak. Ezek a frissítések gyakran kisebb jelentőségűek, mint a nagyobb, core frissítések, de még mindig jelentős hatással lehetnek a keresési eredményekre.

Core frissítések

A core frissítések az algoritmus alapvető működését érintik, és évente több alkalommal is megjelenhetnek. Ezek a frissítések általában nagy hatással vannak a keresési eredményekre, és jelentős változásokat okozhatnak a weboldalak rangsorában. A core frissítések célja a keresési algoritmus alapvető javítása, hogy a felhasználók még relevánsabb és hasznosabb találatokat kapjanak.

Speciális frissítések

A speciális frissítések az algoritmus egy adott aspektusára fókuszálnak, például a spam elleni védekezésre vagy a mobilbarát weboldalak előnyben részesítésére. Ezek a frissítések általában kisebb hatással vannak a keresési eredményekre, mint a core frissítések, de még mindig fontos szerepet játszanak a keresési élmény javításában.

Hogyan követhetjük nyomon az algoritmus frissítéseket?

A Google általában nem hoz nyilvánosságra pontos információkat a frissítések előtt, de a frissítések után nyilvános bejelentéseket tesz. Az algoritmus frissítésekről naprakész információkat találhatunk a Google Search Central blogon

Itt követhetjük nyomon a frissítésekkel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat és más érdekességeket is.

Mit tehetünk, ha a Google algoritmus frissítés negatívan érinti a weboldalunkat?

Ha egy algoritmus frissítés negatívan befolyásolja a weboldalunkat, akkor érdemes az alábbi lépéseket megtenni:

 • Ellenőrizzük a weboldalunk tartalmát és minőségét: Győződjünk meg róla, hogy a tartalom releváns és hasznos a felhasználók számára.
 • Javítsuk a technikai SEO-t: Ellenőrizzük, hogy a weboldal gyorsan betöltődik és könnyen navigálható.
 • Folytassuk a weboldal népszerűsítését: Használjunk más csatornákat is a weboldal népszerűsítésére, például közösségi médiát vagy linképítést (linkmarketing). 
 • Figyeljünk a felhasználói élményre: Biztosítsuk, hogy a weboldalunk könnyen használható és vizuálisan vonzó legyen.
 • Vizsgáljuk meg az oldalra mutató linkek minőségét: Nézzük meg, hogy milyen linkeket mutatnak az oldalunkra, hiszen ha egyszerre túl sok, vagy rossz minőségű oldalakról szereztünk linkeket, akkor ennek eredménye lehet egy Google által kiszabott büntetés.

Tippek weboldal optimalizálásához

A weboldal optimalizálása elengedhetetlen ahhoz, hogy jobb rangsorolást érjünk el a Google keresési eredményei között. A megfelelő optimalizálási technikák nemcsak a weboldal látogatottságát növelhetik, hanem javíthatják a felhasználói élményt is. 

Az alábbi tippek segítenek abban, hogy weboldalad megfeleljen a legújabb SEO irányelveknek és algoritmusoknak.

 • Hozzunk létre értékes tartalmat: A felhasználók értékes információkat keresnek, ezért törekedjünk minőségi tartalom létrehozására.
 • Használjunk releváns kulcsszavakat: A kulcsszavak segítenek abban, hogy a keresők megtalálják a weboldalunkat.
 • Készítsünk minőségi képeket és videókat: A vizuális tartalmak vonzóbbá teszik az oldalt.
 • Csatlakozzunk közösségi médiához: A közösségi média hatékony eszköz a weboldal népszerűsítésére.
 • Építsünk linkeket: A minőségi hivatkozások javítják a weboldal rangsorát.

Azáltal, hogy folyamatosan javítjuk a weboldalunk tartalmát, minőségét és népszerűsítését, ellenállóbbá tehetjük azt az algoritmus frissítésekkel szemben. A cél mindig az, hogy a felhasználók számára a lehető legjobb élményt nyújtsuk, és ezáltal a Google algoritmusa is kedvezően értékelje weboldalunkat.

Gyakran ismételt kérdések

Miért fontos a Google algoritmus a weboldalam számára?

A Google algoritmus meghatározza, hogy a weboldalad milyen pozícióban jelenik meg a keresési eredmények között. A jobb rangsorolás több organikus forgalmat és nagyobb láthatóságot eredményezhet, ami növeli a weboldal látogatottságát és potenciálisan a bevételeidet is. Az algoritmus figyelembe veszi a weboldal tartalmának minőségét, relevanciáját, technikai jellemzőit és felhasználói élményét, ezért fontos, hogy a weboldalad minden szempontból optimalizálva legyen.

Mit jelent a „black hat” SEO, és miért érdemes elkerülni?

A „black hat” SEO olyan keresőoptimalizálási technikákat jelöl, amelyek etikátlan módszereket használnak a keresési rangsorok manipulálására. Ilyen technikák lehetnek például a kulcsszóhalmozás, a rejtett szövegek használata, a linkfarmok, és a plagizált tartalmak. Ezek a módszerek rövid távon javíthatják a weboldal rangsorolását, de hosszú távon súlyos büntetéseket vonhatnak maguk után, beleértve a keresési indexből való kizárást is. Ezért fontos, hogy etikus, „white hat” SEO technikákat alkalmazzunk, amelyek a Google irányelveinek megfelelően segítik elő a weboldal rangsorának növelését.

Hogyan használja a Google az AI-t a keresési algoritmusban?

A Google egyre inkább támaszkodik a mesterséges intelligenciára (AI) és a gépi tanulásra a keresési algoritmus fejlesztése során. A RankBrain és a BERT algoritmusok például AI-alapú rendszerek, amelyek segítenek a keresési lekérdezések pontosabb értelmezésében és a releváns találatok megjelenítésében. A RankBrain képes felismerni a keresési szándékokat és a kontextust, míg a BERT a természetes nyelvfeldolgozást javítja, így a Google jobban megérti a bonyolult keresési lekérdezéseket is. Az AI alkalmazása lehetővé teszi, hogy a Google folyamatosan javítsa a keresési élményt és relevánsabb eredményeket nyújtson a felhasználóknak.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy a weboldalam megfelel-e a Google algoritmusának?

A weboldalad megfelelőségét a Google algoritmusának több eszközzel is ellenőrizheted, hogy biztosítsd annak optimális működését. A Google Search Console egy hasznos eszköz, amely segít monitorozni a weboldalad teljesítményét a keresési eredmények között, és figyelmeztetéseket küld a lehetséges problémákra, például a feltérképezési hibákra vagy a mobilbarátság hiányára. Emellett a Google Analytics lehetővé teszi, hogy nyomon kövesd a weboldalad forgalmát, a látogatók viselkedését és a bounce rate-et, ami jelezheti, ha valamilyen probléma van a weboldaladdal.

SEO audit eszközök, mint a Screaming Frog, SEMrush vagy Ahrefs, segíthetnek azonosítani a technikai SEO hibákat, a kulcsszókutatást és a tartalmi hiányosságokat. A PageSpeed Insights eszközzel ellenőrizheted a weboldalad betöltési sebességét és mobilbarátságát, míg a Google Mobilbarát teszt eszközével specifikusan tesztelheted, hogy a weboldalad mennyire mobilbarát, és milyen javításokat kell elvégezned. 

Ezek az eszközök összességében átfogó képet adnak a weboldalad állapotáról, és segítenek az optimalizálásban, hogy a lehető legjobban megfeleljen a Google algoritmusának.

Bízom benne, hogy ez a cikk segített megérteni a Google algoritmus működését!

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól!

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.