Blog készítés kezdőknek (teljes útmutató)

Ebben a bejegyzésben bemutatom a blog készítés lépéseit és megtanulhatod, hogyan készíts egy blogot ha kezdő vagy.

Saját tapasztalatom alapján mondhatom, hogy a blog írás egy nagyon jó eszköz arra, hogy fejleszd az írási képességed. Emellett pedig egy saját blog segítségével fel tudsz építeni egy olyan stabil online jelenlétet, ami a szenvedélyed és szakértelmed köré épül.

Habár egy blog készítés elsőre ijesztőnek tűnhet, én végigvezetlek minden lépésen, hogy a lehető legegyszerűbben el tudd készíteni a blogod. 

Tehát ha blogot szeretnél készíteni, akkor olvass tovább!

Tartalomjegyzék

Hogyan készíts blogot?

  1. Válassz egy blogolási platformot (Blogger, WordPress stb.). Használj olyan felületet, ami testreszabható sablonokat kínál.
  2. Válaszd ki a domain nevet és a tárhelyszolgáltatót. Olyan szolgáltató válassz ami jó sávszélességgel és ügyféltámogatással rendelkezik.
  3. Találd ki a megfelelő témát, amiről képes vagy sokat írni. Szűkítsd le a témádat, és tartsd szem előtt a konkrét célcsoportot.
  4. Jegyezd le az összes ötletedet, mielőtt szűkítenéd a témaválasztást.
  5. Írd meg az első blogbejegyzésed. Vonzó címmel szólítsd meg az olvasókat, és használj alcímeket, hogy könnyen áttekinthető legyen a tartalom.
  6. Használj képeket és videókat, amik tükrözik a témádat.
  7. Készíts tartalom naptárt. Hozz létre egy naptárt, ami segít a rendszeres publikálásban.
  8. Reklámozd a blogodat. Használj online marketing stratégiákat a több olvasó növeléséhez.

Ha szeretnél blogot készíteni, akkor bátran használd az előbb felsorolt lépéseket, mint egy segédletet.

Mi az a blog?

blog-készítés

A blog valójában egyfajta online napló vagy szöveges hírfolyam az interneten. 

Egy hely, ahol az emberek megoszthatják a gondolataikat, történeteiket, vagy éppen szakmai tanácsokat adhatnak. De nem csak szöveg lehet benne, gyakran vannak képek és videók.

Sokféle téma lehet a középpontban, lehet szó életvezetésről, vagy akár egy cég tevékenységéről is. A blogok nagyon fontosak lehetnek a vállalkozásoknak is, segíthetnek a termékek vagy szolgáltatások népszerűsítésében.

A rendszeres blogírás segíthet egy vállalkozásnak erősíteni az online jelenlétét, és egyben lehetőséget teremt az interakcióra a közönséggel. 

Tehát a blogok nem csak az információ megosztásáról szólnak, hanem egyfajta párbeszéd alapját is képezik a márkák és az emberek között az interneten.

Blog fajtái

Összegyűjtöttem néhány népszerű blog típus, ami segíthet elindulni.

blog-fajták

Személyes blog: Az író személyes élményeiről, gondolatairól és életéről szól. Ez egyfajta online napló, ahol az emberek megoszthatják mindennapi tapasztalataikat.

Szakmai blog: Szakmai ismereteket és tapasztalatokat megosztó blog, amely gyakran szakmai tanácsokat vagy útmutatókat kínál az olvasóknak. Ez a blog, amit éppen olvasol pont ilyen.

Hobbi blog: Egy adott hobbi vagy szenvedély köré szerveződik, és az író megosztja tapasztalatait, tippeket és inspirációt a témában érdekelt olvasókkal.

Életmód blog: Széles körű témákat ölel fel, beleértve az egészséget, utazást, divatot, és egyéb életmóddal kapcsolatos témákat.

Hír blog: Az aktuális eseményekről, hírekről, vagy érdekességekről szól, gyakran a szerző saját véleményével kiegészítve.

Recept blog: Kifejezetten az étel- és italkészítésre fókuszál, recepteket, ételkészítési tippeket és élményeket oszt meg az író.

Utazási blog: Az író utazási élményeit, úticélokat, tanácsokat és történeteket oszt meg az olvasókkal.

Ezenkívül a blogok gyakran kombinálják ezeket a témákat, és egyedi módon alakulhatnak ki az író egyéni stílusának és céljainak megfelelően.

Hol érdemes blogot készíteni?

Ha elhatároztad, hogy szeretnél blogolni, akkor a megfelelő platform kiválasztása az egyik legfontosabb lépés. A blogoláshoz több platform is elérhető, és a választás függ az egyéni igényektől, célkitűzésektől és technikai ismeretektől. 

Összegyűjtöttem neked néhány olyan népszerű platform, ahol érdemes lehet blogot készíteni.

WordPress.com: Egyszerűen használható és ingyenes, ideális kezdőknek. Különféle témákat és bővítményeket kínál.

Blogger: A Google tulajdonában lévő platform, könnyen integrálható a Google fiókkal. Egyszerű kezelésű és ingyenes.

Medium: Egy olyan platform, amely kiemelten foglalkozik a tartalomminőséggel. Könnyű használni, és már meglévő közösséggel rendelkezik.

Wix: Vizuális szerkesztővel rendelkező weboldalkészítő platform. Kiváló a kezdőknek, és számos sablont kínál.

Squarespace: Professzionális és esztétikus weboldalakat készítő platform, alkalmas a vállalkozásoknak.

Joomla!: Egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, amely a felhasználóknak széles körű testreszabási lehetőségeket kínál.

Melyik a legjobb blog készítő oldal?

wordpress-blog

Tapasztalatom alapján egyértelműen azt ajánlom, hogy válaszd a WordPress-t.

Ezt nem csupán azért, mert a világ egyik legnépszerűbb blogolási platformja, hanem azért is, mert rendkívül könnyű használni, függetlenül attól, hogy kezdő vagy.

A WordPress kiváló választás azoknak, akik gyorsan és hatékonyan szeretnének blogot készíteni. Emellett a WordPress számos kiegészítőt és bővítményt kínál, amelyek segítségével könnyen bővítheted blogod funkcionalitását.

Az előzőleg említett blogolási platformok mindegyike szolgálhatja a célodat, de ha könnyen kezelhető, mégis sokoldalú megoldást keresel hosszútávra, akkor véleményem szerint a WordPress a legjobb választás.

Ingyenes blog készítés

A Blogger a Google által kifejlesztett platform, ami ideális választás lehet számodra, ha egyszerűen szeretnél megosztani gondolatokat, élményeket vagy akár hobbikat.

Ebben a lépésről lépésre szóló útmutatóban megtanulhatod, hogyan hozz létre saját blogot, kezdve a Google fiók létrehozásával, egészen az első bejegyzések írásáig.

Ingyenes blog készítés lépésről lépésre

1. Lépés: Google fiók létrehozása

Ha még nincs Google fiókod, hozz létre egyet vagy használd a meglévőt.

2. Lépés: Blogger elérés

Lépj be a Google fiókodba, majd látogasd meg a Blogger oldalt.

3. Lépés: Új blog létrehozása

Kattints a „Blog létrehozása” gombra.

Válaszd ki a megfelelő Google fiókot, ha több van belőle.

4. Lépés: Blog nevének és címének megadása

Írd be a blogod nevét és címét. Ne aggódj, később is módosíthatod ezeket.

5. Lépés: Sablon kiválasztása

Válassz egy sablont, ami tetszik. Később is cserélhetsz.

6. Lépés: Blog címének beállítása

A „Blogcím” résznél add meg, hogyan szeretnéd, hogy megjelenjen a blogod címe.

7. Lépés: URL kiválasztása

A „Blog-URL” résznél válaszd ki a blogod webcímét. Itt is fontos, hogy jól megválaszd, mivel a későbbiekben csak korlátozottan módosítható.

8. Lépés: Blog nyelvének kiválasztása

Válaszd ki, milyen nyelven szeretnéd, hogy a blogod megjelenjen.

9. Lépés: Blog létrehozása

Kattints a „Blog létrehozása” gombra.

10. Lépés: Bejelentkezés a Blogger felületre

Most átirányít a Blogger felületre, ahol már az irányításod alatt áll a blogod.

11. Lépés: Új bejegyzés írása

A bal oldalon található „Bejegyzés” opcióra kattintva írhatsz és publikálhatsz új tartalmakat.

Most már készen állsz a saját ingyenes blogodra a Blogger platformon!

Ingyenes blog készítés előnyei

Az ingyenes blog készítés előnyei közé tartozik a gyors indítás és karbantartás, valamint a könnyű tanulhatóság. 

A beépített közösségi eszközök és promóciós lehetőségek segítik a népszerűsítést, miközben az alapvető funkcionalitások is rendelkezésre állnak, mint a bejegyzések írása vagy a kommentek engedélyezése. 

Az ingyenes blog készítés ideális lehetőség azoknak, akik még csak most ismerkednek a blogolással, vagy szűkös költségvetéssel rendelkeznek.

Ingyenes blog készítés hátrányai

Az ingyenes blog készítés számos előnnyel jár, de fontos szem előtt tartani néhány potenciális hátrányt is. 

Ezek a platformok gyakran korlátozott testreszabhatóságot kínálnak, ami azt jelenti, hogy az egyedi dizájn és speciális funkciók hozzáadása nehezebb lehet. 

Emellett a saját domain hiánya, például a platform nevének jelenléte a webcímben (pl. blogodneve.blogspot.com), csökkentheti a blog professzionális megjelenését.

Az ingyenes verziók használatakor gyakran találkozhatsz hirdetésekkel a weboldalon, amit nem tudsz teljesen kontrollálni vagy eltávolítani. Ezenkívül előfordulhatnak korlátozások a tárhely és adatforgalom terén, ami befolyásolhatja a blogod teljesítményét. 

Fontos megérteni, hogy az ingyenes blog platformoknál a tulajdonjog részben a szolgáltató kezében van, ami azt jelenti, hogy bizonyos esetekben a tartalmad iránti kontrollod korlátozott lehet.

A kevésbé egyedi webcím és a platform nevének jelenléte a webcímben is befolyásolhatja a blogod szakmai megjelenését. Az ingyenes szolgáltatások általában korlátozottabb támogatást is kínálnak, és esetlegesen hosszabb válaszidővel rendelkeznek. 

Ezek a tényezők összességében hatással lehetnek a blogod külsejére, funkcionalitására és a felhasználói élményre, így érdemes átgondolni, milyen kompromisszumokat vagy fejlődési lehetőségeket vállalsz be az ingyenes blogolás érdekében.

WordPress blog készítés

Ez az oldal is WordPress és a blogok, amiket látsz azok is a WordPress felületén készültek. A WordPress nem csupán egy egyszerű blogolási platform.

Ez egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi számodra, hogy kreativitásodat kibontakoztasd, és személyes vagy üzleti márkát hozz létre az online térben.

Tapasztalatom alapján a WordPress az egyik legjobb tartalomkezelő blog készítés céljából.

Ebben a lépésről lépésre szóló útmutatóban pedig részletesen megismerheted a WordPress blog készítésének folyamatát. 

Legyen szó domain név választásról, tárhely kiválasztásról, vagy éppen a WordPress tartalomkezelő telepítéséről.

WordPress blog készítés lépésről lépésre

1. Lépés: Domain kiválasztása

Válassz egy domain nevet, ami jól tükrözi a blogod témáját és könnyen megjegyezhető. Regisztrálj a kiválasztott domain névvel egy domain szolgáltatónál.

2. Lépés: Tárhely szolgáltatás választása

Keress eg egy megbízható tárhelyszolgáltatót. Fontos szempontok közé tartozik a megbízhatóság, sávszélesség és a támogatás. Én azt javaslom, hogy a domain név és a tárhely is egy szolgáltatónál legyen, így egyszerűbb ennek a kezelése.

3. Lépés: WordPress telepítése

Sok tárhelyszolgáltató kínál automatikus WordPress telepítő eszközöket. Ezt pár kattintás el is lehet végezni a felületen, miután összekötted a domaint a tárhellyel. Amennyiben manuálisan szeretnéd telepíteni, töltsd le a WordPress legfrissebb verzióját a hivatalos oldalról, majd kövesd az installációs utasításokat.

4. Lépés: Bejelentkezés a WordPress admin felületre

Miután sikeresen telepítetted, látogasd meg a WordPress admin felületet, általában a „blogodneve.hu/wp-admin” címen. Jelentkezz be a korábban definiált bejelentkezési adatokkal.

5. Lépés: Alapbeállítások elvégzése

Állítsd be a blog alapvető beállításait a „Beállítások” menüpont alatt. Ide tartozik a blog neve, alcíme, és egyéb preferenciák.

6. Lépés: Téma kiválasztása és testreszabása

Navigálj a „Témák” részhez, válassz egy témát, majd testreszabhatod a „Testreszabás” menüpont alatt. Itt módosíthatod a színeket, betűtípust, és egyéb dizájn elemeket.

7. Lépés: Bővítmények telepítése

A „Bővítmények” részben keress olyan bővítményeket, amelyek megkönnyítik a blogod működését. Például SEO bővítmények, biztonsági bővítmények vagy kapcsolatfelvételi űrlapok.

8. Lépés: Blogbejegyzés írása

A „Bejegyzések” menüpont alatt írj és publikálj új blogbejegyzéseket. Használd a WordPress bejegyzésszerkesztőjét a szöveg formázásához, képek hozzáadásához és más tartalmi elemek, képek beillesztéséhez.

Ezek a lépések segítenek abban, hogy sikeresen létrehozd saját WordPress blogodat, és könnyedén kezelhesd a tartalmadat a platform felületén keresztül.

WordPress blog készítés előnyei

A WordPress blog készítésének előnyei között kiemelkedik a rendkívül felhasználóbarát felület, amely ideális mind a kezdők, mind a tapasztaltabb felhasználók számára. 

A témaválaszték lehetővé teszi, hogy olyan dizájnt válassz, amely pontosan tükrözi a blogod témáját és stílusát. A bővítmények és kiegészítők széles választéka pedig kreativitásodnak és a funkcionalitás bővítésének szolgálatában áll.

Tapasztalatom alapján a legtöbben tartanak a WordPress tartalomkezelő használatától, mert attól tartanak, hogy sebezhető. Azonban pár ingyenes bővítmény telepítésével ettől egyáltalán nem kell tartanunk. 

A WordPress alapvetően SEO-barát, ami azt jelenti, hogy könnyen optimalizálhatod blogodat a keresőmotorok számára, ezzel növelve az esélyét a magasabb helyezések elérésének. 

A rugalmas testreszabhatóság lehetővé teszi, hogy a blogod pontosan olyan legyen, amilyennek elképzeled. Mobilbarát dizájnja biztosítja, hogy az olvasók bármilyen eszközről kényelmesen böngészhessék tartalmaidat. 

A közösségi média integráció és a könnyű közösségi platformokba való beágyazhatóság pedig segít a blogod népszerűsítésében és az olvasótábor bővítésében. Mindezek együttesen kiváló lehetőségeket kínálnak ahhoz, hogy hatékonyan és kreatívan építsd fel saját online jelenlétedet.

WordPress blog készítés hátrányai

A WordPress blog készítésének hátrányai közé tartozhatnak az esetlegesen tömörítetlen kódok és a lassabb betöltési idő, a biztonsági kockázatok, a túlzott beállítási lehetőségek zavaró hatása kezdők számára, a frissítési konfliktusok, az alapvető technikai tudás hiánya, a lehetséges költségek, és a korlátozott testreszabhatóság bizonyos ingyenes témáknál. 

Ezeket érdemes figyelembe venni, amikor WordPress alapú blogot készítesz, és szükséges lehet megfelelő intézkedéseket tenni a kihívások kezelése érdekében.

Gyakran ismételt kérdések

blogger

Megéri még blogot készíteni?

Igen, a blog továbbra is értékes lehetőség az önkifejezésre, tudásmegosztásra és online jelenlét kialakítására. Különösen a vállalkozások számára éri meg, akik ezzel nem csak a szakmai státuszukat tudják erősíteni, de egy megfelelően optimalizált blog esetében ingyenes forgalmat is tudnak terelni az oldalra. 

Kik fogják olvasni a blogomat?

A célközönség meghatározása kulcsfontosságú. A blogodat azoknak szánhatod, akik érdeklődnek a témád iránt vagy akiket inspirálni szeretnél. Az elkészült blogbejegyzést célszerű  megosztani azokon a platformokon, ahol a célközönség van.

Mi van, ha nem vagyok szövegíró?

Nem szükséges profi szövegírónak lenned. A blogolás fejleszthető készség, és az őszinte hangvétel és szenvedély fontosabb, mint a tökéletes szöveg (ezt tapasztalatból mondhatom).

Szükséges e technikai tudás blog készítéshez?

Nem feltétlenül. Sok platform, például a WordPress, intuitív eszközöket kínál, így minimális technikai tudással is elkezdheted a blogolást.

Lehet bloggal pénzt keresni?

Igen, számos módon lehet bloggal pénzt keresni, például hirdetéseken, szponzorációkon, affiliate marketingen vagy saját termékek és szolgáltatások értékesítésén keresztül. Azonban a siker általában kitartást és elhivatottságot igényel.

Konklúzió

A blog készítés kezdőknek szóló teljes útmutató végére érve szeretném kiemelni, hogy a digitális térben való jelenlét kialakítása és az online tartalommegosztás izgalmas és kreatív vállalkozás lehet mindazok számára, akik szeretnének blogot indítani. 

A blogolás nem csupán egy eszköz az információk megosztására, hanem egy személyes és szakmai fejlődési lehetőség is.

Ahhoz, hogy sikeresen létrehozzunk egy blogot, fontos megérteni az alapvető lépéseket, mint például a témaválasztás, a tartalomkészítés, a látogatók bevonása és a blog technikai aspektusainak kezelése. 

A WordPress használatát kifejezetten ajánlom, mivel felhasználóbarát, és számos testreszabási lehetőséget kínál. Az őszinte hangvétel, az egyedi stílus és az érdekes tartalom mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a blogod kiemelkedjen a digitális zajból.

Mindezek mellett ne feledjük, hogy a blog készítése egy folyamatos tanulási és fejlődési folyamat. Figyeljük az olvasói visszajelzéseket, kövessük az online trendeket, és ne hagyjuk figyelmen kívül a szenvedélyünket és egyediségünket.

Összességében a blogolás nem csupán egy weboldal létrehozása, hanem egy személyes utazás is, ahol a tapasztalatok, a kreativitás és a kitartás összefonódnak. 

Tehát, kezdők, nekivághattok a blog világának és élvezhetitek a számos lehetőséget, amit ez a platform kínál. Sok sikert kívánok mindenkinek a saját blogjának elkészítésében!

Kovács Dávid

Kovács Dávid

Szia! Dávid vagyok. Vállalkozásoknak segítek több bevételt generálni online. Ezt a weboldalt azért hoztam létre, hogy mindezt megtanítsam neked, lépésről-lépésre. Ha többet szeretnél tudni rólam, írj nekem bátran.
kovacs-david

Kovács Dávid

ELFOGADSZ TŐLEM EGY VIDEÓT?

Ha vállalkozó vagy, vagy vállalkozást akarsz indítani és több fizető ügyfelet szerezni, akkor ez a videó neked szól! 

(Csatlakozz a 100+ vállalkozóhoz, akinek már segítettem)

kovacs-david

Kovács Dávid

10 MÓDSZER, HOGY NÖVELD VÁLLALKOZÁSOD ONLINE

Ha szeretnéd növelni vállalkozásod forgalmát 2023-ban, akkor ez az ingyenesen letölthető e-Book kimondottan neked szól!

INDÍTSD EL VÁLLALKOZÁSOD ÉS LEGYÉL TELE ÜGYFELEKKEL

kovacs-david

Kovács Dávid

VAN MÁR WEBOLDALA VÁLLALKOZÁSODNAK?

Csatlakozz a több száz sikeres ügyfelünkhöz!

„Elkészült weboldalunk egy héten belül bevételt termelt.”
Sipos Máté, Greypixel Geometrics Kft.